Nr. 262 / 05.09.2007
Tipul știrii:
Actualitate
Data știrii:
5.9.2007
Data ultimei actualizări:
18.04.2025
Numărul de vizualizări:
1768
Către organizațiile sindicale afiliate
În atenția liderului și membrilor de sindicat
Ref. informare iunie
Stimați colegi,
Vă prezentăm în cele ce urmează principalele evenimente din ultima perioadă de timp.
I. Negocieri privind pachetul legislativ referitor la educație
În ultima decadă a lunii august, la Sinaia, au avut loc negocieri referitoare la pachetul legislativ privind educația.
Negocierile au fost inițiate de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului (M.E.C.T.), care în data de 17 august a trimis federațiilor sindicale reprezentative din învățământ un material (suport) de lucru. La negocieri au participat doar 3 din cele 4 federații sindicale din învățământ.
Deși federația noastră a protestat față de modul de lucru și graba cu care ministerul încearcă să finalizeze un proiect legislativ foarte important pentru sistemul de învățământ, s-a luat hotărârea de a se participa la negocieri pentru a putea fi susținute propunerile făcute de membrii F.S.I. ,,Spiru Haret''.
Pe site-ul S.I.P. Hunedoara au fost publicate Propunerile înaintate de F.S.I. ,,Spiru Haret'', precum și proiectele Legii învățământului școlar și Legii privind Statutul personalului didactic, în forma rezultată în urma discuțiilor purtate la sfârșitul lunii trecute. Subliniem faptul că cele două proiecte încă nu au fost finalizate, o serie de articole urmând a fi rediscutate.
O informare completă pe problema pachetului legislativ privind educația va fi transmisă după întâlnirea cu ministrul educației, de sâmbătă, 08 septembrie a.c.
II. Majorări salariale
A fost publicată în Monitorul Oficial din data de 17 iulie 2007 Legea 220/2007 pentru aprobarea Ordonanței nr. 11/2007 privind creșterile salariale ce se vor acorda în anul 2007 personalului didactic din învățământ salarizat potrivit Legii 128 / 1997.
Legea menționată modifică valoarea coeficienților de ierarhizare pentru personalul didactic de predare cu gradul didactic I. În acest fel rezultă o creștere salarială de aproximativ 10 %.
F.S.I. ,,Spiru Haret'' a reacționat față de această măsură discriminatorie, solicitând o majorare salarială, chiar într-un procent mai mic, dar pentru întregul personal. Se pare că solicitarea noastră nu a fost acceptată. Problema rămâne în atenția federației pentru viitoarele negocieri salariale.
Referitor la data de aplicare a legii, există mai multe puncte de vedere. Unele județe au calculat diferențe începând cu data de 1 ianuarie, altele consideră că majorările trebuie aplicate începând cu luna august. Pentru a elimina o posibilă eroare am solicitat în scris punctul de vedere al legiuitorului, urmând să primim un răspuns până la sfârșitul săptămânii.
III. Ajutorul financiar de 100 euro
Prin prevederile din Legea nr. 315/2006 și HG nr. 453/16.05.2007 cadrele didactice titulare și/sau suplinitoare calificate, încadrate în învățământul preuniversitar, care sunt în activitate, beneficiază, începând cu 2007, de un ajutor financiar (echivalentul a 100 de euro) pentru achiziționarea de cărți sau de programe educaționale pe suport electronic.
Acest ajutor financiar, de altfel destul de mic dacă este să ne raportăm la prețurile cărților, este așteptat cu multă nerăbdare de toți cei îndreptățiți să beneficieze de el. Promis de mult, el întârzie să fie alocat, deși perioada de timp prevăzută de lege s-a încheiat (45 de zile de la emiterea normelor, ceea ce însemna 15 august).
O notă sosită în școli în ultima decadă a lunii august solicita acestora deschiderea conturilor în care acești bani să fie virați. Deși local aceste conturi au fost deschise, lucrurile se tot tărăgănează.
Probabil se consideră, în anumite sfere, că oricum vacanța de vară a trecut, așa încât, odată cu începerea anului școlar, timpul lecturii a trecut. Totuși, spre informarea celor care au capacitatea de decizie, cadrele didactice citesc și în restul timpului, atunci când au ce și nu doar privesc cu jind spre rafturile librăriilor.
Conform ultimelor informații primite de la București, se pare că fondurile vor fi virate în cursul lunii septembrie, întârzierea datorându-se unor probleme legate de crearea conturilor la nivel național.
IV. Calculul drepturilor salariale
A apărut O. M.E.C.T. nr. 1350/20 iunie 2007 pentru aprobarea metodologiilor de calcul al drepturilor salariale care se acordă personalului didactic, cu aplicare începând cu ianuarie 2008. Acest ordin și anexele sale se pot consulta pe site-ul S.I.P. Județul Hunedoara (www.siphd.ro) la rubrica Informații utile.
V. Sporul pentru condiții vătămătoare (sporul de ecran)
În data de 15.05.2007, la solicitarea S.I.P. Hunedoara, Inspectoratul școlar al Județului Hunedoara emitea nota nr. 3272, referitoare la identificarea și evaluarea riscurilor profesionale de la locurile de muncă din învățământ. Această notă solicita directorilor unităților de învățământ să facă demersurile necesare pentru:
- nominalizarea locurilor de muncă/posturilor/funcțiilor a căror exercitare presupune utilizarea calculatorului efectiv în procesul muncii cel puțin 50% din timpul normal de lucru;
- evaluarea de risc a locurilor de muncă nominalizate, asigurată, la solicitarea unităților de învățământ, de firme sau persoane fizice autorizate;
- acordarea, în funcție de rezultatele evaluărilor, a sporului pentru condiții vătămătoare prevăzut de legislația în vigoare.
Din acel moment au trecut patru luni, perioadă în care demersurile solicitate de acordarea acestui spor au fost cu precădere sporadice. Eventualele întrebări privind cauzele acestei situații ar fi cel mult retorice, realizarea demersurilor necesare fiind, evident, de competența managementului unităților de învățământ. Privind cinic această stare de fapt, am putea exclama, cum de altfel au și exclamat câțiva directori: ,,Ce mai contează câțiva lei în plus sau în minusș!''. Ne permitem însă, date fiind veniturile obținute în învățământ, să fim ciniciș Răspunsul nu poate fi decât unul negativ. Acest lucru ar trebui să îl afle însă și cei ce au obligația să acționeze în acest sens.
Vom solicita I.S.J. Hunedoara să urgenteze demersurile pentru acordarea sporului menționat, în caz contrar singura soluție fiind aceea a acționării în instanță.
VI. Spor pentru bibliotecari
Pentru domeniul bibliotecilor din România există o lege specială, Legea bibliotecilor nr. 334/2002, modificată prin legea nr. 593/2004, care reglementează activitatea tuturor tipurilor de biblioteci.
Unul dintre articole, mai precis art. 51 alin (3), precizează că ,,personalul din biblioteci, care lucrează în depozite de carte, colecții de patrimoniu cultural, laboratoare de restaurare și conservare a cărții sau cei care asigură servicii de împrumut la domiciliu ori în spitale, azile de bătrâni, orfelinate, beneficiază, pentru condiții periculoase sau vătămătoare, de un spor de până la 15% din salariul de bază, care face parte din acesta''.
În unitățile de învățământ unde există condițiile prevăzute de lege pentru încadrarea unui bibliotecar cu normă întreagă sau jumătate de normă, există posibilitatea acordării acestui spor (în funcție de condițiile de lucru concrete).
Pentru a fi acordat, sporul trebuie solicitat directorilor unităților de învățământ de către cei îndreptățiți.
VII. Raportul Comisiei Prezidențiale pentru analiza și elaborarea politicilor din domeniile educației și cercetării
Raportul Comisiei Prezidențiale ,,România educației, România cercetării'' a fost lansat către opinia publică pe 12 iulie a.c., la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui României, a autorilor lui și a unei numeroase asistențe. Publicul a concentrat responsabili din M.E.C.T., experți în educație, profesori din învățământul universitar și preuniversitar, inspectori școlari, lideri sindicali.
Concluziile raportului au fost prezentate de însuși președintele României, dl. Traian Băsescu, într-un discurs lipsit de menajamente și care a pus în evidență o imagine preponderent negativă a învățământului românesc.
,,Menținerea actualului sistem de învățământ din România pune în pericol competitivitatea și prosperitatea țării. Acest sistem are patru mari probleme: este ineficient, nerelevant, inechitabil și de slabă calitate. El produce insuficientă cercetare și inovare și nu este capabil să promoveze o Românie modernă. Restructurarea lui este necesară și urgentă, dacă nu vrem să devenim o colonie tehnologică, o țară cu oameni săraci și fără speranțe. La problemele intrinseci ale sistemului de învățământ se adaugă un fenomen extern, cu mari consecințe pentru educație: declinul demografic.''
Printre soluțiile propuse sunt amintite:
- învățământ gratuit – 13 ani;
- învățământ obligatoriu – 10 ani, vârsta obligatorie de școlarizare – 16 ani;
- standarde naționale riguroase și autonomie a liceelor în stabilirea numărului de locuri și a procedurilor de admitere; finanțarea urmează elevul; evaluarea continuă cu două etape de diagnostic pentru sistem: la finalul ciclului primar și la ieșirea din învățământul obligatoriu;
- educația timpurie (0-6/7 ani) devine bun public, statul acoperind toate costurile legate de aceasta (creșe, grădinițe); crearea unui minister sau a unei agenții care să implementeze programele de educație timpurie; creșele vor avea o misiune educativă și nu doar de protecție și sănătate, ca până acum;
- programe de educare a părinților și de pregătire – nivel universitar – a personalului didactic pentru copiii de 0-3 ani;
- curriculum centrat pe competențele necesare dezvoltării personale și economiei cunoașterii; stabilirea competențelor-cheie specifice fiecărui ciclu de învățământ pentru realizarea incluziunii pe piața muncii (comisia propune 8 astfel de competențe);
- împuternicirea școlilor și a profesorilor de a decide asupra disciplinelor și conținuturilor prin care sunt atinse competențele: curriculum național – stabilește doar 70-80% din disciplinele obligatorii.
- digitalizarea curriculumului – pentru adaptarea prezentării obiectelor cunoașterii la tehnologia secolului XXI – mult mai familiară tinerilor, decât cea clasică;
- creșterea salariilor cadrelor didactice corelată cu creșterea exigențelor față de prestația acestora;
- constituirea unui cont bancar personal de educație pentru fiecare nou-născut din România – primul depozit de 500 de euro; anual, contul este alimentat de către părinți – utilizarea lui la 16 ani, în scopuri strict educaționale etc.
Raportul Comisiei Prezidențiale are lipsurile sale și în unele privințe este ușor utopic relativ la situația existentă în România, dar reprezintă prima încercare de abordare globală a sistemului de învățământ românesc în sensul propriu al expresiei ,,prioritate națională'', atât de utilizat de politicienii noștri de toate culorile. Pornind de la concluziile sale și depășind diferendele politice care par să anime și deciziile clasei politice cu privire la învățământ, raportul ar putea reprezenta un punct de plecare pentru o reformă globală, dar mai ales întemeiată pe realitățile caracteristice timpurilor pe care le trăim.
VIII. Utilizarea a 2% din impozitul pe venit pentru reabilitarea ,,Casei învățătorului''
Potrivit art. 57 alin. (4) din Legea nr. 571/2007 – Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, contribuabilii pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 2% din impozitul stabilit (...) pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii (...).
De asemenea, Agenția Națională de Administrare Fiscală ne-a comunicat faptul că organizațiile sindicale ,,se încadrează în sintagma «entităților nonprofit care se înființează și funcționează potrivit legii» regăsită în cuprinsul textului de la art. 57 alin. (4)''.
S.I.P. Hunedoara are în administrare imobilul ,,Casa învățătorului'' și 9 ari de pământ în localitatea Vața de Jos. În prezent imobilul se află în conservare. La Conferința Județeană din anul 2006 S.I.P. Hunedoara și-a propus, printre altele, și ,,obținerea în proprietate a Casei învățătorului din localitatea Vața de Jos; amenajarea unor spații pentru perfecționare, petrecerea timpului liber și concediilor.''
Având în vedere cele de mai sus, solicităm punctul de vedere al membrilor de sindicat referitor la posibilitatea de a dirija 2% din impozitul pe venit către S.I.P. Hunedoara. Sumele ar urma să fie virate într-un cont distinct și a fi folosite numai pentru reabilitarea sediului ,,Casei Învățătorului'' din localitatea Vața de Jos.
În cazul unor puncte de vedere favorabile vom reveni cu detaliile tehnice.
Cu deosebită considerație,
Consiliul Liderilor
S.I.P. Hunedoara
Președinte
Paul Rusu