La solicitarea F.S.E. „Spiru Haret”, Ministerul Finanțelor, prin A.N.A.F., a oferit precizări privind aplicarea concretă a prevederii potrivit căreia salariații au dreptul „de deducere a contravalorii abonamentelor suportate de angajați, în limita echivalentului în lei a 100 de euro anual”, deducere care se face „la locul unde se află funcția de bază” (deducere instituită de art. 78 alin. (2) lit. a) pct. V din Codul fiscal, raportat la art. 35 alin. (2) din C.C.M.U.N.S.N.C.I.P.).
Astfel, în răspunsul primit se precizează:
- prevederile referitoare la facilitățile acordate nu conțin restricții cu privire la documentele necesare în vederea acordării facilităților fiscale;
- prevederile referitoare la facilitățile acordate nu conțin restricții cu privire la desfășurarea efectivă a activității furnizorilor care acordă abonamente, ci numai în ceea ce privește încadrarea activității (obligatoriu codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313) - în categoria furnizorilor nu pot fi incluși și intermediarii (de exemplu, o platformă);
- angajatorul poate solicita angajaților orice document relevant pentru a justifica facilitățile fiscale acordate acestora;
- acordarea facilității fiscale este condiționată de suportarea abonamentelor de către angajat, nu de către o altă persoană;
- acordarea facilității se face la locul unde se află funcția de bază, în cazul în care activitatea se desfășoară la mai mulți angajatori, salariatul trebuind să depună o declarație pe proprie răspundere pentru alegerea funcției de bază (se depune doar la angajatorul unde se declară funcția de bază, neexistând un formular tipizat în acest sens).
Ținând seama de aceste lămuriri și neexistând niciun impediment legal în acordarea acestui drept, îndemnăm pe toți potențialii beneficiari care întrunesc condițiile precizate să realizeze, în scris, demersurile necesare pentru a putea beneficia de deducerea fiscală.
DOCUMENTE ATAȘATE
Adresa F.S.E. „Spiru Haret”
Răspuns M.F.-A.N.A.F.
Miercuri, 02 aprilie 2025, a avut loc ședința Conferința anuală a C.A.R. (I.F.N.) S.I.P. Județul Hunedoara. La ședință au participat 151 de persoane: delegați, membrii Comitetului de Supraveghere C.A.R. (I.F.N.) S.I.P. Județul Hunedoara, membrii Comisiei de cenzori C.A.R. (I.F.N.) S.I.P. Județul Hunedoara.
Ordinea de zi a Conferinței a cuprins următoarea problematică: prezentarea rapoartelor de activitate și a propunerilor de îmbunătățire a activității, dezbaterea și aprobarea acestora.
Materialele prezentate, dezbătute și aprobate, în baza Regulamentului de organizare a Conferinței, au fost: Raportul Comisie de validare; Raportul Comitetului de Supraveghere; Raportul financiar-contabil; Bilanțul contabil; Raportul Comisiei de cenzori.
Toate materialele utilizate în cadrul Conferinței au fost comunicate în teritoriu și postate pe site-ul siphd.ro, atât în cadrul unor articole dedicate, cât și în cadrul rubricii CAR/Conferința anuală.
Dintre aspectele privind funcționarea C.A.R. (I.F.N.) S.I.P. Hunedoara sunt de amintit:
- toate împrumuturile se acordă în ordine cronologică;
- toate dosarele de împrumut vor fi completate, în momentul acordării împrumutului/virării împrumutului, cu graficul de rambursare și informații standard la nivel european pentru consumatorii de credite; aceste documente vor fi transmise și pe e-mail împrumutatului, iar dovada se arhivează la dosarul titularului împrumutului;
- membrii C.A.R. (I.F.N.) S.I.P. Hunedoara nu mai pot retrage sume din fondul social sub limita sumei de 16.600 lei (fondul social necesar pentru împrumutul maxim);
- nu se mai aprobă compensarea împrumutului din fondul social, compensarea fiind posibilă doar la retragerea din casa de ajutor reciproc;
- refinanțările se pot solicita doar după plata a jumătate din împrumutul inițial/refinanțat;
- se menține posibilitatea completării fondului social din împrumutul solicitat;
Totodată s-a subliniat evoluția pozitivă a activității C.A.R. (I.F.N.) S.I.P. Județul Hunedoara: dobânzile reale deosebit de avantajoase pentru membrii de sindicat (sub 2,5% pe an), precum și faptul că, urmare a măsurilor adoptate, împrumuturile pot fi acordate imediat, fără perioadă de așteptare.
Toate materialele prezentate în cadrul Conferinței sunt postat pe site, la rubrica CAR – Conferința Anuală, link: https://nou.siphd.ro/?a=2360
Miercuri, 2 aprilie 2025, a avut loc ședința Consiliului Liderilor S.I.P. Județul Hunedoara. La ședință au participat 151 persoane, lideri de grupe sindicale, lideri de zonă, președintele, consilierul juridic al organizației, alături de aceștia fiind prezenți membrii Comitetului de Supraveghere C.A.R. (I.F.N.) SIP Județul Hunedoara, precum și membrii Comisiilor de cenzori S.I.P. Județul Hunedoara și C.A.R. (I.F.N.) SIP Județul Hunedoara. De asemenea, cu această ocazie a fost realizată și o ședință a Biroului Executiv S.I.P. Județul Hunedoara.
Ordinea de zi a ședinței a cuprins următoarea problematică: informare privind probleme profesionale și sindicale; probleme organizatorice; probleme diverse, ridicate de liderii de sindicat prezenți.
Materialele suport folosite în cadrul ședinței au fost: Buletinul informativ „Magister”; Situație statistică martie 2025; Situații financiare februarie 2025; Formular 230 privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii și asimilate salariilor.
În cadrul ședinței au fost abordate probleme de actualitate, prezentate în Buletinul informativ „Magister” nr. 48:
- dezbaterile privind proiectele planurilor-cadru pentru liceu;
- structura anului școlar 2025-2026;
- deducerea contravalorii abonamentelor pentru facilități sportive;
- decontarea ochelarilor;
- decontul navetei;
- plata titlurilor executorii în acest an;
- reducerea normei didactice de predare;
- infograficul „Dezmăț bugetar sau... paradis fiscal?” etc.
Alături de acestea au fost aduse în discuție și următoarele:
- distribuirea/alimentarea cardurilor de carieră didactică și a cardurilor profesionale – în pofida insistențelor permanente, există încă salariați care nu au beneficiat încă de suma aferentă fiind necesară continuarea demersurilor în acest sens;
- acordarea de tichete sociale membrilor de sindicat S.I.P. Județul Hunedoara – în conformitate cu solicitările existente și deciziile adoptate, ținând cont de veniturile din educație și de datele economice, fiecare membru de sindicat (în măsura îndeplinirii prevederilor statutare) a primit/va primi în această perioadă tichete sociale în valoare de 150 lei;
- formular 230 privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii și asimilate salariilor – s-a reiterat solicitarea acest demers să fie popularizat în unitățile de învățământ, existând suficienți colegi care nu uzează de această facilitate sau care ar putea redirecționa suma aferentă către organizația sindicală în măsura în care li s-ar aduce la cunoștință o astfel de posibilitate. Cererile completate trebuie să ajungă la organizația județeană, prin intermediul liderilor de sindicat, până în data de 10 mai 2025, sumele corespondente acumulându-se, după cum se cunoaște, într-un cont distinct și urmând a avea o destinație specifică.
Detalii privind aspectele discutate, precum și toate materialele utilizate în cadrul ședinței se regăsesc la rubrica S.I.P. HUNEDOARA / Activitate / Consiliul Liderilor - link direct: https://nou.siphd.ro/?a=3122&t=2025
În principiu, o știm cu toții: rolul sindicatelor constă în apărarea drepturilor și promovarea intereselor membrilor de sindicat, precum și în negocierea unor condiții decente și echitabile de muncă și salarizare. Ceea ce conduce la o idee foarte simplă: un angajator poate să ignore părerea unui angajat, dar lucrurile devin mai complicate în măsura în care angajații vorbesc cu o singură voce. Adesea însă, aceste lucruri par să cadă în uitare, ajungând în atenția unora dintre colegi aspecte precum mărimea cotizației sau, cel mai recent, care de altfel motivează în mod direct și rândurile de față, diferitele cadouri care sunt oferite de anumite organizații membrilor.
Mai concret, de o vreme circulă prin județul Hunedoara un comunicat al unei federații sindicale, prin acesta membrii de sindicat proprii fiind anunțați de primirea cu ocazia sărbătorilor a unor tichete sociale a căror valoare cumulată a crescut cu 50% față de precedentul an. Chiar dacă acest comunicat, în sine, este rizibil, chiar și fără a lua în discuție ignorarea limbii române și multitudinea de „k”-uri, ceea ce rămâne este această idee a returnării către membrii de sindicat a mai bine de jumătate din ceea ce se colectează prin cotizația de sindicat. Iar de aici invocarea „puterii exemplului” și, în urmarea acesteia, exprimarea unei apreciate ca legitimă nemulțumiri, motivată aceasta de absența unor cadouri pe tot atât de consistente.
S-a luat act, chiar dacă nemulțumirea a rămas vehiculată doar la nivelul unui amalgam de vorbe și comentarii răutăcioase. Mai mult, am înțeles că ar trebui să fim de acord cu idei precum că:
NU CONTEAZĂ eforturile de monitorizare a obligațiilor legale și asumate de angajatori,
NU CONTEAZĂ eforturile pentru menținerea unor relații corecte între angajat și angajator,
NU CONTEAZĂ eforturile pentru susținerea și promovarea intereselor salariaților,
NU CONTEAZĂ eforturile pentru asigurarea unui acces corect la beneficii materiale și/sau profesionale,
NU CONTEAZĂ eforturile pentru menținerea siguranței locului de muncă,
NU CONTEAZĂ eforturile pentru asigurarea unei consilieri și asistențe profesionale și juridice, dar mai ales
NU CONTEAZĂ, chiar dacă aici ne îndepărtăm oarecum de rațiunea existenței organizațiilor sindicale, nici măcar diferitele beneficii cu care acestea încearcă să iasă în întâmpinarea membrilor.
Nu, ceea ce ar avea cu adevărat relevanță sunt diferitele cadouri acordate când și când membrilor, iar aceasta eventual cu o cotizație cât mai mică, întoarsă pe cât se poate de mult prin respectivele cadouri.
NU, chiar
NU CONTEAZĂ că mărimea atât de invidiată a cadourilor reprezintă întreaga activitate derulată,
NU CONTEAZĂ că la intrarea în acele organizații se semnează contracte care obligă la restituirea cadourilor și a celorlalte beneficii în cazul plecării din organizație,
NU CONTEAZĂ implicarea partizan-politică a conducătorilor și a membrilor acelor organizații,
NU CONTEAZĂ că numărul membrilor acelor organizații, oricât paradox zace aici, tot scade de la un an la altul, chiar pe măsura creșterii mărimii acelor cadouri,
NU CONTEAZĂ că orice acțiune care implică cheltuieli (de exemplu, acțiunile în instanță) se finanțează suplimentar de fiecare membru, dar mai ales
NU CONTEAZĂ că doar numele organizației are de-a face cu sindicalismul.
Și am putea intra în meschinăria unor calcule care să arate iar și iar ce se întâmplă cu banii colectați din cotizațiile sindicale (fără a aduce în discuție faptul că în cazul acelei federații sindicale cotizația este mai mare, iar singurii bani cu adevărat justificați sunt cei ce se întorc prin cadouri, în rest neîntâmplându-se nimic), dar ne păstrăm convingerea că situațiile financiare sunt suficiente în acest sens și că beneficiile sunt nete în raport cu toate sumele cheltuite, iar o astfel de situație este posibilă pentru că, totuși:
CONTEAZĂ că are cine să te informeze în mod obiectiv,
CONTEAZĂ că ai la cine să apelezi și cine să te apere,
CONTEAZĂ că are cine să te reprezinte în mod corect,
CONTEAZĂ că are cine să-ți apere și să-ți promoveze interesele,
CONTEAZĂ că ai cu cine să te consulți în situații dificile,
CONTEAZĂ că are cine să-ți ofere sprijin în situații deosebite,
ba chiar
CONTEAZĂ și toate beneficiile și facilitățile care devin posibile.
Apreciem că acestea din urmă sunt convingeri care pot justifica existența unui sindicat fidel ideii de sindicalism, iar acțiunile organizației noastre, S.I.P. Județul Hunedoara, s-au subsumat, se subsumează și se vor subsuma acestora.
Cu alte cuvinte, nu vom prefera acțiunii și luptei (oricât de pretențios poate suna în anumite urechi) cumpărarea unei existențe lipsită de griji și în folosul unor interese partizane.
În rest, să auzim numai de bine, sărbători fericite și un an nou plin numai de bucurii!