Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER” își exprimă totalul dezacord față de informațiile apărute în spațiul public, atribuite grupului de lucru de la Cotroceni, privind măsurile care ar urma să fie luate împotriva salariaților din învățământ pentru reducerea deficitului bugetar.
Aceste măsuri, dacă vor fi puse în practică, îi vor afecta grav pe colegii noștri, ceea ce va conduce inevitabil și la afectarea calității actului educațional.
Ne referim, în special, la:
De asemenea, personalul didactic de predare este profund neliniștit și revoltat de propunerile care au apărut în spațiul public referitoare la modificarea statutului de titular în învățământ și la faptul că ar urma să-și desfășoare activitatea timp de 8 ore pe zi în unitățile de învățământ.
Zilele acestea s-au împlinit doi ani de la finalizarea grevei generale din învățământ. Cu această ocazie, dorim să amintim clasei politice că încă mai sunt promisiuni neonorate, că salarizarea nemotivantă și neconformă cu importanța muncii prestate de către salariații din învățământ ține tinerii departe de acest sistem.
Așteptăm să vă țineți promisiunile: atât din anul 2023, cât și din campaniile electorale de anul trecut și de anul acesta!
Totodată, există o stare de profundă și justificată nemulțumire în rândul personalului didactic de predare cauzată de faptul că nu s-au asigurat sumele pentru plata drepturilor câștigate în instanțele judecătorești, în condițiile în care au fost alocate doar fondurile pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 48/2022.
Având în vedere cele prezentate mai sus, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER” anunță că, miercuri, 18 iunie 2025, în unitățile de învățământ preuniversitar, în instituțiile de învățământ superior, în bibliotecile centrale universitare și în institutele de cercetare, membrii de sindicat vor protesta în timpul activităților desfășurate la locul de muncă, purtând un semn distinctiv (banderolă, ecuson etc.).
Cele trei federații sindicale atrag atenția că, în situația în care protestul de miercuri va fi tratat cu indiferență, iar viitorul Guvern va pune în practică propunerile de măsuri apărute în spațiul public, care vor afecta salariații din învățământ, sunt hotărâte să declanșeze ample acțiuni de protest!
Marți, 17 iunie 2025, cu începere de la ora 17:00, a avut loc, la sediul Ministerului Educației și Cercetării, o întâlnire a reprezentanților celor trei federații sindicale reprezentative din învățământ – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER” – cu conducerea ministerului (domnul ministru Daniel Ovidiu David, secretarii de stat, secretarul general și directorul general economic). La discuții a participat și domnul Dragoș Anastasiu, consilier al Președintelui României.
Ministrul a început prin a spune ca există patru puncte pe care vrea să le accentueze:
- fără disponibilizări în sistem;
- eficientizarea cheltuielilor pe baza raportului QX,
- condiția reîntoarcerii în sistem a banilor economisiți;
- nu discută pe baza unor zvonuri; respinge interpretările eronate ale declarațiilor sale de presă (a se vedea chestiunea cu opt ore în școală).
În cele ce urmează, vă prezentăm principalele probleme din învățământul preuniversitar abordate în cadrul întâlnirii:
1. Nemodificarea actualei norme didactice de predare: Am susținut că actuala normă de predare trebuie să rămână neschimbată, mărirea ei fiind inacceptabilă, având în vedere consecințele unei astfel de măsuri, respectiv riscul ca multe cadre didactice să intre în restrângere de activitate.
Răspuns ministru: Nu se vor lua măsuri de natură să conducă la disponibilizări de personal.
2. Păstrarea titularizării în sistemul de învățământ preuniversitar: Acesta este un drept câștigat care nu poate fi negociat, fiind unul dintre puținele aspecte care fac atractivă cariera didactică pentru tinerii absolvenți de învățământ superior.
Răspuns ministru: Titularizarea în sistemul de învățământ nu va fi afectată, dar se pot discuta anumite aspecte care să conducă la rezolvarea unor deficiențe, în interesul corpului profesoral (titulari și suplinitori).
3. Obligarea cadrelor didactice să stea 8 ore/zi în unitatea de învățământ: propunerea este nerealistă, neputând fi pusă în practică din motive obiective evidente.
Răspuns ministru: Este o interpretare eronată a unei declarații; nu se pune problema ca profesorii să stea 8 ore în școală, însă cadrele didactice trebuie să conștientizeze că, în spatele orelor de predare, stau celelalte ore – până la 40 de ore/săptămână – în care aceștia trebuie să desfășoare activități legate de procesul instructiv-educativ.
4. Amânarea aprobării noilor planuri-cadru pentru liceu, pentru ca forma actuală, supusă dezbaterii publice, să fie analizată temeinic, anterior validării de comisia de specialitate a M.E.C. și avizării în Comisia de Dialog Social.
Răspuns ministru: Solicitarea este în curs de analiză.
5. Punerea în executare a sentințelor judecătorești privind plata drepturilor salariale cuvenite personalului din învățământ, în contextul în care s-au făcut plățile pentru beneficiarii prevederilor O.U.G. nr. 48/2022.
Răspuns ministru: Am solicitat ca acest lucru să se realizeze imediat după instalarea noului Guvern, pentru a înlătura, cât mai repede posibil, discriminarea la care a fost supusă o parte a personalului didactic.
6. Neaprobarea de către M.E.C. a Metodologiei pentru acordarea voucherelor de vacanță.
Răspuns ministru: În acest moment, M.E.C. nu are fondurile pentru plata voucherelor de vacanță.
7. Necompensarea în bani, în anul 2025, a concediului de odihnă neefectuat pentru personalul didactic de predare angajat la plata cu ora (și nu numai), ca efect al prevederilor O.U.G. nr. 156/2024: Am solicitat conducerii MEC și consilierului prezidențial ca, în perioada imediat următoare, să se elimine această încălcare a unui drept legal.
Răspuns ministru: Se vor face demersuri, dar este o măsură adoptată pentru întregul sector bugetar, care poate fi modificată doar prin ordonanță/ordonanță de urgență, adoptată de noul Executiv.
8. Nedecontarea navetei, în anumite județe, pentru personalul didactic din unitățile de educație extrașcolară.
Răspuns ministru: Toate inspectoratele școlare au primit fonduri cu această destinație, însă este posibil ca unele dintre ele să nu fi trimis sumele cu această destinație, către respectivele unități. M.E.C. va verifica această situație în întreaga țară în perioada imediat următoare.
9. Neplata, în anumite județe, a sporului pentru practica pedagogică.
Răspuns ministru: Se va verifica, în perioada imediat următoare, această sesizare.
10. Perturbarea cursurilor în unitățile de învățământ unde s-a desfășurat examenul național de bacalaureat.
Răspuns ministru: Se va face o analiză la nivelul M.E.C. în raport de informațiile primite din teritoriu.
11. Încălcarea legii de către unele inspectorate școlare, prin solicitarea de liste cu participanții la protestul din data de 18.06.2025.
Răspuns ministru: Ceea ce au făcut inspectoratele respective nu este în regulă și conducerile acestora vor fi atenționate.
Joi, 12 iunie a.c., a avut loc ședința de lucru a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar
Județean Hunedoara.
Pe ordinea de zi au fost înscrise următoarele probleme:
I. Aprobarea rezultatelor în urma reevaluării dosarelor de gradații de merit, contestații
II. Repartizarea disciplinelor pe centre de examen, titularizare 2025
În cadrul ședinței au fost luate următoarele hotărâri:
I. Se aprobă rezultatele finale din cadrul concursului pentru obținerea gradației de merit, în
urma contestațiilor, conform Anexei 1.
Reprezentantul S.I.P. Județul Hunedoara menționează faptul că evaluarea trebuie să se
facă unitar, chiar dacă dosarele sunt evaluate de mai multe echipe.
II. Se aprobă alocarea disciplinelor de concurs pentru examenul de titularizare 2025, pe
centre de examen, conform Anexei 2.
Anexele la care se face referire în articol sunt postate la rubrica ISJ HUNEDOARA - CONSILIUL DE
ADMINISTRAȚIE.
Concursul de manuscrise „Magister”, parte a manifestărilor derulate în „Săptămâna Educației” de către Sindicatul Învățământului Preuniversitar Județul Hunedoara, a devenit deja tradiție.
Dedicat membrilor cu preocupări publicistice, acest concurs, ajuns la cea de-a X-a ediție, s-a derulat în cadrul a trei secțiuni, respectiv: manuscrise cu tematică educațională (manuale, auxiliare didactice, lucrări de metodică, pedagogie, etc.), literatură de specialitate (cercetare științifică, tratate, studii, etc.) și literatură (poezie, proză).
Lansarea volumelor premiate în acest an s-a realizat miercuri, 04 octombrie, la Galeria Națională de Artă „Forma” din Deva, începând cu orele 15:00, în prezența a peste 60 de iubitori de frumos.
Dintre manuscrisele depuse în acest an, au fost reținute și publicate, la Editura Karina, următoarele lucrări:
1. KAZEN – Karate în lumina simplității Zen – Marius Liviu Biji (profesor la Palatul Copiilor Deva și consilier la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara, practicant de Arte Marțiale din 1983, antrenor);
2. Eroii mei din desene animate și din literatură – Andreea-Simona Jitea-Nicolae și Aurelia Demeter (profesoare pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Bănița, autoare a numeroase articole de specialitate);
3. Aplicații practice cu elevii din învățământul primar din perspectiva cunoașterii geografiei județului natal (județul Hunedoara) – Elena Magdalena Todea (profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Gurasada, autoare a multor articole de specialitate și auxiliare didactice);
4. Șoapte în eter – Mihai Marc (profesor la Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva). A publicat poezie în reviste precum Tribuna, Orizonturi, Viața militară etc.
Lucrările publicate, din diverse domenii de activitate, reflectă preocuparea domnilor profesori pentru o educație de bună calitate, manifestată în interesul pentru creșterea nivelului cultural și spiritual al tinerei generații și nu numai. Cărțile se adresează unui lector avizat, fiind și lucrări de specialitate, educaționale, dar pot viza și publicul larg, aflat în căutarea unor forme spirituale care să satisfacă toate gusturile, de la eroii din literatură, la care visăm de mici copii, la legătura cu natura și cu sinele, cu lumea, la conexiunile pe care le avem cu mediul în care trăim, cu oamenii și geografia locului.
Cartea domnului profesor Marius Liviu Biji, Kazen-Karate în lumina simplității Zen, lansează o invitație cititorilor, după cum precizează chiar autorul, în final, într-o călătorie spirituală, spre sine, dar în același timp, și spre spectacolul lumii, pentru a găsi resursele care generează armonie, pace interioară și echilibru.
Cele 10 capitole ale cărții cuprind o trecere în revistă a istoriei, filozofiei și tehnicilor artelor marțiale, în special ale Karate-ului, care a devenit, în timp, un mod de viață, ce conduce către o lume echilibrată, către dezvoltare personală, autodisciplină și autocontrol, autodescoperire și transformare.
KAZEN, ne dezvăluie domnul profesor Marius Liviu Biji, pornește de la ideea de a găsi conexiunea între arta Zen și Karate, două discipline aparent opuse, care și-au împletit însă destinele și au evoluat într-o uniune profundă, cu numeroase beneficii aduse practicanților.
Mai presus de informațiile referitoare la arta practicării artelor marțiale, se simte pasiunea și dăruirea domnului profesor pentru această disciplină a spiritului, dar și arta de a stăpâni cuvintele și de a le plămădi într-o carte-ghid, cum a numit-o, o pledoarie pentru o stare de bine a omului, într-o lume care, să sperăm, nu și-a pierdut interesul pentru adevăratele valori etice și morale.
Cartea doamnelor profesoare, Andreea-Simona Jitea-Nicolae și Aurelia Demeter, Eroii mei din desene animate și din literatură, auxiliar didactic pentru clasa pregătitoare, oferă o gamă largă de exerciții, sarcini de lucru, jocuri didactice, care dezvoltă creativitatea, într-un mod ingenios, îmbinând literatura și cinematografia, într-un mod ludic, captivant pentru micuții școlari, care au, astfel, posibilitatea de a-și descoperi, în sala de clasă, eroii desenelor animate și ai literaturii românești și universale.
Textele sunt însoțite de imagini și desene atractive, dezvăluind o lume a poveștilor nemuritoare, ai căror eroi ne-au fermecat copilăria: Pinocchio, Tom Sawyer, Mowgli, Jack și pirații săi, Mickey Mouse, Familia Flinstones, Hansel și Gretel, Donald Duck etc.
Exercițiile propuse pot fi lucrate individual sau pe grupe, sunt interactive și diverse, antrenând, prin metode moderne, spiritul creativ și simțul critic, comunicarea și cooperarea. Copiii sunt deprinși să respecte reguli, să asimileze modele de exprimare, de comportamente sociale, iar textele au un caracter interdisciplinar și dezvoltă emoții și sentimente.
Cartea doamnei profesor Elena Magdalena Todea, Aplicații practice cu elevii din învățământul primar din perspectiva cunoașterii geografiei județului natal (județul Hunedoara), urmărește formarea, în rândul elevilor de la clasele primare, clasele a III-a și a IV-a, a unor atitudini responsabile față de mediul în care trăiesc, prin însușirea informațiilor referitoare la geografia județului Hunedoara, în strânsă legătură cu alte discipline din aceeași arie curriculară, istoria și educația civică.
Lucrarea cuprinde, în cele 4 capitole, informații utile și practice despre geografia județului, pe zone și forme de relief, despre importanța studierii geografiei, despre rolul și tipologia aplicațiilor practice, precum și numeroase exemple de aplicații practice cu elevii la clasa a IV-a, acestea din urmă facilitând accesul la informație, înțelegerea conținutului abstract al unor noțiuni și contactul nemijlocit cu mediul înconjurător. Ilustrațiile și fotografiile, hărțile și itinerariile turistice prezentate, descrierile geografice bine documentate care însoțesc materialul completează cunoștințele acumulate la clasă și dezvoltă interesul elevilor pentru această disciplină.
Cartea cuprinde o amplă bibliografie ce denotă interesul doamnei profesor pentru perfecționarea metodică și științifică, pentru dezvoltarea în cariera didactică și pentru creșterea calității în învățământ.
Domnul Mihai Marc, profesor la Colegiul Tehnic ,„Transilvania” Deva, câștigător (de patru ori la rând!) al secțiunii literatură (poezie), cu peste 36 de volume de poezii publicate la editura Karina, cu care colaborează din anul 2019 și până în prezent, a lansat o nouă carte de poezii, Șoapte în eter.
Volumul nou apărut cuprinde scurte poeme ce tratează temele preferate, iubirea, timpul, natura, configurând un poet receptiv la schimbările din natură și din viața omului, sesizând, subtil, efemeritatea ființei umane în raport cu marele univers.
Tonalitatea întregului volum este de nostalgie, de regret, dar și de împăcare cu vicisitudinile vieții, manifestând sentimente de tristețe, într-o gamă variată, de la durere profundă la melancolie, de la iubire la revoltă. Eul liric, în ipostaza omului matur, surprinde crâmpeie din cotidian și adoptă diferite atitudini, de acceptare, de răzvrătire, de împăcare, de speranță. Dar totul fără încrâncenare, cu înțelepciunea omului care și-a trăit viața după propriile reguli, bucurându-se de clipele frumoase și de natura ce surprinde un singur anotimp, vara, anotimpul iubirii, al tinereții și al vacanței.
Întrebările retorice din poeziile domnului profesor sugerează un spirit treaz, neliniștit, în căutarea echilibrului interior, într-o lume care nu mai găsește timp pentru micile bucurii ale vieții simple, asociate, în special, cu peisajul satului românesc, singurul care poate da sentimentul plenar al comuniunii cu natura, cum mărturisește poetul.
Adresăm felicitări tuturor pentru abnegația cu care se dedică școlii hunedorene, în sprijinul colegilor și al copiilor și, de asemenea, încurajări pentru promovarea activităților culturale, finalizate prin aceste publicații, premiate la Concursul de manuscrise „Magister”.
Efortul de a scrie o carte, indiferent pe ce temă, timpul necesar colectării de informații, munca intensă de cercetare, care implică dăruire totală, sunt încununate, la final, de bucuria împlinirii prin scris. E un semn de profesionalism și de responsabilitate, dar și de generozitate și de împărtășire cu ceilalți a ceea ce are fiecare mai bun, în orice carte publicată.
Apreciem, astfel, inițiativa domnilor profesori de a cultiva, prin lucrările dumnealor, atitudini morale și estetice, de a dezvolta laturile cognitive, senzitive, emoționale, ale lectorilor și de a transmite, în același timp, sentimente. Nu este ușor, dar nimic nu e ușor pe pământ, spunea Blaga într-un „Catren” celebru:
“Ușor nu e nici cântecul. Zi/Și noapte – nimic nu-i ușor pe pământ:/Căci roua e sudoarea privighetorilor/Ce s-au ostenit toată noaptea cântând”.
Profesor Simona Țene
Inspector de specialitate
limba și literatura română
Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara
Numărul
curent |
Titlul
documentului |
Dimensiune
(octeți) |
Extensia
documentului |
Data
atașării |
1 | Afis 5 octombrie Magister | 2.709.065 | APPLICATION/PDF | 2023-10-05 17:58:01 |