Măsurile preconizate a fi adoptate de actualul Guvern al României, cu susținerea coaliției formate după alegerile prezidențiale, sunt deja publice și cunoscute.
Indiferent de motivațiile care stau la baza acestor măsuri, acestea se limitează la a lovi înainte de toate în nivelul de trai al celor mai mulți dintre noi, salariați, pensionari și familiile acestora.
Discuțiile purtate de sindicate cu premierul Bolojan și cu diferiții reprezentanți ai Guvernului în cursul zilei de azi (4 iulie) în cadrul diferitelor structuri de dialog social, Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social și Consiliul Economic și Social înainte de toate, cu scopul de a se sublinia impactul negativ al acestor măsuri, nu au reușit să determine în niciun fel, în pofida avizelor negative date, renunțarea sau revenirea asupra acestora.
Concluzia tuturor discuțiilor purtate, așa cum s-a desprins și în cadrul Consiliului Liderilor F.S.E. „Spiru Haret”, derulat pe mai bine de o jumătate de zi, este că la ora actuală Guvernul României, prin premierul Bolojan, nu este dispus să asculte niciun fel de argumente și nici să adopte măsuri menite să stimuleze cu adevărat ratele de colectare la bugetul de stat.
Confirmând ca principiu de acțiune ignorarea oricărui dialog social veritabil, atitudinea premierului României a fost rezumată de exclamația „Protestați, că-i dreptul vostru!”, subliniindu-se astfel că măsurile vor fi adoptate indiferent de reacțiile sindicatelor.
Ca atare, luni, 7 iulie, când se preconizează asumarea răspunderii pe măsurile ce urmează a fi adoptate, structurile sindicale vor organiza o zi de proteste, în primul rând pichetarea Parlamentului României și a sediilor partidelor din coaliție.
Dintre măsurile preconizate a fi adoptate în educație (subiectiv, premierul Bolojan pare să fie afectat de o anumită „traumă” în raport cu educația), posibil domeniul care va cunoaște cele mai importante reduceri financiare, sunt de amintit:
1. creșterea normei didactice cu 2 ore, inclusiv prin includerea în posturile din învățământul primar a 2 ore de educație remedială (până la debutul anului școlar 2029-2030);
2. reducerea cuantumului remunerației pentru plata cu ora, prin raportare nu la norma didactică, ci la timpul de lucru (1/160);
3. creșterea numărului de copii în cadrul formațiunilor de studiu;
4. reducerea degrevărilor de normă didactică pentru personalul de conducere (maxim 30% din norma crescută) și personalul de îndrumare și control (maxim 50% din norma crescută), fiind instituită totodată interdicția de a derula ore în regim de plata cu ora sau la cumul pentru aceste categorii de personal;
5. coborârea pragului maxim până la care se acordă vouchere de vacanță și indemnizație de hrană la 6000 lei net;
6. creșterea pragurilor relative la numărul de educabili începând cu care o unitate școlară poate dobândi personalitate juridică;
7. restructurarea sistemului de burse cu scopul reducerii sumelor totale alocate în acest scop etc.
Din informațiile deținute, pregătirea implementării unora dintre măsurile amintite a început deja, tot în cursul zilei de azi (vineri, 04 iulie) având loc o videoconferință a Ministerului Educației și Cercetării cu inspectorii școlari generali, existând semnale că zilele următoare vor fi elaborate și ordinele de ministru aferente, iar directorii vor fi rechemați din concedii pentru a modifica încadrarea personalului propriu.
Ținând cont de natura măsurilor, de modul în care acestea sunt adoptate și de consecințele dominant negative atât în ceea ce privește veniturile salariaților din educație, dar și în ceea ce privește educația propriu-zisă, organizațiile sindicale din educație, alături de celelalte structuri sindicale naționale, vor iniția și vor derula toate acțiunile permise de lege, mergând până la greva generală (legală în actualele condiții chiar și în situația existenței unor contracte colective de muncă) dacă va fi nevoie.
Dragi colegi,
Ne aflăm, fără îndoială, într-un moment crucial pentru viitorul învățământului românesc și, implicit, pentru viitorul nostru, al angajaților din învățământ. Ceea ce Guvernul și Ministerul Educației și Cercetării propun nu este doar un set de măsuri politice, ci reglementări care vor influența direct salarizarea noastră, condițiile de muncă, finanțarea educației și chiar statutul și demnitatea profesiei didactice. NOI am ajuns pentru EI doar niște cifre într-o filă contabilă.
În timp ce EI își văd liniștiți de treabă, de sinecurile politice, pe NOI ne obligă să suportăm costurile exceselor lor, diminuându-ne veniturile.
Printre măsurile anunțate este și cea conform căreia ar urma să crească norma didactică de predare cu maximum 2 ore, lucru pe care îl respingem, având în vedere consecințele acesteia. Măsura este propusă în contextul în care, în sistemul de învățământ preuniversitar, sunt mulți colegi care, peste cele 18 ore de predare efectivă, mai au și ore de învățare remedială, ore de pregătire suplimentară pentru concursuri/olimpiade, ore de consiliere, precum și activități extracurriculare/extrașcolare, de întocmire a dosarelor pentru burse sociale etc.
În acest context, nu putem să nu ne întrebăm:
De ce NOI trebuie să suferim pentru că EI nu sunt capabili sau nu vor să stopeze evaziunea fiscală?
De ce NOI trebuie să suferim pentru că EI și-au angajat rudele și pilele pe salarii de zeci de mii de euro?
De ce NOI trebuie să suferim pentru ca EI să beneficieze de pensii speciale?
De ce NOI trebuie să suferim pentru ca EI să meargă cu avionul la clasa business?
De ce NOI trebuie să suferim pentru ca EI să-și deconteze chiria de la bugetul de stat?
De ce NOI trebuie să suferim pentru ca EI să meargă cu automobile cumpărate de la bugetul de stat?
DE CE NOI TREBUIE SĂ SUFERIM PENTRU BUNĂSTAREA LOR?
Dragi colegi,
Puterea noastră stă în unitate și în acțiuni comune. Fragmentarea și apatia nu ne vor aduce niciun beneficiu. Acum este momentul să fim mai solidari ca niciodată, să lăsăm deoparte orice divergențe minore și să ne concentrăm pe obiectivul comun: un învățământ de calitate, respectat și finanțat corespunzător.
Nu trebuie să ne temem să ne facem vocea auzită! Să cerem răspunsuri la întrebările de mai sus politicienilor locali, parlamentarilor din circumscripțiile noastre! Să ne arătăm nemulțumirea și în mediul online împotriva celor cu putere de decizie!
Trebuie ca, prin presiunea pusă de NOI, să-i determinăm pe EI să ia toate măsurile necesare pentru ca învățământul să nu fie afectat.
Sperăm ca EI să identifice măsurile și sursele corecte, care să conducă la diminuarea deficitului bugetar, astfel încât să nu fim tot NOI sacrificații „de serviciu”!
Dacă guvernanții nu vor înțelege importanța educației, trebuie o mobilizare masivă din partea noastră, a tuturor celor din învățământ, pentru demararea unor acțiuni de protest de amploare.
Dragi colegi,
Așa cum ați aflat, Guvernul României a luat decizia să adopte, în regim de urgență, proiectul de lege privind unele măsuri fiscale.
Acest act normativ prevede, printre altele:
De asemenea, personalul de conducere va beneficia de degrevare doar pentru maxim 30% din norma de 20 de ore, iar personalul de îndrumare și control pentru maxim 50% din aceeași normă. În plus, mai puțini colegi vor beneficia de vouchere de vacanță și indemnizație de hrană, deoarece raportarea se va face la salariul de 6000 de net, și nu la cel de 8000 de lei net, cât este în prezent.
Cele trei federații din învățământ au solicitat, în ultima perioadă, mai multe autorizații pentru pichetarea sediului Guvernului, ale sediilor partidelor aflate la guvernare și a sediului Parlamentului. Însă, așa cum am precizat, Guvernul intenționează să aprobe în regim de urgență acest proiect de lege.
Din această cauză, singura noastră posibilitate pentru a trage un semnal de alarmă este pichetarea sediului Parlamentului luni, 7 iulie, între orele 1100-1300. Dacă acest proiect va fi adoptat în această zi, celelalte pichetări pentru care am obținut aprobare nu-și vor mai avea rostul.
Acesta nu este doar un simplu protest, ci este un moment crucial în care vocea noastră trebuie să fie auzită!
Este foarte important ca să fim prezenți într-un număr cât mai mare (am solicitat autorizație pentru 2000 de persoane).
Împreună putem transmite un mesaj puternic. Nu putem sta deoparte în timp ce drepturile noastre sunt puse în pericol!
Acest protest este doar începutul. Trebuie să ne mobilizam pentru următoarele acțiuni de protest pe care, după cum stau lucrurile, vom fi obligați să le organizăm.
În conformitate cu prevederile statutare, Consiliul Liderilor S.I.P. Județul Hunedoara este organul de conducere colectivă al sindicatului între două sesiuni ordinare ale Conferinței Județene S.I.P. Județul Hunedoara.
Este format din liderii sindicali ai tuturor structurilor organizatorice (grupelor sindicale) ale S.I.P. Județul Hunedoara.
Incluzând toți liderii grupelor sindicale din unitățile de învățământ, Consiliul Liderilor se constituie într-un organ de conducere de largă reprezentare, dar și într-un forum în care sunt prezentate, dezbătute și analizate problemele concrete cu care se confruntă membrii de sindicat.
Consiliul Liderilor se întrunește în ședințe ordinare o dată la trei luni sau în ședințe extraordinare ori de câte ori este nevoie.
2019 iunie
2019 iulie
2019 august
2019 februarie
Componența Consiliului Liderilor S.I.P. Județul Hunedoara
Zona DEVA Lider de zonă: Amina Mitrofan |
Grădinița cu Program Prelungit Nr. 7 |
David Cristina |
Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1 |
Petraș Adriana Violeta |
|
Grădinița cu Program Normal Nr. 3 |
Papuc Amalia Cristina |
|
Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 |
Sicoe Adriana |
|
Grădinița cu Program Prelungit Nr. 6 |
Popa Lidia Adina |
|
Creșa Nr. 1 Deva |
Chilărescu Angela |
|
Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” |
Smaranda Adina |
|
Liceul de Arte „Sigismund Toduță” |
Dănuț Luiza Maria |
|
Școala Gimnazială „Lucian Blaga” |
Mitrofan Amina Marilena |
|
Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” |
Ticula Daniela Ioana |
|
Colegiul Național „Decebal” |
Hendrea Cosmin |
|
Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu” |
Szekely Mihai |
|
Școala Gimnazială „Andrei Mureșanu” |
Praporgescu Sergiu Aurel |
|
Școala Gimnazială „Octavian Goga” |
Nemeș Rodica |
|
Liceul Tehnologic „Transilvania” |
Moldovan Ovidiu Nicolae |
|
Liceul cu Program Sportiv „Cetate” |
Jecherean Mihaela |
|
Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” |
Ceta Alin |
|
Liceul Teoretic „Teglaș Gabor” |
Reiss Elisabeta |
|
Palatul Copiilor |
Biji Marius Liviu |
|
Casa Corpului Didactic |
Tirea Raluca Ana |
|
C.J.R.A.E. Hunedoara |
Iozsa Diana |
|
I.S.J. Hunedoara |
Bogdan Elena |
|
S.I.P. Hunedoara |
Prodan Cosmin Adrian |
|
Centrul Județean de Excelență Hunedoara |
- |
Zona HUNEDOARA Lider de zonă: Popa Raul |
Grădinița P. P. „Dumbrava Minunată” |
Roibu Daniela |
Grădinița P.N. Nr. 1 + P.P. „Zori de zi” |
Arion Loredana |
|
Grădinița P.P. „Prichindelul” + PN nr. 5 |
Miron Emilia |
|
Creșa „Casuta cu Pitici” |
Miron Emilia |
|
Grădinița P.N. „Floarea soarelui” |
Sereș-Alb Ioana |
|
Grădinița P.P Nr. 1 Hunedoara |
Matei Anca |
|
Grădinița P.P. „Piticot” Hunedoara |
Matei Anca |
|
Grădinița P.N. Nr. 6 Hunedoara |
Mușa Alina |
|
Grădinița P.P. Nr. 5 Hunedoara |
Mușa Alina |
|
Grădinița P.P. „Licurici” Hunedoara |
Mușa Alina |
|
Liceul Tehnologic „Matei Corvin” |
Lepădatu Laura |
|
Școala Gimnazială Nr. 6 |
Vlaicu Adrian |
|
Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” |
Popa Raul |
|
Școala Gimnazială Nr. 3 |
Pătrășcoiu Alexandra |
|
Școala Gimnazială Nr. 7 și 8 |
Vecliuc Mihai |
|
Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” 1 |
Herepean Nicolae |
|
Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” 2 |
Bogdan Gabriela |
|
Școala Generală Nr. 1 |
Trofin Iolan |
|
Liceul Teoretic „Traian Lalescu” |
Toma Alina |
|
Școala Gimnazială Nr. 2 |
Nistor Andreea |
|
Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” |
Bucur Florin |
|
Școala Gimnazială Nr. 5 |
Șandra Irina |
|
Școala Postliceală Sanitară |
Șandra Irina |
|
C.S.E.I. „Rudolf Steiner” |
Avrămescu Constantin |
|
Clubul Copiilor |
Șerban Felicia Doina |
|
Clubul Sportiv Școlar |
Butnariu Marius |
|
Liceul Teoretic Ghelari |
Ionaș Monica |
|
Școala Primară Valea Nandrului |
Popa Raul |
|
Școala Gimnazială Teliucu Inferior |
Cioabă Marius |
|
Școala Gimnazială Lunca Cernii de Jos |
Ordean Dariu Ioan |
|
Școala Primară Lelese |
Popa Raul |
|
Școala Primară Hășdău |
Popa Raul |
Zona PETROȘANI Lider de zonă: Hotea Horațiu |
Grădinița P.P. Nr. 3 |
Schneider Mărioara |
Grădinița P.N. + P.P. Nr. 1 |
Bardan Simona |
|
Grădinița P.P. Nr. 2 |
Băltărețu Ana Maria |
|
Școala Gimnazială „I. G. Duca” |
Butuza Luisiana Bogoș Francisc |
|
C.N. de Informatică „C. Sylva” |
Hotea Horațiu |
|
Școala Gimnazială „C. Sylva” |
Chirilă Violeta |
|
Colegiul Național „Mihai Eminescu” |
Oprinoc Laurența |
|
Școala Gimnazială „A. Stanca” |
Raica Luciana |
|
Colegiul Economic „Hermes” |
Lunel Cristian Florin |
|
Școala Gimnazială Nr. 7 |
Ciorei Ileana |
|
Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” |
Câmpean Gabriela Corina |
|
Școala Gimnazială Nr. 2 |
Manea Roxana |
|
Clubul Sportiv Școlar |
Tirintică Daniela |
|
Clubul Copiilor Petroșani |
Cioc Mihaela |
|
Școala Gimnazială Bănița |
Iovăneasă Ileana |
|
Șc. Gim. „Sf. Varvara” Aninoasa |
Codrea Luminița |
Zona ORĂȘTIE Lider de zonă: Mustea Mihail Traian |
Grădinița „Căsuța cu povești” |
Bordean Mirela |
Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 |
Hunyadi Elvira |
|
Liceul Tehnologic „Nicolae Olahus” |
Tatu Alina Maria |
|
Școala Gimnazială „Dr. Aurel Vlad” |
Nemeș Amalia |
|
Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” |
Mustea Mihail Traian |
|
Școala Gimnazială „Dimitrie Stanca” |
Florei Camelia |
|
Lic. Tehn. Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu |
Buicescu Anca |
|
Școala Gim. „Hadrian Daicoviciu” Orăștioara de Sus |
Postei Raluca |
|
Școala Gimnazială Romos |
Todor Valentin |
|
Școala Primară Pricaz |
Bogdan Eusebiu |
|
Școala Primară Mărtinești |
Bogdan Eusebiu |
|
Școala Gim. „Constantin Daicoviciu” Beriu |
Cherecheș Ramona |
Zona HAȚEG Lider de zonă: Bratu Victor |
Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg |
Bratu Victor |
Grădinița P.N. + P.P. Hațeg |
Crișan Carmen Liliana |
|
Șoala. Gimnazială „Aron Densușianu” |
Nădășan Anca |
|
Școala Gimnazială „Ovid Densușianu” |
Coțolan Camelia Manuela |
|
Creșa Hațeg |
Coțolan Camelia Manuela |
|
Școala Primară General Berthelot |
Stoica Irina |
|
Școala Gimnazială Densuș |
Ardelean Marcel |
|
Sem. Teologic Liceal Ortodox Prislop |
Bratu Victor |
|
Școala Gimnazială Pui |
Dușan Mariana |
|
Școala Gimnazială Răchitova |
Sora Mirela Lenuța |
|
Școala Gimnazială Râu de Mori |
Pușcă Patricia |
|
Școala Gimnazială Sarmizegetusa |
Vlad Emilia |
|
Școala Gim. Sântămăria Orlea |
Cocoloș Fabiola |
|
Școala Gimnazială Sălașu de Sus |
Bobariu Mirela |
|
Școala Primară Reea |
Popovici Gabriela |
|
Clubul Copiilor Hațeg |
Todoran Horea |
Zona BRAD Lider de zonă: Țendea Florina |
Grădinița P.P. „Floare de colț” Brad |
Faur Mihaela |
Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad |
Voronianu Sanda Florina |
|
Șc. Gim. „Mircea Sântimbreanu” Brad |
Duduman Ancuța Camelia |
|
Șc. Gim. „Horea, Cloșca și Crișan” |
Țendea Florina Camelia |
|
Șc. Gim. „Avram Iancu” Baia de Criș |
Stana Roxana |
|
Școala Primară Blăjeni |
Ștefan Mărioara Viorica |
|
Școala Gim. „Ion Buteanu” Buceș |
Ștefan Mărioara Viorica |
|
Școala Gim. „Sabin Oprean” Bucureșci |
Bușe Dana Cristina |
|
Liceul Tehnologic „Crișan” Crișcior |
Botici Mirabela Elena |
|
Școala Gimnazială Luncoiu de Jos |
Fodor Cosmin |
|
Școala Gim. „Pr. Iosif Comșa” Ribița |
Dud Mădălina |
|
Școala Primară Tomești |
Barb Valentina |
|
Școala Gimnazială Vața de Jos |
Maciu Violeta |
|
Școala Gimnazială Vălișoara |
Împărat Andreea Alexandra |
|
Școala Primară Bulzești |
- |
Zona VULCAN Lider de zonă: Stoica Corina Vasilica |
Școala Gimnazială Nr. 4 |
Lazăr Cristina Zorela |
Grădinița P.N. + P.P. Nr. 1 |
Nițulete Carmen Florentina |
|
Școala Gimnazială Nr. 6 |
Tepfenhart Edmond |
|
Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” |
Cismaș Luminița |
|
Școala Gimnazială Nr. 5 |
Murar Alina |
|
Școala Gimnazială „Teodora Lucaciu” |
Stoica Corina Vasilica |
Zona PETRILA Lider de zonă: Stoica Dija Hajnal |
Școala Gimnazială „I. D. Sârbu” |
Biro Ana Maria |
Grădinița P.N. Nr. 1 |
Bălășoiu Catinca |
|
Școala Gimnazială Nr. 6 |
Stoica Dija Hajnal |
|
Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” |
Leonte Rodica |
|
Școala Gimnazială „Ana Colda” |
Șerban Angela |
|
Școala Gimnazială Nr. 5 |
Ratzek Veronica |
|
Grădinița cu Program Normal Nr. 2 |
Ratzek Veronica |
|
Clubul Copiilor |
Matei Liliana |
Zona LUPENI Lider de zonă: Temelescu Adrian |
Grădinița P.N. „Lumea Copiilor” |
Onu Anca |
Grădinița P.N. Nr. 1 |
Scorțar Larisa |
|
Grădinița P.N. Nr. 2 |
Radu Roxana Ioana |
|
Liceul Teoretic „Mircea Eliade” |
Râpă Mihaela |
|
Școala Gimnazială Nr. 1 |
Temelescu Adrian |
|
Școala Gimnazială Nr. 2 |
Burlacu Anița |
|
Liceul Tehnologic |
Răducu Adriana |
|
Școala Gimnazială Nr. 3 |
Chiroșcă Simona Camelia |
Zona SIMERIA Lider de zonă: Bălțat Doina |
Liceul Tehnologic T.F. „Anghel Saligny” |
Bucur Flavius |
Școala Gimnazială „Simion Toduță” |
Bălțat Doina |
|
Grădinița „Căsuța piticilor” |
Bostan Valentina |
|
Grădinița cu Program Prelungit |
Bostan Valentina |
|
Grădinița cu Program Normal 1 |
Bostan Valentina |
|
C.P.C. Simeria |
Stan Loredana |
|
Școala Gimnazială Băcia |
Vană Mariana |
|
Școala Gimnazială Rapoltu Mare |
Boticiu Georgeta |
Zona RURALĂ Lider de zonă: Todea Magdalena Elena |
Școala Gimnazială Băița |
Clej Simona |
Școala Gimnazială „Nicolae Tic” Brănișca |
Oprea Simona Adriana |
|
Școala Primară Burjuc |
Todea Magdalena Elena |
|
Școala Gimnazială Certeju de Sus |
Tomotaș Ionela |
|
Școala Gimnazială Dobra |
Pazsint Monica |
|
Școala Gimnazială Gurasada |
Todea Magdalena |
|
Școala Gimnazială Hărău |
Țurcan Violeta |
|
Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia |
Coste Sanda Loredana |
|
Școala Gimnazială Ohaba |
Burza Dan |
|
Școala Gimnazială Șoimuș |
Prunean Didona |
|
Școala Gimnazială Vețel |
Josan Paula Camelia |
|
Școala Gimnazială Visca |
Bedea Simona Florica |
|
Școala Gimnazială Zam |
Buculescu Roxana |
Zona CĂLAN Lider de zonă: Gașpari Karoly Anton |
Liceul Tehnologic „Ovid Densușianu” |
Jilcă Romea |
Grădinița „Voinicelul” |
Anghel Irina |
|
Școala Gimnazială Călan |
Gașpari Karoly Anton |
|
Școala Gimnazială Bretea Română |
Furdui Daniela |
|
Școala Gimnazială Boșorod |
Grecu Ofelia |
Zona URICANI Lider de zonă: Borța Mioara |
Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani |
Borța Maria |
Școala Gimnazială Nr. 2 Uricani |
Borța Mioara |