Prin O ME nr. 3243/2021 a fost aprobată structura anului școlar 2021-2022. Astfel, anul școlar 2021-2022 începe la data de 1 septembrie 2021, se încheie la data de 31 august 2022 și are 34 de săptămâni de cursuri. Cursurile anului școlar 2021-2022 încep la data de 13 septembrie 2021, fiind structurat astfel:
- Semestrul I are 14 săptămâni de cursuri dispuse în perioada 13 septembrie 2021-22 decembrie 2021, în perioada 25-31 octombrie 2021, elevii claselor din învățământul primar și copiii din grupele din învățământul preșcolar fiind în vacanță. Vacanța de iarnă începe joi, 23 decembrie 2021 și se încheie duminică, 9 ianuarie 2022;
- Semestrul al II-lea are 20 de săptămâni de cursuri dispuse în perioada 10 ianuarie 2022-10 iunie 2022, în perioada vineri, 15 aprilie 2022 - duminică, 1 mai 2022 fiind prevăzută vacanța de primăvară.
De subliniat, în raport cu ultimii ani școlari, dezechilibrul existent între cele două semestre și stabilirea programului național „Școala altfel” în aceeași perioadă pentru toate unitățile de învățământ (8-14 aprilie 2022), pentru clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal fiind dată posibilitatea organizării de activități de instruire practică în perioada dedicată programului „Școala altfel".
Alte detalii pot fi obținute prin consultarea ordinului de ministru, care poate fi descărcat de la rubrica Ministerul Educației/Ordine de ministru/2021 sau Juridic/Legislație/Organizarea sistemului educațional/Structura anului școlar.
Prin O ME nr. 3238/2021 a fost aprobată Metodologia privind dezvoltarea curriculumului la decizia școlii. Această metodologie reglementează regimul curriculumului la decizia școlii din învățământul preuniversitar, fiind prevăzută posibilitatea a două tipuri de opționale:
- opțional de aprofundare, care nu necesită nume și programă nouă;
- opțional ca nouă disciplină sau nou domeniu de studiu (integrat).
De asemenea, ordinul de ministru stabilește procedurile de constituire a ofertei și de alegere a curriculumului la decizia școlii, de elaborare și de avizare a programelor corespunzătoare, de monitorizare și evaluare a implementării acestuia.
Anexele la metodologie vizează calendarul pentru elaborarea și aprobarea curriculumului la decizia școlii (Anexa 3), modelul de fișă de avizare a proiectului de programă de opțional (Anexa 2) și modelul de fișă pentru alegerea opționalului (Anexa 1).
Ordinul de ministru, pentru detalii suplimentare, poate fi descărcat de la rubrica Ministerul Educației/Ordine de ministru/2021 sau Juridic/Legislație/Organizarea sistemului educațional/Alte reglementări și metodologii.
Miercuri, 24 februarie 2021, a avut loc ședința Biroului Executiv S.I.P. Județul Hunedoara. La ședință, organizată „față în față”, au participat cei 13 lideri de zonă, președintele și consilierul juridic al organizației.
Ședința a avut pe ordinea de zi următoarea problematică:
Materiale suport folosite în cadrul ședinței:
Concluzii:
Alte detalii, precum și toate materialele utilizate în cadrul ședinței pot fi consultate/descărcate de pe site, de la rubrica: S.I.P. HUNEDOARA/ Activitate/Biroul Executiv.
Ținând cont de contextul epidemiologic al acestui început de an școlar, prin adresa nr. 470/01.09.2020 F.S.E. „Spiru Haret” a solicitat Ministerului Educației și Cercetării clarificarea anumitor aspecte privind activitatea unităților de învățământ.
Prin adresa nr. 9758 M/08.10.2020, ajunsă și înregistrată la F.S.E. „Spiru Haret” sub numărul 542 din data de 16.10.2020, Ministerul Educației și Cercetării a oferit răspunsurile solicitate.
Astfel, problemele ridicate de F.S.E. „Spiru Haret” au fost:
1.Alocarea fondurilor necesare în vederea remunerării personalului didactic de predare ce urmează a fi încadrat în sistem plata cu ora – estimările din acel moment erau că acolo unde situația o impunea și exista posibilitatea, activitatea urma să se desfășoare pe grupe;
2.Organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice auxiliare și nedidactice din unitățile de învățământ – blocate prin dispozițiile art. 27 alin (3) din Legea nr. 55/2020;
3.Reglementarea expresă a posibilității ca personalul didactic de predare din categoriile de risc să poată desfășura activitatea didactică în sistem on-line, indiferent de scenariul în care se încadrează unitatea de învățământ;
4.Asigurarea de asistente medicale la cabinetele medicale școlare;
5.Aplicarea Normelor de igienă din unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, aprobate prin O.M.S. 1456/28.08.2020.
Răspunsurile oferite de Ministerul Educației și Cercetării, unele la probleme deja rezolvate, fie prin alte reglementări, fie prin practica efectivă, au fost următoarele:
1.Numărul posturilor aprobate în învățământul preuniversitar pentru acest an este de 285.460, la care se adaugă suplimentarea de 500 – acest număr nu poate fi depășit, finanțarea fiind asigurată corespunzător (la cele 500 de posturi suplimentate inițial, dacă este să aducem completările ulterioare adresei de răspuns, s-au mai adăugat alte 750, în ceea ce privește județul Hunedoara fiindu-i alocate 8 posturi din prima serie și 0 posturi în cea de a doua serie de suplimentări);
2.Unitățile de învățământ pot organiza concursuri pentru ocuparea posturilor didactice auxiliare și nedidactice, vacante sau temporar vacante, prin efectul legii nr. 203/2020 pentru modificarea și completarea legii nr. 55/2020;
3.Medicul de medicina muncii poate aprecia dacă un cadru didactic se încadrează în grupele persoanelor cu risc, așa încât în baza evaluării acestuia unitatea de învățământ poate dispune derularea activității didactice în sistem on-line;
4.Încadrarea cabinetelor medicale școlare cu personal intră în atribuțiile Ministerului Sănătății;
5.Administrarea patrimoniului unităților de învățământ nu intră în atribuțiile Ministerului Educației și Cercetării, ci în acela al autorităților administrative locale, așa încât implementarea acestor norme trebuie să fie realizată în comun de autoritățile administrative locale și unitățile de învățământ.
O lectură rapidă a problemelor ridicate și a răspunsurilor primite, lăsând de-o parte „lentoarea” cu care M.E.C. ia act și răspunde situațiilor semnalate, apreciem că este suficient de edificatoare, fără a mai fi nevoie de vreun gen de comentarii.
Pentru o și mai bună clarificare a situației, atașăm acestui articol adresele mai sus menționate.
Numărul
curent |
Titlul
documentului |
Dimensiune
(octeți) |
Extensia
documentului |
Data
atașării |
1 | Precizări privind activitatea unităților de învățământ | 2.423.331 | APPLICATION/PDF | 2020-10-19 16:25:48 |