Nr. 197 / 16.05.2007
Tipul știrii:
Actualitate
Data știrii:
16.5.2007
Data ultimei actualizări:
18.04.2025
Numărul de vizualizări:
1807
Către organizațiile sindicale afiliate
În atenția liderului și membrilor de sindicat
Ref.
informare mai
Stimați colegi,
Vă prezentăm în cele ce urmează principalele activități derulate în ultimele două săptămâni.
I. Comisia paritară I.S.J. – S.I.P. Hunedoara
Luni, 7 mai a.c. s-a desfășurat ședința Comisiei paritare de la nivelul I.S.J. Hunedoara. Au fost discutate următoarele aspecte:
1. Atitudinea I.S.J. Hunedoara de a nu invita reprezentanții sindicatului la soluționarea contestațiilor depuse la acordarea gradațiilor de merit și mobilitatea personalului.
Răspunsul I.S.J.: „nu a existat premeditare în neinvitarea sindicatului la soluționarea acestor probleme”; „s-a intrat în criză de timp și reprezentantul S.I.P. nu a mai putut fi invitat”. I.S.J. și-a asumat această „eroare”. În privința contestațiilor la acordarea gradațiilor de merit, acestea vor putea fi soluționate favorabil datorită modificării prevederilor legale, în sensul creșterii numărului de gradații acordate (vezi punctul II din informare).
2. Promovarea personalului didactic auxiliar și nedidactic care a absolvit studii superioare.
S.I.P. a solicitat evaluarea personalului didactic auxiliar și nedidactic și trecerea celor care îndeplinesc condițiile într-o tranșă/grad superior de salarizare. I.S.J. a susținut faptul că prevederile legale sunt neclare. S-a solicitat punctul de vedere al ministerului. Amănunte la punctul IV din informare.
3. Demersurile I.S.J. Hunedoara privind acordarea sporului de izolare pentru personalul didactic auxiliar.
Se așteaptă răspunsul din partea Ministerului Educației Cercetării și Tineretului (M.E.C.T.) la demersul comun făcut de S.I.P. și I.S.J. Se pare, însă, că negocierile la nivel județean nu vor putea depăși prevederile Legii 128/1997 privind Statutul personalului didactic și ale Hotărârii Guvernului 281/1993. Aceste acte normative prevăd acordarea acestui spor numai pentru personalul didactic de predare sau solicită nominalizarea altor categorii de personal și stabilirea mărimii sporului prin hotărâri ale Guvernului. Pentru obținerea unei astfel de hotărâri este nevoie ca M.E.C.T. să inițieze un proiect în acest sens, ori, se pare că ministerul nu agreează ideea.
4. Acordarea sporului de ecran pentru angajații din I.S.J. și modalitatea de extindere pentru angajații unităților școlare din rețea.
S-a stabilit ca I.S.J. să transmită în toate unitățile de învățământ procedura de obținere a sporului menționat. Detalii la punctul V din informare.
5. Încadrarea corectă a personalului de la C.C.D. Deva.
S-au transmis actele necesare și se așteaptă aprobarea din partea M.E.C.T.
6. Reevaluarea sporului de conducere acordat contabililor șefi.
S-a stabilit ca termen data de 31 mai a.c.
7. Reevaluarea calificativului (satisfăcător) acordat directorului de la Școala Generală Bănița.
I.S.J. a precizat faptul că respectivul calificativ aparține școlii și nu directorului (nou instalat în funcție) unității.
II. Acordarea gradației de merit
Începând din acest an, gradația de merit se va acorda pentru 16 % din posturile existente la nivelul unităților de învățământ, iar cuantumul acesteia va reprezenta 25 % din salariul de bază. Modificarea a fost făcută prin Legea 108/2007 publicată în Monitorul Oficial cu numărul 275 din data de 25 aprilie 2007.
Nu se va desfășura un nou concurs de dosare. Suplimentarea se va face din rândul personalului didactic, didactic auxiliar și de conducere care a participat la concurs, în ordinea descrescătoare a punctajului acordat la momentul desfășurării concursului.
III. Decontul cheltuielilor de transport la și de la locul de muncă
Legea 108, menționată mai sus, aduce o serie de noutăți și în privința decontului cheltuielilor de transport la și de la locul de muncă. Astfel, se va putea deconta naveta întregului personal didactic (nu numai pentru personalul didactic titular, ci și pentru suplinitori) și de asemenea va fi decontată și naveta cadrelor didactice care au locul de muncă în mediul urban.
Pentru obținerea acestui drept prima condiție este ca cei îndreptățiți să îl solicite conducerii unității de învățământ, iar aceasta să depună actele necesare la consiliile locale pe raza cărora se află.
Textul legii poate fi studiat și pe site-ul sindicatului la rubrica: Noutăți – știri (Modificări legislative benefice).
IV. Posibilitatea obținerii unor creșteri salariale pentru personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic
În anul 2007, personalul didactic auxiliar și personalul contractual din sectorul bugetar salarizat între limitele corespunzătoare funcției poate beneficia, pe lângă creșterile salariale acordate potrivit prevederilor ordonanțelor 10 și 11/2007, de o creștere salarială prin evaluarea performanțelor profesionale individuale realizate în anul 2006.
Evaluarea performanțelor profesionale individuale și acordarea salariilor de bază conform evaluării se vor realiza până la finele lunii mai 2007.
De prevederile ordonanțelor menționate vor putea beneficia cei care au absolvit studii de nivel superior în domeniul în care își desfășoară activitatea.
Cei care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege trebuie să solicite în scris conducerii unității de învățământ evaluarea performanțelor profesionale.
V. Sporul pentru condiții vătămătoare (sporul de ecran)
În unitățile școlare există o serie de funcții a căror exercitare presupune utilizarea efectivă a computerului în procesul muncii cel puțin 50% din timpul normal de lucru, respectiv: informatician, profesor de informatică, inginer de sistem, laborant pentru informatică, analist-programator, ajutor analist-programator, operator control date, secretar, administrator financiar și de patrimoniu, bibliotecar (cu fond de carte informatizat), alte categorii de personal.
Angajații, care, pentru exercitarea funcțiilor enumerate mai sus, utilizează efectiv computerul cel puțin 50% din timpul normal de lucru sunt supuși unor riscuri vizuale, posturale și de natură psihică și pot dobândi diferite afecțiuni.
În acest sens s-au pronunțat și experții de la Inspectoratul Teritorial de Muncă și de la Autoritatea de Sănătate Publică Hunedoara, care, la solicitarea Sindicatului Învățământ Preuniversitar Hunedoara au expertizat astfel de locuri de muncă în câteva unități de învățământ. Expertiza poate fi consultată la liderii organizațiilor sindicale de zonă sau pe site-ul sindicatului.
Având în vedere prevederile legislației în vigoare în domeniul securității și sănătății în muncă și al stabilirii relațiilor de muncă (H.G. 281/1993, H.G. 1028/2006, L. 128/1997, contractele colective de muncă) am solicitat I.S.J. Hunedoara și directorilor unităților de învățământ ca, în calitate de angajatori, să facă demersurile necesare pentru:
1. Nominalizarea locurilor de muncă/posturilor/funcțiilor din unitate a căror exercitare presupune utilizarea calculatorului efectiv în procesul muncii cel puțin 50% din timpul normal de lucru.
2. Evaluarea de risc a locurilor de muncă nominalizate. Evaluarea este asigurată de firme sau persoane fizice autorizate, iar costurile ei sunt asigurate de consiliile locale pe raza cărora funcționează unitatea școlară.
3. În funcție de rezultatele evaluării, acordarea sporului pentru condiții vătămătoare prevăzut de legislația în vigoare personalului îndreptățit.
Rugăm liderii grupelor sindicale să urmărească desfășurarea acestui demers de către conducerea unității de învățământ. De asemenea, vă rugăm să ne semnalați eventualele probleme apărute.
VI. Distincția „Gheorghe Lazăr” și „Diploma de excelență” 2005
În anul 2005 I.S.J. Hunedoara a acordat o serie de premii și distincții personalului didactic din unitățile de învățământ:
- Adresă de mulțumire publică;
- Diploma ,,Gheorghe Lazăr'' clasele I, a II-a și a III-a;
- Diploma de excelență.
Diploma ,,Gheorghe Lazăr'' și Diploma de excelență trebuiau să fie însoțite și de premii în bani, între 10 și 20 % din suma ultimelor 12 salarii.
Ca urmare a lipsei fondurilor bănești și a faptului că M.E.C. nu a emis ordinul aferent, aceste distincții nu au fost acordate în anul 2005.
În acest an, prin demersurile comune ale S.I.P. și I.S.J. Hunedoara, M.E.C.T. a emis ordinul 942/03.05.2007 privind acordarea distincțiilor pentru candidații din anul 2005. Lista persoanelor și tipul distincției acordate pot fi studiate la liderii organizațiilor sindicale de zonă sau pe site-ul sindicatului.
VII. Proiect legislativ care vizează pensia personalului didactic
Federația Sindicatelor din Învățământ „Spiru Haret” a atras atenția în numeroase rânduri asupra situației deosebit de grele a personalului pensionat din învățământ, care, după o viață dedicată școlii, în condiții de salarizare total necorespunzătoare, primește după încheierea carierei o pensie de mizerie.
În urma demersurilor noastre, Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților a adoptat un proiect de Lege de modificare și completare a Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic. Proiectul în cauză vizează completarea art. 126 din Statutul personalului didactic cu alin. (3), (4) și (5), potrivit cărora:
„(3) Personalul didactic beneficiază de pensie de serviciu în cuantumul prevăzut la art. 82 din Legea nr. 303/2004, republicată, privind Statutul judecătorilor și procurorilor.
(4) Pensiile cadrelor didactice se actualizează în condițiile alin. (3) în raport cu nivelul salariului brut al cadrelor didactice în activitate, cu aceeași vechime.
(5) Partea din pensia de serviciu care depășește nivelul pensiei din sistemul asigurărilor sociale de stat se suportă de la bugetul de stat.”
Practic, în măsura în care această lege va fi adoptată de Parlament, începând cu data de 1 ianuarie 2008 cadrele didactice vor beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din ultimul salariu brut.
Facem apel la membrii noștri de sindicat și organizațiile membre să susțină inițiativa Comisiei de Învățământ a Camerei Deputaților la nivelul birourilor parlamentarilor din teritoriu.
VIII. Recensământul membrilor de sindicat
În conformitate cu prevederile art. 91 din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Învățământ: „(2) Fiecare federație semnatară a prezentului Contract Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Învățământ va face dovada membrilor de sindicat (…) printr-un centralizator purtând antetul și sigla federației, conform anexei 7 la prezentul contract. Acesta se va întocmi pe baza adeverințelor transmise de sindicatele afiliate federațiilor semnatare. Stabilirea numărului membrilor de sindicat se va face anual, până la 1 august…”
Având în vedere cele menționate mai sus și ținând cont și de experiența anilor trecuți, apreciem că este de preferat ca ziua de 15 iunie 2007 să reprezinte data de finalizare a recensământului membrilor de sindicat.
În aceste condiții vă adresăm rugămintea să ne transmiteți, până la data de 15 iunie 2007, în 2 EXEMPLARE ORIGINALE, adeverința ce face dovada numărului membrilor de sindicat de la nivelul unităților de învățământ din zona dvs., conform modelului anexat.
IX. Cursuri de formare sindicală
Suntem conștienți de faptul că în orice organizație, în special una sindicală, comunicarea este extrem de importantă. Obiectivul nostru este să fim informați și, în același timp, să informăm despre problemele membrilor de sindicat și ale salariaților din învățământul românesc.
Încercăm în permanență să dezvoltăm strategia de comunicare dintre membrii sindicatului și toate persoanele, organizațiile și instituțiile interesate de activitatea noastră.
Pornind de la aceste considerente, S.I.,P. Hunedoara organizează în data de 26 mai a.c., începând cu ora 10,00, la sala „Spiru Haret” de la I.S.J. Hunedoara un curs de formare. Cursul va aborda teme specifice din: legislația muncii, legislația sindicală, modul de comunicare în cadrul organizației.
Sunt invitați să participe toți liderii grupelor sindicale din unitățile de învățământ din județ.
Cu deosebită considerație,
Consiliul Județean
S.I.P. Hunedoara
Președinte
Paul Rusu