Măsurile preconizate a fi adoptate de actualul Guvern al României, cu susținerea coaliției formate după alegerile prezidențiale, sunt deja publice și cunoscute.
Indiferent de motivațiile care stau la baza acestor măsuri, acestea se limitează la a lovi înainte de toate în nivelul de trai al celor mai mulți dintre noi, salariați, pensionari și familiile acestora.
Discuțiile purtate de sindicate cu premierul Bolojan și cu diferiții reprezentanți ai Guvernului în cursul zilei de azi (4 iulie) în cadrul diferitelor structuri de dialog social, Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social și Consiliul Economic și Social înainte de toate, cu scopul de a se sublinia impactul negativ al acestor măsuri, nu au reușit să determine în niciun fel, în pofida avizelor negative date, renunțarea sau revenirea asupra acestora.
Concluzia tuturor discuțiilor purtate, așa cum s-a desprins și în cadrul Consiliului Liderilor F.S.E. „Spiru Haret”, derulat pe mai bine de o jumătate de zi, este că la ora actuală Guvernul României, prin premierul Bolojan, nu este dispus să asculte niciun fel de argumente și nici să adopte măsuri menite să stimuleze cu adevărat ratele de colectare la bugetul de stat.
Confirmând ca principiu de acțiune ignorarea oricărui dialog social veritabil, atitudinea premierului României a fost rezumată de exclamația „Protestați, că-i dreptul vostru!”, subliniindu-se astfel că măsurile vor fi adoptate indiferent de reacțiile sindicatelor.
Ca atare, luni, 7 iulie, când se preconizează asumarea răspunderii pe măsurile ce urmează a fi adoptate, structurile sindicale vor organiza o zi de proteste, în primul rând pichetarea Parlamentului României și a sediilor partidelor din coaliție.
Dintre măsurile preconizate a fi adoptate în educație (subiectiv, premierul Bolojan pare să fie afectat de o anumită „traumă” în raport cu educația), posibil domeniul care va cunoaște cele mai importante reduceri financiare, sunt de amintit:
1. creșterea normei didactice cu 2 ore, inclusiv prin includerea în posturile din învățământul primar a 2 ore de educație remedială (până la debutul anului școlar 2029-2030);
2. reducerea cuantumului remunerației pentru plata cu ora, prin raportare nu la norma didactică, ci la timpul de lucru (1/160);
3. creșterea numărului de copii în cadrul formațiunilor de studiu;
4. reducerea degrevărilor de normă didactică pentru personalul de conducere (maxim 30% din norma crescută) și personalul de îndrumare și control (maxim 50% din norma crescută), fiind instituită totodată interdicția de a derula ore în regim de plata cu ora sau la cumul pentru aceste categorii de personal;
5. coborârea pragului maxim până la care se acordă vouchere de vacanță și indemnizație de hrană la 6000 lei net;
6. creșterea pragurilor relative la numărul de educabili începând cu care o unitate școlară poate dobândi personalitate juridică;
7. restructurarea sistemului de burse cu scopul reducerii sumelor totale alocate în acest scop etc.
Din informațiile deținute, pregătirea implementării unora dintre măsurile amintite a început deja, tot în cursul zilei de azi (vineri, 04 iulie) având loc o videoconferință a Ministerului Educației și Cercetării cu inspectorii școlari generali, existând semnale că zilele următoare vor fi elaborate și ordinele de ministru aferente, iar directorii vor fi rechemați din concedii pentru a modifica încadrarea personalului propriu.
Ținând cont de natura măsurilor, de modul în care acestea sunt adoptate și de consecințele dominant negative atât în ceea ce privește veniturile salariaților din educație, dar și în ceea ce privește educația propriu-zisă, organizațiile sindicale din educație, alături de celelalte structuri sindicale naționale, vor iniția și vor derula toate acțiunile permise de lege, mergând până la greva generală (legală în actualele condiții chiar și în situația existenței unor contracte colective de muncă) dacă va fi nevoie.
Dragi colegi,
Ne aflăm, fără îndoială, într-un moment crucial pentru viitorul învățământului românesc și, implicit, pentru viitorul nostru, al angajaților din învățământ. Ceea ce Guvernul și Ministerul Educației și Cercetării propun nu este doar un set de măsuri politice, ci reglementări care vor influența direct salarizarea noastră, condițiile de muncă, finanțarea educației și chiar statutul și demnitatea profesiei didactice. NOI am ajuns pentru EI doar niște cifre într-o filă contabilă.
În timp ce EI își văd liniștiți de treabă, de sinecurile politice, pe NOI ne obligă să suportăm costurile exceselor lor, diminuându-ne veniturile.
Printre măsurile anunțate este și cea conform căreia ar urma să crească norma didactică de predare cu maximum 2 ore, lucru pe care îl respingem, având în vedere consecințele acesteia. Măsura este propusă în contextul în care, în sistemul de învățământ preuniversitar, sunt mulți colegi care, peste cele 18 ore de predare efectivă, mai au și ore de învățare remedială, ore de pregătire suplimentară pentru concursuri/olimpiade, ore de consiliere, precum și activități extracurriculare/extrașcolare, de întocmire a dosarelor pentru burse sociale etc.
În acest context, nu putem să nu ne întrebăm:
De ce NOI trebuie să suferim pentru că EI nu sunt capabili sau nu vor să stopeze evaziunea fiscală?
De ce NOI trebuie să suferim pentru că EI și-au angajat rudele și pilele pe salarii de zeci de mii de euro?
De ce NOI trebuie să suferim pentru ca EI să beneficieze de pensii speciale?
De ce NOI trebuie să suferim pentru ca EI să meargă cu avionul la clasa business?
De ce NOI trebuie să suferim pentru ca EI să-și deconteze chiria de la bugetul de stat?
De ce NOI trebuie să suferim pentru ca EI să meargă cu automobile cumpărate de la bugetul de stat?
DE CE NOI TREBUIE SĂ SUFERIM PENTRU BUNĂSTAREA LOR?
Dragi colegi,
Puterea noastră stă în unitate și în acțiuni comune. Fragmentarea și apatia nu ne vor aduce niciun beneficiu. Acum este momentul să fim mai solidari ca niciodată, să lăsăm deoparte orice divergențe minore și să ne concentrăm pe obiectivul comun: un învățământ de calitate, respectat și finanțat corespunzător.
Nu trebuie să ne temem să ne facem vocea auzită! Să cerem răspunsuri la întrebările de mai sus politicienilor locali, parlamentarilor din circumscripțiile noastre! Să ne arătăm nemulțumirea și în mediul online împotriva celor cu putere de decizie!
Trebuie ca, prin presiunea pusă de NOI, să-i determinăm pe EI să ia toate măsurile necesare pentru ca învățământul să nu fie afectat.
Sperăm ca EI să identifice măsurile și sursele corecte, care să conducă la diminuarea deficitului bugetar, astfel încât să nu fim tot NOI sacrificații „de serviciu”!
Dacă guvernanții nu vor înțelege importanța educației, trebuie o mobilizare masivă din partea noastră, a tuturor celor din învățământ, pentru demararea unor acțiuni de protest de amploare.
Dragi colegi,
Așa cum ați aflat, Guvernul României a luat decizia să adopte, în regim de urgență, proiectul de lege privind unele măsuri fiscale.
Acest act normativ prevede, printre altele:
De asemenea, personalul de conducere va beneficia de degrevare doar pentru maxim 30% din norma de 20 de ore, iar personalul de îndrumare și control pentru maxim 50% din aceeași normă. În plus, mai puțini colegi vor beneficia de vouchere de vacanță și indemnizație de hrană, deoarece raportarea se va face la salariul de 6000 de net, și nu la cel de 8000 de lei net, cât este în prezent.
Cele trei federații din învățământ au solicitat, în ultima perioadă, mai multe autorizații pentru pichetarea sediului Guvernului, ale sediilor partidelor aflate la guvernare și a sediului Parlamentului. Însă, așa cum am precizat, Guvernul intenționează să aprobe în regim de urgență acest proiect de lege.
Din această cauză, singura noastră posibilitate pentru a trage un semnal de alarmă este pichetarea sediului Parlamentului luni, 7 iulie, între orele 1100-1300. Dacă acest proiect va fi adoptat în această zi, celelalte pichetări pentru care am obținut aprobare nu-și vor mai avea rostul.
Acesta nu este doar un simplu protest, ci este un moment crucial în care vocea noastră trebuie să fie auzită!
Este foarte important ca să fim prezenți într-un număr cât mai mare (am solicitat autorizație pentru 2000 de persoane).
Împreună putem transmite un mesaj puternic. Nu putem sta deoparte în timp ce drepturile noastre sunt puse în pericol!
Acest protest este doar începutul. Trebuie să ne mobilizam pentru următoarele acțiuni de protest pe care, după cum stau lucrurile, vom fi obligați să le organizăm.
Joi, 13.03.2025, de la ora 13.00, s-a desfășurat, la sediul Inspectoratului Școlar Județean (I.S.J.) Hunedoara, sala „Spiru Haret”, ședința cu directorii unităților de învățământ preuniversitar din județul nostru. La ședință au participat peste 120 de directori, directori adjuncți ai unităților de învățământ, precum și o parte din inspectorii de specialitate/școlari de la I.S.J. Hunedoara.
Ședința a avut următoarea ordine de zi:
1. Pregătirea simulărilor naționale ale examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat, 2025;
2. Precizări privind înscrierea în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2025-2026;
3. Aspecte referitoare la înscrierea copiilor în grădiniță;
4. Târgul ofertelor educaționale pentru clasele a XI-a și a XII-a;
5. Aspecte financiare pentru învățământul preuniversitar;
6. Studiul privind inserția socio-profesională a absolvenților 2024;
7. Diverse.
1.
Maria Ștefănie – inspector școlar general
- deschiderea ședinței; salut; mulțumiri;
- aspecte privind simularea națională a evaluării naționale (detalii în prezentarea atașată).
Luminița Hurgoiu – inspector de specialitate; vicepreședinte al comisiei județene – aspecte privind simularea națională a examenului de bacalaureat (detalii în prezentarea atașată).
2.
Luminița Hurgoiu – inspector de specialitate învățământ primar – aspecte privind înscrierea copiilor în învățământul primar (detalii în prezentarea atașată).
3.
Gabriela Berbeceanu – inspector de specialitate învățământ preșcolar – se menține metodologia de înscriere, fiind modificat calendarul.
4.
Maria Ștefănie – inspector școlar general – Târgul ofertelor educaționale 2025 se va organiza în data de 25 martie, începând cu orele 10.00, în trei locații (Deva, Hunedoara și Petroșani), unitățile de învățământ fiind rugate să faciliteze participarea celor interesați.
5.
Mariana Miertoiu – contabil șef I.S.J. Hunedoara
- informare cu privire la repartizarea finanțării de bază în conformitate cu legea bugetului, a drepturilor cuvenite elevilor cu cerințe educative speciale, a sumelor pentru acordarea stimulentului educațional și a sumelor pentru programul „Masa sănătoasă”, în perioada următoare urmând a fi alocat bugetul pentru cheltuielile de personal;
- solicitarea de a se avea în vedere acordarea la timp a burselor și a drepturilor elevilor cu cerințe educative speciale;
- în ceea ce privește decontul navetei personalului didactic sunt în vigoare și se aplică vechile prevederi;
- în cadrul unităților finanțate de Ministerul Educației și Cercetării se vor desfășura activități de actualizare a inventarului, respectiv de actualizare a valorii acestuia;
- la nivelul I.S.J. Hunedoara s-a constituit o comisie care va analiza încadrarea cu personal la nivelul fiecărei unități de învățământ.
6.
Delia Krekh – C.J.R.A.E. Hunedoara – prezentarea rezultatelor studiului privind monitorizarea inserției școlare și profesionale la nivelul județului Hunedoara a absolvenților promoției 2023-2024:
- este de subliniat că din 2751 absolvenți, 66,3% își continuă studiile, 5,1% sunt angajați în domeniul studiilor absolvite, 17,4% sunt angajați în alt domeniu, 6,1% sunt înregistrați ca șomeri, iar 6,4% se regăsesc în alte situații sau nu există date; în ceea ce privește angajarea în domeniul studiilor, aceasta este de 10,4% pe filiera tehnologică, 5,4% pe filiera vocațională și de 0,9% pe filiera teoretică, în cadrul învățământului profesional de 14,4%, iar în cadrul învățământului dual de 31,9%, cu precizarea aici că totodată 95,7% dintre acești absolvenți își continuă studiile;
- sunt formulate unele recomandări (detalii în prezentarea atașată).
7.
Camelia Beșleagă – inspector de personal – precizări privind etapele de mobilitate în desfășurare sau imediat următoare.
Maria Ștefănie – inspector școlar general
- la simularea Evaluării Naționale se va renunța la codurile de anonimizare;
- apariția O.U.G. nr. 9/2025 și necesitatea respectării sale (cu intervenția din partea reprezentantului sindicatului în sensul ca adoptarea unor măsuri să fie puțin temperată, Guvernul României urmând să aducă unele clarificări relative la educație și la sănătate);
- organizarea în perioada următoare a mai multor activități relative la prevenirea consumului de droguri, fiind solicitată implicarea unităților de învățământ în cadrul acestora.
Materialele folosite în cadrul ședinței sunt postate mai jos:
- Simularea națională a evaluării naționale 2025;
- Simularea națională a examenului de bacalaureat 2025;
- Înscrierea în învățământul primar;
- Studiu privind monitorizarea inserției școlare și profesionale la nivelul județului Hunedoara
Numărul
curent |
Titlul
documentului |
Dimensiune
(octeți) |
Extensia
documentului |
Data
atașării |
1 | Simularea națională a evaluării naționale 2025 | 147.537 | APPLICATION/PDF | 2025-03-14 17:41:38 |
2 | Simularea națională a examenului de bacalaureat 2025 | 184.841 | APPLICATION/PDF | 2025-03-14 17:42:49 |
3 | Înscrierea în învățământul primar | 472.732 | APPLICATION/PDF | 2025-03-14 17:43:47 |
4 | Studiu privind monitorizarea inserției școlare și profesionale la nivelul județului Hunedoara | 812.575 | APPLICATION/PDF | 2025-03-14 17:44:41 |