Astăzi, 14.04.2021, în intervalul orar 11.00-13.00, Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA, Blocul Național Sindical, Confederația Națională a Sindicatelor Libere-Frăția, Confederația Sindicatelor Democratice din România și Confederația Sindicală Națională Meridian au organizat, în Piața Victoriei, acțiuni de protest derulate sub sloganul „Guvernul Cîțu, ostil dialogului social și interesului general, trebuie să plece!”.
În contextul restricțiilor legale în vigoare, acțiunile s-au desfășurat în locații distincte, dar simultan, cu un număr minim de participanți, având revendicări comune: un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă, aplicarea corectă a legislației!
Nemulțumirile sindicale sunt determinate de măsurile adoptate de actualul guvern și refuzul constant al dialogului social. Costurile crizei sanitare și economice sunt trecute exclusiv în seama salariaților și a categoriilor celor mai vulnerabile, în timp ce anumite categorii sociale își conservă și extind beneficiile.
Menținerea salariului minim la un nivel atât de scăzut, în condițiile în care în ultimii doi ani toate țările europene au crescut semnificativ salariile minime, mărește ecartul salarial față de Europa, condamnând în continuare România la subdezvoltare, iar românii la sărăcie și migrație. Prețurile în schimb cresc accelerat, numai prețul la energie înregistrând un salt de aproximativ 18%. La acestea se adaugă lipsa interesului față de măsurile de protecție socială destinate salariaților care își pierd locul de muncă, nivelul ajutorului pentru șomaj fiind complet inadecvat pentru a reprezenta o plasă de siguranță până la găsirea unui nou loc de muncă.
Chiar și în cazul sectoarelor de activitate sau întreprinderilor care au avut rezultate bune și foarte bune în perioada pandemiei, angajații nu pot beneficia de o recompensă echitabilă a efortului lor, din cauza menținerii blocate a negocierilor colective, ca efect al legii nr. 55/2020 și al nemodificării Legii dialogului social.
În ce privește pensiile, neindexate nici măcar cu rata inflației, și inițiativele legislative aiuristice, precum cea privind „opțiunea” pentru pensionarea la 70 de ani, este evident deja că actualul guvern nu urmărește realizarea echității promise, ci doar temporizarea problemelor prin acțiuni de imagine.
În final, reducerea bugetului sănătății și educației, în plină criză sanitară, a fost o decizie cinică, asumată integral de coaliția de guvernare și pentru care aceasta trebuie să-și asume toate consecințele.
Menționăm, de asemenea, atitudinea ostilă manifestată de reprezentanții guvernului față de lucrătorii din sistemul public – care de altfel ar trebui să fie partenerii principali într-o situație de criză, campania de denigrare la care sunt supuși, amenințările constante cu restructurarea și scăderea veniturilor, mai ales în condițiile unui deficit de personal, nu numai în sănătate, dar și în sistemul public de pensii, educație și alte instituții ale statului.
Alături de revendicările cu caracter general, au fost amintite și solicitări mai mult sau mai puțin specifice sistemului educațional, precum: acordarea voucherelor de vacanță, acordarea creșterilor salariale prevăzute de legea nr. 153/2017, creșterea finanțării pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale etc.
Ținând cont de toate aceste probleme, a căror rezolvare nu numai că trenează, dar ele continuă să se acutizeze, participanții la acțiunile de protest (între care și F.S.E. „Spiru Haret” prin 12 participanți), implicit întreaga mișcare sindicală din România, au apreciat că actualul executiv nu guvernează în interesul cetățenilor și trebuie să plece.
Ieri, 14. 04. 2021, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a dat publicității un Apel pentru selecția cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, a cadrelor didactice/ cercetătorilor din învățământul universitar în vederea constituirii grupurilor de lucru pentru elaborarea/revizuirea curriculumului pentru disciplinele / domeniile de studiu obligatorii din învățământul liceal și pentru calificările / domeniile de pregătire profesională pentru care se școlarizează prin învățământul profesional și tehnic.
Cei interesați pot regăsi în Adresa nr. 36/SI/14.04.2021, atașată acestui articol, principalele specificații ale acestui apel:
1. Obiectivele selecției;
2. Calendarul selecției – Anexa nr. 2;
3. Criteriile de selecție;
4. Criteriile de evaluare a portofoliului personal – Fișa de evaluare se regăsește în Anexa nr. 3;
5. Modalitatea de înscriere a candidaților;
6. Evaluarea și selecția candidaților;
7. Stabilirea ierarhiei finale și constituirea grupurilor de lucru – Anexa nr. 1 precizează disciplinele pentru care se organizează grupuri de lucru (149), precum și numărul membrilor din fiecare dintre acestea.
Înscrierea candidaților se va realiza în perioada 26.04-10.05.2021, în data de 25.05.2021 urmând a fi anunțată public, de căptre Ministerul Educației, componența nominală a grupurilor de lucru.
Atașăm în mod distinct, în format editabil, documentele din Anexele nr. 3 și nr. 4: Fișa de autoevaluare/evaluare pentru candidații din învățământul preuniversitar, respectiv Cererea de candidatură.
Joi, 8 aprilie a.c., a avut loc ședința de lucru a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Pe ordinea de zi au fost înscrise următoarele probleme:
I. Soluționarea contestațiilor și validarea listei finale a cadrelor didactice pentru care se propune modificarea Contractului Individual de Muncă, din perioadă determinată în durata viabilității postului/catedrei.
II. Solicitări de la unitățile de învățământ
III. Diverse
În cadrul ședinței au fost luate următoarele hotărâri:
I. Se respinge contestația depusă pentru modificarea Contractului Individual de Muncă (CIM), din perioadă determinată în durata viabilității postului/catedrei, ca fiind nefondată.
Se validează lista finală a cadrelor didactice care au primit acceptul de modificare a CIM, conform anexei.
Se validează lista finală a cadrelor didactice a căror cereri de modificare CIM au fost respinse, conform anexei.
II. Solicitări din partea unităților de învățământ, după cum urmează:
1. Se acordă aviz organizare concurs ocupare/transformare posturi, conform Anexei 1;
2. Se aprobă eliberare acte de studii, modificări orar, conform Anexei 2;
3. Se amână modificarea orarului pentru anii I și II de la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara – structura Școala Postliceală Sanitară.
III. Diverse:
1. Se acordă aviz eliberare acte studii:
a. Liceul „Alexandru Borza” Geoagiu – diplomă de bacalaureat, promoția 2000;
b. Liceul „Apolonius” – diplomă de bacalaureat, promoția 2010.
Anexele la ce se face referire în articol sunt postate la rubrica ISJ HUNEDOARA–CONSILIUL DE ADMINISTRATIE
Miercuri, 30 septembrie 2020, a avut loc ședința Biroului Executiv S.I.P. Județul Hunedoara. La ședință au participat 13 lideri de zonă ai S.I.P. Județul Hunedoara, președintele și consilierul juridic al organizației.
Ședința a avut pe ordinea de zi următoarea problematică:
* informare privind probleme profesionale și sindicale;
* prezentarea situațiilor financiare aferente lunii august 2020;
* probleme organizatorice;
* aprobarea ajutoarelor sociale solicitate până la data ședinței;
* probleme diverse, ridicate de liderii de sindicat prezenți.
Materiale suport folosite în cadrul ședinței:
Dintre problemele propuse pe ordinea de zi sau ridicate de membrii Biroului Executiv S.I.P. Județul Hunedoara semnalăm:
1. Obținerea de sentințe favorabile în ceea ce privește calcularea drepturilor salariale (dirigenție, simultan, gradația de merit, învățământul special și controlul financiar preventiv) la salariul de bază în plată și nu la cel din decembrie 2016 obligă la calcularea unor diferențe salariale pentru perioada 1 septembrie 2017 - prezent și la calculul corect al salariilor pentru viitor.
După finalizarea tuturor proceselor se vor face demersurile necesare pentru calcularea diferențelor, cuprinderea în buget a sumelor necesare, modificarea modului de calcul a drepturilor salariale.
Totodată, în perioada următoare vor fi demarate procese pentru calculul corect al acestor drepturi salariale și în cazul cadrelor didactice / personalului didactic auxiliar pensionate / pensionat, dar care au fost încadrate în perioada 01.09.2017 - 01.09.2019 (detalii în documentul „Calculul corect al drepturilor salariale”).
2. Modificările aduse de noul R.O.F.U.I.P., la care se adaugă diferitele precizări ale Ministerului Educației, sunt neclare în anumite privințe sau sunt deosebit de dificil de pus în practică în condițiile financiare actuale și existența unui deficit în ceea ce privește personalul didactic auxiliar și nedidactic. S-a subliniat, de asemenea, faptul că aplicarea concretă a unor dintre prevederi depinde strict de deciziile adoptate la nivelul unităților de învățământ, în funcție de acestea existând în continuarea posibilitatea supraîncărcării activității cadrelor didactice.
3. Creșterea salarială ce trebuia aplicată de la 01.09.2020, amânată cu un an prin O.U.G. de actuala guvernare, a fost „restaurată”, în baza demersurilor făcute, de către Parlamentul României, legea prin care s-a eliminat prorogarea termenului de majorare a salariilor fiind trimisă în acest moment spre promulgare. Demersul nu este unul finalizat, cel mai probabil Guvernul urmând să o conteste la Curtea Constituțională.
4. S.I.P. Județul Hunedoara continuă, prin Centrul de Resurse și Formare „Magister”, implementarea programului de formare „Întotdeauna caracterul”. Ținând cont de legislația aplicabilă în acest moment, cursurile vor fi realizate doar în sistem on-line (webinarii, platformă) - detalii în documentul Programul de formare „Întotdeauna caracterul”.
5. Având în vedere contextul epidemiologic, în acest an dintre activitățile prevăzute a se realiza în cadrul a ceea ce am numit generic „Săptămâna Educației 2020” urmează a se realiza doar cele care nu presupun prezența efectivă a membrilor de sindicat: Concursul de manuscrise „Magister” (publicarea manuscriselor selectate); Simpozionul „Învățământul românesc între tradiție și modernism” (lucrările se transmit electronic la adresa de e-mail dedicată și în perioada precizată) și Salonul Județean ProfArt (în condițiile precizate) - detalii în documentul „Săptămâna educației 2020”.
Cu privire la Ziua Mondială a Educației (5 octombrie), așa cum se întâmplă de foarte mulți ani, Biroul Executiv al S.I.P. Județul Hunedoara a decis să se acorde și în acest an fiecărui membru de sindicat un tichet valoric, chiar dacă nu este posibilă realizarea unor activități comune pentru marcarea evenimentului.
S-a subliniat, prin prisma întrebărilor puse și a anumitor discuții, că ziua de 5 octombrie, în conformitate cu prevederile Contractului Colectiv de Muncă este zi nelucrătoare.
6. Problema numărului de educabili la clasă – în pofida noilor prevederi legislative care obligă la diminuarea numărului de elevi la clasă, cel puțin în ceea ce privește clasele de început de ciclu educațional (în această privință, acolo unde numărul celor înscriși a fost mare, s-a reușit divizarea claselor), sunt numeroase colectivele de elevi, în special în mediul urban, iar aici cu precădere în învățământul preșcolar, primar și liceal teoretic, care funcționează cu mult peste efective. În plus, sunt numeroase cazurile în care unitățile de învățământ solicită depășirea efectivelor maximale prevăzute de lege, totodată I.S.J. Hunedoara aprobând toate aceste solicitări.
Toate materialele utilizate în cadrul ședinței pot fi consultate/descărcate de pe site, de la rubrica: S.I.P. HUNEDOARA / Activitate / Biroul Executiv.