Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER” își exprimă totalul dezacord față de informațiile apărute în spațiul public, atribuite grupului de lucru de la Cotroceni, privind măsurile care ar urma să fie luate împotriva salariaților din învățământ pentru reducerea deficitului bugetar.
Aceste măsuri, dacă vor fi puse în practică, îi vor afecta grav pe colegii noștri, ceea ce va conduce inevitabil și la afectarea calității actului educațional.
Ne referim, în special, la:
De asemenea, personalul didactic de predare este profund neliniștit și revoltat de propunerile care au apărut în spațiul public referitoare la modificarea statutului de titular în învățământ și la faptul că ar urma să-și desfășoare activitatea timp de 8 ore pe zi în unitățile de învățământ.
Zilele acestea s-au împlinit doi ani de la finalizarea grevei generale din învățământ. Cu această ocazie, dorim să amintim clasei politice că încă mai sunt promisiuni neonorate, că salarizarea nemotivantă și neconformă cu importanța muncii prestate de către salariații din învățământ ține tinerii departe de acest sistem.
Așteptăm să vă țineți promisiunile: atât din anul 2023, cât și din campaniile electorale de anul trecut și de anul acesta!
Totodată, există o stare de profundă și justificată nemulțumire în rândul personalului didactic de predare cauzată de faptul că nu s-au asigurat sumele pentru plata drepturilor câștigate în instanțele judecătorești, în condițiile în care au fost alocate doar fondurile pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 48/2022.
Având în vedere cele prezentate mai sus, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER” anunță că, miercuri, 18 iunie 2025, în unitățile de învățământ preuniversitar, în instituțiile de învățământ superior, în bibliotecile centrale universitare și în institutele de cercetare, membrii de sindicat vor protesta în timpul activităților desfășurate la locul de muncă, purtând un semn distinctiv (banderolă, ecuson etc.).
Cele trei federații sindicale atrag atenția că, în situația în care protestul de miercuri va fi tratat cu indiferență, iar viitorul Guvern va pune în practică propunerile de măsuri apărute în spațiul public, care vor afecta salariații din învățământ, sunt hotărâte să declanșeze ample acțiuni de protest!
Marți, 17 iunie 2025, cu începere de la ora 17:00, a avut loc, la sediul Ministerului Educației și Cercetării, o întâlnire a reprezentanților celor trei federații sindicale reprezentative din învățământ – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER” – cu conducerea ministerului (domnul ministru Daniel Ovidiu David, secretarii de stat, secretarul general și directorul general economic). La discuții a participat și domnul Dragoș Anastasiu, consilier al Președintelui României.
Ministrul a început prin a spune ca există patru puncte pe care vrea să le accentueze:
- fără disponibilizări în sistem;
- eficientizarea cheltuielilor pe baza raportului QX,
- condiția reîntoarcerii în sistem a banilor economisiți;
- nu discută pe baza unor zvonuri; respinge interpretările eronate ale declarațiilor sale de presă (a se vedea chestiunea cu opt ore în școală).
În cele ce urmează, vă prezentăm principalele probleme din învățământul preuniversitar abordate în cadrul întâlnirii:
1. Nemodificarea actualei norme didactice de predare: Am susținut că actuala normă de predare trebuie să rămână neschimbată, mărirea ei fiind inacceptabilă, având în vedere consecințele unei astfel de măsuri, respectiv riscul ca multe cadre didactice să intre în restrângere de activitate.
Răspuns ministru: Nu se vor lua măsuri de natură să conducă la disponibilizări de personal.
2. Păstrarea titularizării în sistemul de învățământ preuniversitar: Acesta este un drept câștigat care nu poate fi negociat, fiind unul dintre puținele aspecte care fac atractivă cariera didactică pentru tinerii absolvenți de învățământ superior.
Răspuns ministru: Titularizarea în sistemul de învățământ nu va fi afectată, dar se pot discuta anumite aspecte care să conducă la rezolvarea unor deficiențe, în interesul corpului profesoral (titulari și suplinitori).
3. Obligarea cadrelor didactice să stea 8 ore/zi în unitatea de învățământ: propunerea este nerealistă, neputând fi pusă în practică din motive obiective evidente.
Răspuns ministru: Este o interpretare eronată a unei declarații; nu se pune problema ca profesorii să stea 8 ore în școală, însă cadrele didactice trebuie să conștientizeze că, în spatele orelor de predare, stau celelalte ore – până la 40 de ore/săptămână – în care aceștia trebuie să desfășoare activități legate de procesul instructiv-educativ.
4. Amânarea aprobării noilor planuri-cadru pentru liceu, pentru ca forma actuală, supusă dezbaterii publice, să fie analizată temeinic, anterior validării de comisia de specialitate a M.E.C. și avizării în Comisia de Dialog Social.
Răspuns ministru: Solicitarea este în curs de analiză.
5. Punerea în executare a sentințelor judecătorești privind plata drepturilor salariale cuvenite personalului din învățământ, în contextul în care s-au făcut plățile pentru beneficiarii prevederilor O.U.G. nr. 48/2022.
Răspuns ministru: Am solicitat ca acest lucru să se realizeze imediat după instalarea noului Guvern, pentru a înlătura, cât mai repede posibil, discriminarea la care a fost supusă o parte a personalului didactic.
6. Neaprobarea de către M.E.C. a Metodologiei pentru acordarea voucherelor de vacanță.
Răspuns ministru: În acest moment, M.E.C. nu are fondurile pentru plata voucherelor de vacanță.
7. Necompensarea în bani, în anul 2025, a concediului de odihnă neefectuat pentru personalul didactic de predare angajat la plata cu ora (și nu numai), ca efect al prevederilor O.U.G. nr. 156/2024: Am solicitat conducerii MEC și consilierului prezidențial ca, în perioada imediat următoare, să se elimine această încălcare a unui drept legal.
Răspuns ministru: Se vor face demersuri, dar este o măsură adoptată pentru întregul sector bugetar, care poate fi modificată doar prin ordonanță/ordonanță de urgență, adoptată de noul Executiv.
8. Nedecontarea navetei, în anumite județe, pentru personalul didactic din unitățile de educație extrașcolară.
Răspuns ministru: Toate inspectoratele școlare au primit fonduri cu această destinație, însă este posibil ca unele dintre ele să nu fi trimis sumele cu această destinație, către respectivele unități. M.E.C. va verifica această situație în întreaga țară în perioada imediat următoare.
9. Neplata, în anumite județe, a sporului pentru practica pedagogică.
Răspuns ministru: Se va verifica, în perioada imediat următoare, această sesizare.
10. Perturbarea cursurilor în unitățile de învățământ unde s-a desfășurat examenul național de bacalaureat.
Răspuns ministru: Se va face o analiză la nivelul M.E.C. în raport de informațiile primite din teritoriu.
11. Încălcarea legii de către unele inspectorate școlare, prin solicitarea de liste cu participanții la protestul din data de 18.06.2025.
Răspuns ministru: Ceea ce au făcut inspectoratele respective nu este în regulă și conducerile acestora vor fi atenționate.
Joi, 12 iunie a.c., a avut loc ședința de lucru a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar
Județean Hunedoara.
Pe ordinea de zi au fost înscrise următoarele probleme:
I. Aprobarea rezultatelor în urma reevaluării dosarelor de gradații de merit, contestații
II. Repartizarea disciplinelor pe centre de examen, titularizare 2025
În cadrul ședinței au fost luate următoarele hotărâri:
I. Se aprobă rezultatele finale din cadrul concursului pentru obținerea gradației de merit, în
urma contestațiilor, conform Anexei 1.
Reprezentantul S.I.P. Județul Hunedoara menționează faptul că evaluarea trebuie să se
facă unitar, chiar dacă dosarele sunt evaluate de mai multe echipe.
II. Se aprobă alocarea disciplinelor de concurs pentru examenul de titularizare 2025, pe
centre de examen, conform Anexei 2.
Anexele la care se face referire în articol sunt postate la rubrica ISJ HUNEDOARA - CONSILIUL DE
ADMINISTRAȚIE.
Marți, 11 aprilie 2023, în cadrul dezbaterilor ce au avut loc în Comisia învățământ din Camera deputaților, reprezentanții Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au prezentat un set de propuneri pentru sancționarea elevilor/părinților în cazul unor abateri disciplinare, astfel:
1. Instituirea prin lege a sancțiunilor aplicabile elevilor, inclusiv preavizul de exmatriculare și exmatricularea limitată în timp de 3-5 zile sau definitivă, cu modificarea corespunzătoare a dispozițiilor privind obligativitatea învățământului.
+ Reglementare, tot în lege a altor măsuri sancțiuni, similare celor din alte sisteme de învățământ:
- activitate în folosul unității de învățământ sau comunității;
- detenția școlară, prin care se înțelege faptul că elevii stau într-o clasă după ore sub supravegherea unui cadru didactic folosind acest timp să reflecteze asupra faptelor comise.
+ Pentru abateri deosebit de grave mutarea elevilor în centre de reeducare ce se impun a fi reînființate.
+ Valorizarea notei la purtare în sensul de a fi luată în calcul în mod obligatoriu la admiterea la liceu + media de bacalaureat.
2. Normarea în fiecare unitate de învățământ a cel puțin unui post de consilier școlar, fără obligație de catedră, doar cu atribuții și competențe clare în privința elevilor care trec prin dificultăți în familie, criză de identitate sau de adaptare la mediul școlar, care să poată discuta cu elevii indiferent că părinții reprezentanții legali sunt sau nu de acord la solicitarea învățătorului dirigintelui.
3. Instituirea prin lege a amenzilor plătibile de către părinți/reprezentant legal pentru faptele copiilor (indiferent că acestea constau în deteriorări sau distrugeri ale bunurilor unității sau jignirea/lovirea salariaților acesteia ).
+ Cuantumuri amenzi diferențiate în raport cu gravitatea faptei.
4. Normarea de posturi de paznici ai unităților de învățământ, nu angajații firmelor de bază cu care unitățile administrativ-teritoriale au contract, care să îi poată controla pe elevi în ghiozdan/rucsac de urgență prin sondaj sau în caz de suspiciune privind deținerea de arme albe petarde sau substanțe periculoase/psihotrope.
5. Obligativitatea de a instala camere video în toate sălile de clasă, holuri și curtea școlii care să poată funcționa independent de existența sau nu a acordului părinților reprezentanților legali, cu acceptul cadrelor didactice. Filmările să poată fi utilizate atât ca probe în cadrul cercetării disciplinare, cât și de către organele abilitate ale statului.
6. Interdicția utilizării telefoanelor mobile în spațiul școlar atât în timpul orarului normal cât și în pauze sau în cadrul activităților extrașcolare. Telefoanele se închid la intrare în unitate și se redeschid la părăsirea acesteia. Telefoanele găsite în funcție asupra elevilor se confiscă și se predau doar părinților/reprezentanților legali.
Alături de aceste propuneri, s-a solicitat păstrarea în Legea învățământului preuniversitar a articolului potrivit căruia:
„În conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare să se realizeze in mod progresiv, având la baza salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.'' [art. 129 alin. (2) al proiectului discutat inițial în ședința de Guvern din data de 9 martie 2023 și eliminat din varianta transmisă spre dezbatere Parlamentului].