La solicitarea F.S.E. „Spiru Haret”, Ministerul Finanțelor, prin A.N.A.F., a oferit precizări privind aplicarea concretă a prevederii potrivit căreia salariații au dreptul „de deducere a contravalorii abonamentelor suportate de angajați, în limita echivalentului în lei a 100 de euro anual”, deducere care se face „la locul unde se află funcția de bază” (deducere instituită de art. 78 alin. (2) lit. a) pct. V din Codul fiscal, raportat la art. 35 alin. (2) din C.C.M.U.N.S.N.C.I.P.).
Astfel, în răspunsul primit se precizează:
- prevederile referitoare la facilitățile acordate nu conțin restricții cu privire la documentele necesare în vederea acordării facilităților fiscale;
- prevederile referitoare la facilitățile acordate nu conțin restricții cu privire la desfășurarea efectivă a activității furnizorilor care acordă abonamente, ci numai în ceea ce privește încadrarea activității (obligatoriu codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313) - în categoria furnizorilor nu pot fi incluși și intermediarii (de exemplu, o platformă);
- angajatorul poate solicita angajaților orice document relevant pentru a justifica facilitățile fiscale acordate acestora;
- acordarea facilității fiscale este condiționată de suportarea abonamentelor de către angajat, nu de către o altă persoană;
- acordarea facilității se face la locul unde se află funcția de bază, în cazul în care activitatea se desfășoară la mai mulți angajatori, salariatul trebuind să depună o declarație pe proprie răspundere pentru alegerea funcției de bază (se depune doar la angajatorul unde se declară funcția de bază, neexistând un formular tipizat în acest sens).
Ținând seama de aceste lămuriri și neexistând niciun impediment legal în acordarea acestui drept, îndemnăm pe toți potențialii beneficiari care întrunesc condițiile precizate să realizeze, în scris, demersurile necesare pentru a putea beneficia de deducerea fiscală.
DOCUMENTE ATAȘATE
Adresa F.S.E. „Spiru Haret”
Răspuns M.F.-A.N.A.F.
Prin Ordinul nr. 3463 din 4 martie 2025, emis de ministrul educației și cercetării, a fost stabilită structura anului școlar 2025-2026.
Astfel, anul școlar 2025-2026 începe la data de 1 septembrie 2025, se încheie la data de 31 august 2026 și are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. Excepții: clasele a VIII-a (35 săptămâni), clasele din învățământul liceal-filiera tehnologică (37 săptămâni), clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă (34 săptămâni).
Cursurile anului școlar 2025-2026 încep la data de 8 septembrie 2025.
Anul școlar 2025-2026 se structurează, pe intervale de cursuri și intervale de vacanță, astfel:
a) intervale de cursuri:
- de luni, 8 septembrie 2025, până vineri, 24 octombrie 2025;
- de luni, 3 noiembrie 2025, până vineri, 19 decembrie 2025;
- de joi, 8 ianuarie 2026, până vineri, 6 februarie 2026, respectiv vineri, 13 februarie 2026, sau vineri, 20 februarie
2026, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii
primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de
învățământ;
- de luni, 16 februarie 2026, respectiv luni, 23 februarie 2026, sau luni, 2 martie 2026, la decizia inspectoratelor
școlare județene/al municipiului București, după caz, până vineri, 3 aprilie 2026;
- de miercuri, 15 aprilie 2026, până vineri, 19 iunie 2026;
b) intervale de vacanță:
- de sâmbătă, 25 octombrie 2025, până duminică, 2 noiembrie 2025;
- de sâmbătă, 20 decembrie, 2025 până miercuri, 7 ianuarie 2026;
- o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 9 februarie-1 martie
2026;
- de sâmbătă, 4 aprilie 2026, până marți, 14 aprilie 2026;
- de sâmbătă, 20 iunie 2026, până duminică, 6 septembrie 2026.
Programul național "Școala altfel" și Programul "Săptămâna verde" se desfășoară în perioada 8 septembrie 2025-
3 aprilie 2026, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de
învățământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.
Alte detalii la rubrica:
JURIDIC – LEGISLAȚIE – ORGANIZAREA SITEMULUI EDUCAȚIONAL – STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR
link direct:
https://nou.siphd.ro/?a=2432&q=2&r=20
Luni, 31 martie a.c., a avut loc ședința de lucru a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Pe ordinea de zi au fost înscrise următoarele probleme:
I. Solicitări de la unități de învățământ
II. Diverse
În cadrul ședinței au fost luate următoarele hotărâri:
I. Se aprobă solicitările unităților de învățământ, conform Anexei 1.
II. Diverse:
1. Se prezintă, informativ, lista inspectorilor școlari (6) care vor participa la mobilitatea din Skopje, Macedonia de Nord, în perioada 01 - 11.04.2025.
2. Se prezintă lista inspectorilor școlari (2) care vor participa la mobilitatea din Grecia.
3. Referitor la solicitarea de reînmatriculare a unui elev, se transmite spre soluționare unității de învățământ.
Anexa la care se face referire în articol este postată la rubrica ISJ HUNEDOARA - CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE.
Ieri, după pichetarea sediului Guvernului României, o delegație formată din 6 reprezentanți ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Federației Sindicatelor din Educație ,,SPIRU HARET” și Federației Naționale Sindicale ,,ALMA MATER” a avut discuții în sediul Guvernului României.
În prima parte, discuțiile s-au purtat cu ministrul educației, doamna Ligia Deca, și consilierul Prim-ministrului Nicolae Ciucă, domnul Claudiu Drumea.
Reprezentanții federațiilor sindicale au atras atenția că motivele protestului de astăzi sunt aceleași cu cele din luna decembrie 2022 și că, din păcate, partea guvernamentală nici după patru luni nu a venit cu soluții la problemele oamenilor:
De asemenea, reprezentanții federațiilor sindicale au reiterat problemele de personal din creșele preluate de Ministerul Educației, precum și a cele privind modul de funcționare a aplicației EduSal.
Doamna ministru s-a angajat ca, în perioada următoare, toate aceste probleme care țin de competența Ministerului Educației să fie discutate cu organizațiile sindicale.
În partea a doua, discuțiile au continuat cu: Prim-ministrul României – domnul Nicolae Ciucă, președintele PSD – domnul Marcel Ciolacu, ministrul educației – doamna Ligia Deca și Secretarul General al Guvernului – domnul Marian Neacșu.
Partea sindicală a reproșat Prim-ministrului faptul că problemele aduse în atenție încă de la întâlnirea cu domnia sa din data de 19 decembrie 2022 nu au fost rezolvate, cu excepția celei privind elaborarea proiectului grilei de salarizare, plecând de la principiul ca ,,salariul profesorului debutant să fie egal cu salariul mediu brut pe economie”, proiect înaintat Guvernului și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
La întrebarea reprezentanților federațiilor sindicale ,,dacă este adevărată informația că la nivel de coaliție, s-a luat decizia de a se elimina din Proiectul Legii Învățământului Preuniversitar articolul care face referire la salarizarea în funcție de salariul mediu brut pe economie”, președinții celor 2 partide – PSD și PNL – au recunoscut că este adevărată această informație, argumentând că nu este corect să fie trecută în lege această prevedere și că nu mai există niciun sector bugetar care să aibă în legea specială prevederi legate de salarizare.
Reprezentanții federațiilor sindicale au subliniat că nu sunt de acord cu eliminarea textului respectiv din proiectul Legii învățământului preuniversitar. Din contră, este obligatoriu ca, pornind de la importanța socială a muncii prestate, actul normativ care guvernează învățământul preuniversitar trebuie să prevadă expres că salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.
Angajamentul domnilor Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu a fost că acest principiu se va regăsi în legea salarizării și că vor ieși public să anunțe acest lucru.
Referitor la solicitarea federațiilor sindicale privind aplicarea integrală a Legii-cadru nr. 153/2017 pentru personalul nedidactic, domnii Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au afirmat că au identificat suma de 300 de milioane lei pentru acordarea salariilor prevăzute în anexele la lege celor care nu au ajuns la nivelul maxim și că este posibil ca această sumă să fie acoperitoare pentru ca personalul nedidactic să atingă salariile maxime prevăzute de Legea salarizării. Angajamentul a fost că mâine vom primi răspunsul la această solicitare.