La solicitarea F.S.E. „Spiru Haret”, Ministerul Finanțelor, prin A.N.A.F., a oferit precizări privind aplicarea concretă a prevederii potrivit căreia salariații au dreptul „de deducere a contravalorii abonamentelor suportate de angajați, în limita echivalentului în lei a 100 de euro anual”, deducere care se face „la locul unde se află funcția de bază” (deducere instituită de art. 78 alin. (2) lit. a) pct. V din Codul fiscal, raportat la art. 35 alin. (2) din C.C.M.U.N.S.N.C.I.P.).
Astfel, în răspunsul primit se precizează:
- prevederile referitoare la facilitățile acordate nu conțin restricții cu privire la documentele necesare în vederea acordării facilităților fiscale;
- prevederile referitoare la facilitățile acordate nu conțin restricții cu privire la desfășurarea efectivă a activității furnizorilor care acordă abonamente, ci numai în ceea ce privește încadrarea activității (obligatoriu codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313) - în categoria furnizorilor nu pot fi incluși și intermediarii (de exemplu, o platformă);
- angajatorul poate solicita angajaților orice document relevant pentru a justifica facilitățile fiscale acordate acestora;
- acordarea facilității fiscale este condiționată de suportarea abonamentelor de către angajat, nu de către o altă persoană;
- acordarea facilității se face la locul unde se află funcția de bază, în cazul în care activitatea se desfășoară la mai mulți angajatori, salariatul trebuind să depună o declarație pe proprie răspundere pentru alegerea funcției de bază (se depune doar la angajatorul unde se declară funcția de bază, neexistând un formular tipizat în acest sens).
Ținând seama de aceste lămuriri și neexistând niciun impediment legal în acordarea acestui drept, îndemnăm pe toți potențialii beneficiari care întrunesc condițiile precizate să realizeze, în scris, demersurile necesare pentru a putea beneficia de deducerea fiscală.
DOCUMENTE ATAȘATE
Adresa F.S.E. „Spiru Haret”
Răspuns M.F.-A.N.A.F.
Prin Ordinul nr. 3463 din 4 martie 2025, emis de ministrul educației și cercetării, a fost stabilită structura anului școlar 2025-2026.
Astfel, anul școlar 2025-2026 începe la data de 1 septembrie 2025, se încheie la data de 31 august 2026 și are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. Excepții: clasele a VIII-a (35 săptămâni), clasele din învățământul liceal-filiera tehnologică (37 săptămâni), clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă (34 săptămâni).
Cursurile anului școlar 2025-2026 încep la data de 8 septembrie 2025.
Anul școlar 2025-2026 se structurează, pe intervale de cursuri și intervale de vacanță, astfel:
a) intervale de cursuri:
- de luni, 8 septembrie 2025, până vineri, 24 octombrie 2025;
- de luni, 3 noiembrie 2025, până vineri, 19 decembrie 2025;
- de joi, 8 ianuarie 2026, până vineri, 6 februarie 2026, respectiv vineri, 13 februarie 2026, sau vineri, 20 februarie
2026, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii
primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de
învățământ;
- de luni, 16 februarie 2026, respectiv luni, 23 februarie 2026, sau luni, 2 martie 2026, la decizia inspectoratelor
școlare județene/al municipiului București, după caz, până vineri, 3 aprilie 2026;
- de miercuri, 15 aprilie 2026, până vineri, 19 iunie 2026;
b) intervale de vacanță:
- de sâmbătă, 25 octombrie 2025, până duminică, 2 noiembrie 2025;
- de sâmbătă, 20 decembrie, 2025 până miercuri, 7 ianuarie 2026;
- o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 9 februarie-1 martie
2026;
- de sâmbătă, 4 aprilie 2026, până marți, 14 aprilie 2026;
- de sâmbătă, 20 iunie 2026, până duminică, 6 septembrie 2026.
Programul național "Școala altfel" și Programul "Săptămâna verde" se desfășoară în perioada 8 septembrie 2025-
3 aprilie 2026, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de
învățământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.
Alte detalii la rubrica:
JURIDIC – LEGISLAȚIE – ORGANIZAREA SITEMULUI EDUCAȚIONAL – STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR
link direct:
https://nou.siphd.ro/?a=2432&q=2&r=20
Luni, 17 martie a.c., a avut loc ședința de lucru a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Pe ordinea de zi au fost înscrise următoarele probleme:
I. Solicitări de la unități de învățământ
II. Diverse
În cadrul ședinței au fost luate următoarele hotărâri:
I. Se aprobă solicitările unităților de învățământ, conform Anexei 1.
II. Diverse:
1. Se prezintă adresa ADR Vest referitor la proiecte pentru unitățile de învățământ din mediul rural. Se trimite adresa unităților de învățământ din mediul rural.
Anexele la care se face referire în articol sunt postate la rubrica ISJ HUNEDOARA - CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE.
În ultimele zile, fiind încă în derulare, la nivelul I.S.J. Hunedoara se realizează, la solicitarea Ministerului Educației, o misiune de audit financiar.
Aparent inițiată din „grija” pentru cheltuirea banului public, modul concret în care se desfășoară, precum și documentația solicitată din teritoriu (care are toate perspectivele de a ajunge la volume impresionante, de ordinul dacă nu al camioanelor de hârtii, măcar al câtorva roabe), arată că de fapt este o „misiune de pedepsire” (sau, pentru a fi în ton cu vremurile, o „operațiune specială, dar fără arme, ci doar cu urlete și foarte, foarte mult stres inutil) inițiată de diriguitorul aspectelor financiare de la nivel ministerului întru „liniștirea financiară” a județului Hunedoara.
Astfel, sunt verificate în primul rând toate neîncadrările în finanțarea per elev a unităților de învățământ din județul Hunedoara, adică cea mai mare parte a lor. Desigur, se ignoră adevărata problemă, respectiv aceea a subfinanțării cronice, altfel fiind greu de înțeles de ce ai cere rapoarte de control, de audit și multe alte vrafuri de hârtii în situații în care finanțarea asigurată la școlile mici, de exemplu, se epuizează deja odată cu luna februarie, iar peste 90% din școli se regăsesc într-o astfel de situație deja în lunile de toamnă.
De asemenea, se „reșapează” problema concediilor de odihnă neefectuate și pentru care există solicitări pentru compensarea în bani. Evident, și în acest caz adevărata problemă rămâne „sub preș” (în pofida încercărilor ministerului de a rezolva problema în anii precedenți, de exemplu prin tăierea concediilor directorilor și inspectorilor la prevederile codului muncii, în pofida faptului că aceștia își mențin statutul didactic, ba chiar au și obligații de catedră, sau prin obligativitatea pentru cadrele didactice de a intra în concediu în vacanțele școlare de pe parcursul anului școlar, în așa mod că acestea au ajuns să desfășoare o serie de activități din concediul de odihnă), respectiv multiplicarea adesea inutilă a activităților, „habarnismul” care stă la baza realizării calendarelor activităților și absența personalului auxiliar și nedidactic într-un număr suficient pentru ca activitățile administrative să nu mai greveze activitatea cadrelor didactice.
Nu în ultimul rând, este problema proceselor câștigate de S.I.P. Județul Hunedoara, mult prea numeroase pentru „pofta” de economii a „veșnicului” responsabil financiar din minister. Ca atare, se caută „nod în papură” la aceste sentințe, ignorându-se că potrivit legii, fiind vorba despre litigii de muncă, ele sunt executorii de la pronunțarea în primă instanță. Dar nu, ar fi necesară, apreciază „supărații” de mai sus, o ștampilă care să confirme caracterul său definitiv, chiar dacă, nefiind atacate, sentințele dobândesc acest caracter în mod implicit. Și astfel ajungem la o altă mare „supărare”: de ce unitățile de învățământ nu atacă fiecare sentință obținută în favoarea membrilor de sindicat, dacă se poate „până în pânzele albe”? În mod evident, răspunsul și aici este simplu și cunoscut: în primul rând școlile nu au personal de specialitate și nici bani pentru a contracta astfel de servicii, plus că adesea hotărârile date de instanțele inferioare au la bază decizii ale instanțelor superioare (cum ar fi, decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție), implicit acestea obligatorii, așa încât atacarea lor nu ar reprezenta decât un demers inutil din toate punctele de vedere.
O concluzie? Modul concret de derulare a auditului financiar, în pofida legalității lui, are toate trăsăturile unui abuz de putere, așa încât problema sa a fost ridicată la nivelul ministerului.
Atașăm, spre ilustrare, acestui articol și două dintre documentele emise la solicitarea echipei de audit, care prin amploarea a ceea ce cer au condus la blocarea efectivă în aceste zile a activității directorilor, serviciilor secretariat și ale celor de contabilitate din unitățile de învățământ.
Numărul
curent |
Titlul
documentului |
Dimensiune
(octeți) |
Extensia
documentului |
Data
atașării |
1 | Nota de serviciu | 1.872.713 | APPLICATION/PDF | 2022-03-23 16:34:31 |
2 | Solicitare informații litigii | 62.734 | APPLICATION/PDF | 2022-03-23 16:35:15 |