La solicitarea F.S.E. „Spiru Haret”, Ministerul Finanțelor, prin A.N.A.F., a oferit precizări privind aplicarea concretă a prevederii potrivit căreia salariații au dreptul „de deducere a contravalorii abonamentelor suportate de angajați, în limita echivalentului în lei a 100 de euro anual”, deducere care se face „la locul unde se află funcția de bază” (deducere instituită de art. 78 alin. (2) lit. a) pct. V din Codul fiscal, raportat la art. 35 alin. (2) din C.C.M.U.N.S.N.C.I.P.).
Astfel, în răspunsul primit se precizează:
- prevederile referitoare la facilitățile acordate nu conțin restricții cu privire la documentele necesare în vederea acordării facilităților fiscale;
- prevederile referitoare la facilitățile acordate nu conțin restricții cu privire la desfășurarea efectivă a activității furnizorilor care acordă abonamente, ci numai în ceea ce privește încadrarea activității (obligatoriu codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313) - în categoria furnizorilor nu pot fi incluși și intermediarii (de exemplu, o platformă);
- angajatorul poate solicita angajaților orice document relevant pentru a justifica facilitățile fiscale acordate acestora;
- acordarea facilității fiscale este condiționată de suportarea abonamentelor de către angajat, nu de către o altă persoană;
- acordarea facilității se face la locul unde se află funcția de bază, în cazul în care activitatea se desfășoară la mai mulți angajatori, salariatul trebuind să depună o declarație pe proprie răspundere pentru alegerea funcției de bază (se depune doar la angajatorul unde se declară funcția de bază, neexistând un formular tipizat în acest sens).
Ținând seama de aceste lămuriri și neexistând niciun impediment legal în acordarea acestui drept, îndemnăm pe toți potențialii beneficiari care întrunesc condițiile precizate să realizeze, în scris, demersurile necesare pentru a putea beneficia de deducerea fiscală.
DOCUMENTE ATAȘATE
Adresa F.S.E. „Spiru Haret”
Răspuns M.F.-A.N.A.F.
Miercuri, 02 aprilie 2025, a avut loc ședința Conferința anuală a C.A.R. (I.F.N.) S.I.P. Județul Hunedoara. La ședință au participat 151 de persoane: delegați, membrii Comitetului de Supraveghere C.A.R. (I.F.N.) S.I.P. Județul Hunedoara, membrii Comisiei de cenzori C.A.R. (I.F.N.) S.I.P. Județul Hunedoara.
Ordinea de zi a Conferinței a cuprins următoarea problematică: prezentarea rapoartelor de activitate și a propunerilor de îmbunătățire a activității, dezbaterea și aprobarea acestora.
Materialele prezentate, dezbătute și aprobate, în baza Regulamentului de organizare a Conferinței, au fost: Raportul Comisie de validare; Raportul Comitetului de Supraveghere; Raportul financiar-contabil; Bilanțul contabil; Raportul Comisiei de cenzori.
Toate materialele utilizate în cadrul Conferinței au fost comunicate în teritoriu și postate pe site-ul siphd.ro, atât în cadrul unor articole dedicate, cât și în cadrul rubricii CAR/Conferința anuală.
Dintre aspectele privind funcționarea C.A.R. (I.F.N.) S.I.P. Hunedoara sunt de amintit:
- toate împrumuturile se acordă în ordine cronologică;
- toate dosarele de împrumut vor fi completate, în momentul acordării împrumutului/virării împrumutului, cu graficul de rambursare și informații standard la nivel european pentru consumatorii de credite; aceste documente vor fi transmise și pe e-mail împrumutatului, iar dovada se arhivează la dosarul titularului împrumutului;
- membrii C.A.R. (I.F.N.) S.I.P. Hunedoara nu mai pot retrage sume din fondul social sub limita sumei de 16.600 lei (fondul social necesar pentru împrumutul maxim);
- nu se mai aprobă compensarea împrumutului din fondul social, compensarea fiind posibilă doar la retragerea din casa de ajutor reciproc;
- refinanțările se pot solicita doar după plata a jumătate din împrumutul inițial/refinanțat;
- se menține posibilitatea completării fondului social din împrumutul solicitat;
Totodată s-a subliniat evoluția pozitivă a activității C.A.R. (I.F.N.) S.I.P. Județul Hunedoara: dobânzile reale deosebit de avantajoase pentru membrii de sindicat (sub 2,5% pe an), precum și faptul că, urmare a măsurilor adoptate, împrumuturile pot fi acordate imediat, fără perioadă de așteptare.
Toate materialele prezentate în cadrul Conferinței sunt postat pe site, la rubrica CAR – Conferința Anuală, link: https://nou.siphd.ro/?a=2360
Miercuri, 2 aprilie 2025, a avut loc ședința Consiliului Liderilor S.I.P. Județul Hunedoara. La ședință au participat 151 persoane, lideri de grupe sindicale, lideri de zonă, președintele, consilierul juridic al organizației, alături de aceștia fiind prezenți membrii Comitetului de Supraveghere C.A.R. (I.F.N.) SIP Județul Hunedoara, precum și membrii Comisiilor de cenzori S.I.P. Județul Hunedoara și C.A.R. (I.F.N.) SIP Județul Hunedoara. De asemenea, cu această ocazie a fost realizată și o ședință a Biroului Executiv S.I.P. Județul Hunedoara.
Ordinea de zi a ședinței a cuprins următoarea problematică: informare privind probleme profesionale și sindicale; probleme organizatorice; probleme diverse, ridicate de liderii de sindicat prezenți.
Materialele suport folosite în cadrul ședinței au fost: Buletinul informativ „Magister”; Situație statistică martie 2025; Situații financiare februarie 2025; Formular 230 privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii și asimilate salariilor.
În cadrul ședinței au fost abordate probleme de actualitate, prezentate în Buletinul informativ „Magister” nr. 48:
- dezbaterile privind proiectele planurilor-cadru pentru liceu;
- structura anului școlar 2025-2026;
- deducerea contravalorii abonamentelor pentru facilități sportive;
- decontarea ochelarilor;
- decontul navetei;
- plata titlurilor executorii în acest an;
- reducerea normei didactice de predare;
- infograficul „Dezmăț bugetar sau... paradis fiscal?” etc.
Alături de acestea au fost aduse în discuție și următoarele:
- distribuirea/alimentarea cardurilor de carieră didactică și a cardurilor profesionale – în pofida insistențelor permanente, există încă salariați care nu au beneficiat încă de suma aferentă fiind necesară continuarea demersurilor în acest sens;
- acordarea de tichete sociale membrilor de sindicat S.I.P. Județul Hunedoara – în conformitate cu solicitările existente și deciziile adoptate, ținând cont de veniturile din educație și de datele economice, fiecare membru de sindicat (în măsura îndeplinirii prevederilor statutare) a primit/va primi în această perioadă tichete sociale în valoare de 150 lei;
- formular 230 privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii și asimilate salariilor – s-a reiterat solicitarea acest demers să fie popularizat în unitățile de învățământ, existând suficienți colegi care nu uzează de această facilitate sau care ar putea redirecționa suma aferentă către organizația sindicală în măsura în care li s-ar aduce la cunoștință o astfel de posibilitate. Cererile completate trebuie să ajungă la organizația județeană, prin intermediul liderilor de sindicat, până în data de 10 mai 2025, sumele corespondente acumulându-se, după cum se cunoaște, într-un cont distinct și urmând a avea o destinație specifică.
Detalii privind aspectele discutate, precum și toate materialele utilizate în cadrul ședinței se regăsesc la rubrica S.I.P. HUNEDOARA / Activitate / Consiliul Liderilor - link direct: https://nou.siphd.ro/?a=3122&t=2025
O profesoară româncă a transmis un mesaj dur tuturor elevilor din România care se plâng de obicei de faptul că nu le place la È™coală, dar È™i părinÈ›ilor È™i profesorilor din România care sunt nemulÈ›umiÈ›i de felul în care se „face carte” la noi.
Doctorand la Universitatea din Poitiers (FranÈ›a) È™i la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din IaÈ™i, Ana-Maria Constantin predă în prezent la un liceu de prestigiu din FranÈ›a, iar, de curând, a postat pe Facebook o analiză comparativă asupra sistemelor de educaÈ›ie din FranÈ›a È™i România, cu accent pe disciplina existentă în sistemul francez.
Nu È™tiu câÈ›i dintre voi aÈ›i văzut filmul „Liceenii”. Era o frântură din educaÈ›ia care a dispărut acum 25 de ani. S-au dus regulamentele È™colare dure, s-au dus uniformele obligatorii È™i profii exigenÈ›i.
Eu încă am mai prins câÈ›iva, în anii 1990, în faÈ›a cărora îmi mănânc unghiile, ba mai ziceam È™i-un „Tatăl nostru” de frică să nu mă scoată la tablă.
Azi, profesorii se plâng că elevii nu mai învață, că sunt mai bine îmbrăcaÈ›i ca ei, că la È™coală se face parada modei, atunci când elevii catadicsesc să vină la È™coală.
Dar nu vă spun mai multe, pentru că È™tiÈ›i È™i voi cam cu ce se mănâncă È™coala românească, cu milioane de absenÈ›e È™i promovabilitate mediocră la Bacalaureat de când s-au pus camere video care inhibă inspiraÈ›ia.
Nici să fii la catedră nu e mai bine, pentru că rezultatele dezastruoase le sunt imputate profesorilor. Dacă se chiulește, e vina lor, că nu știu să țină un curs care să-i atragă, care să le mențină interesul treaz, care să-i țină la școală și să nu-i trimită pe stradă sau prin baruri.
Dacă nu se învață e tot vina lor, a profesorilor. Aceasta era situaÈ›ia când încă eram profesoară în È›ară. Acum lucrez din nou în învățământ, în FranÈ›a, la Lycée de La Rochelle. Pentru că, un liceu care se respectă are o reputaÈ›ie. ReputaÈ›ie care se construieÈ™te în ani È™i cu mult efort.
Reputația se face pe baza rezultatelor de mai sus, dar și prin absolvenții săi. Absolvenții trebuie să continue studiile sau să fie angajați. Pentru a ajunge la studii universitare sau angajatul ireproșabil, liceul nu se joacă cu regulile.
Regulamentul este foarte dur È™i dacă vă povesteam de „Liceenii”, nu o făceam întâmplător. Toată lumea are uniformă. Uniforma este obligatorie. Obligatorie este È™i coafura fetelor, un coc micuÈ›, ca È™i barba permanent rasă a băieÈ›ilor.
Obligatorii sunt È™i pantofii negri cu toc de trei centimetri pentru fete. Balerinii nu sunt acceptaÈ›i, cum nu sunt permise nici tocurile mai mari de trei centimetri. Cine nu se încadrează este exclus de la cursuri sau mai bine zis, trimis acasă să se schimbe.
Dacă ai reuÈ™it să treci de prima selecÈ›ie de la poartă, te poate trimite acasă orice profesor sau Consilierul Principal Educativ care răspunde de ViaÈ›a Școlară. Și apoi, e problema ta dacă rămâi cu absenÈ›e nejustificate.
O să regreÈ›i cu ocazia consiliilor clasei care se reunesc la fiecare sfârÈ™it de semestru pentru a analiza situaÈ›ia È™colară È™i disciplinară a tuturor elevilor. Acolo, în È™edință, de față cu toÈ›i profesorii È™i directorii, absenÈ›ele, excluderile, abaterile disciplinare sunt tocate mărunt.
Dacă exagerezi, poÈ›i fi sigur că n-o să ai o diplomă pe care să scrie Lycée de La Rochelle ci o diplomă oarecare, fără prea multă valoare. Să revenim la regulament.
ȘtiÈ›i că, în România, se filmează orele cu telefonul mobil, că elevii se amuză între ei sau pe socoteala profesorului care, vrând-nevrând, e profesorul lor. Ei bine, aici e absolut imposibil.
Telefoanele mobile nu sunt permise în incinta È™colii (È™i nici în internat între anumite ore, cum e ora de studiu sau după stingere) È™i orice folosire a gadgeturilor mobile este sancÈ›ionată simplu prin confiscare.
Ulterior, aparatul ajunge la Directorul Adjunct care judecă singur dacă È™i când îl returnează proprietarului. Se poate ajunge la o lună, două, sau tot anul È™colar. În funcÈ›ie de gravitatea faptei. La ore, dacă nu eÈ™ti disciplinat, profesorul nu se încurcă cu tine.
Nu ai chef de oră, te pofteÈ™te afară, dar nici asta nu e de bine, pentru că nu ai voie să părăseÈ™ti liceul aÈ™a, când ai tu chef. Practic eÈ™ti obligat să rămâi în È™coală, È›i se notează excluderea, È™i o să lucrezi de unul singur la ViaÈ›a Școlară.
Ba, mai mult, o să mai primeÈ™ti È™i o pedeapsă ca să nu te mai amuzi în ore în loc să asculÈ›i lecÈ›ia. Pedepse se dau uÈ™or. Se numesc „ReÈ›ineri”. O să faci teme, eseuri, pe diverse subiecte, în general legate de greÈ™eala făcută.
Dacă ai fost lipsit de respect, o să scrii câteva pagini despre respect È™i nevoia de respect. Dacă ai copiat, o să argumentezi cum dăunează copiatul disciplinei È™colare... Dacă excelezi în greÈ™eli o să faci multe chestii practice.
De exemplu, o să lucrezi pentru colectivitate la restaurantul unde mănâncă elevii, o să faci curat prin È™coală sau la spălătorie. Și vă spun sincer, nimic din toate astea nu e amuzant. Dar e meritat. GreÈ™elile meritate sunt asumate.
O reÈ›inere sau o excludere pleacă în plic la părinÈ›i care o retrimit semnată la È™coală. Ele rămân în dosarul elevului pentru posteritate. AbsenÈ›ele sunt foarte bine supravegheate. Practic, sistemul îÈ›i poate arăta la orice oră cine nu e prezent la cursuri È™i din ce motiv.
Motiv necunoscut înseamnă că echipa de la ViaÈ›a Școlară pune mâna pe telefon È™i sună. Te sună pe tine, părinte sau tutore. PărinÈ›ii pot vedea È™i ei de acasă dacă odrasla e la È™coală au ba. Dacă părintele e cu copilul acasă, sună la È™coală ca să-i anunÈ›e absenÈ›a È™i motivul.
Totul e contabilizat. Dacă ai lipsit, când apari la È™coală te prezinÈ›i cu carnetul personal pentru a justifica absenÈ›a È™i a o reglementa informatic. PărinÈ›ii semnează absenÈ›ele elevilor minori, majorii pot să È™i le semneze singuri, în consecință de cauză.
Elevii È™i părinÈ›ii au semnat contractul cu È™coala. Contractul e lege È™i toată lumea se supune. DemocraÈ›ia... e în altă parte. (Material preluat de pe site-ul „stiridiaspora.com”)