Deși adesea acest lucru pare să nu se numere printre lucrurile cunoscute de chiar cei care, prin atribuțiile și rolurile care le revin, ar trebui să stea cu ea sub ochi în fiecare clipă, avem o Lege a educației naționale, respectiv Legea nr. 1/2011. Iar o lege, cel puțin asta însemnând a fi un cetățean responsabil într-o societate democratică, cu atât mai mult atunci când ai și o responsabilitate, se cere respectată, fiind singurul reper obiectiv în adoptarea deciziilor și în sancționarea abaterilor.
În teorie, vom spune, fiindcă altfel, în practica a cărei singură regulă majoră pare să fie „interesul poartă fesul”, lucrurile sunt departe de a sta astfel. Exemplele sunt numeroase și probabil fiecare dintre cei care lucrează în sistemul educațional cunoaște măcar o astfel de situație. Adesea poate că este vorba doar despre lucruri mărunte, la care cei implicați se adaptează destul de repede și astfel sunt trecute în cele din urmă cu vederea, dar apar situații în care „a da cu bățul în baltă” pare să devină o operațiune sistematică, ca și cum cei care dețin „bățul” își doresc din toată inima să stropească pe cât mai mult lume.
Cruda realitate, s-ar putea spune, într-un astfel de „film horror” din punct de vedere educațional înscriindu-se și una dintre ultimele inițiative „subterane” ale I.S.J. Hunedoara, respectiv aceea prin care se presează ca orele de educație fizică și sport din învățământul primar, acolo unde nu sunt ocupate de titulari, să fie retrase de pe listele cu posturile/orele vacante, în așa fel ca odată cu începerea cursurilor ele să fie acoperite de către învățători, desigur în absența oricărei plăți (aceasta fiind posibilă doar în acele situații în care se poate face dovada calificării prin actele de studii).
De ce o astfel de inițiativă, care ignoră în mod flagrant art. 263 din Legea nr. 1/2011 a educației naționale? Motivația este locală, dar se leagă de „marea misiune de audit” cu care Ministerul Educației a călcat în primăvară județul Hunedoara. Aflată în depășire constantă a finanțării care îi revine în baza costurilor standard, educația din județul Hunedoara a tot deranjat în încercarea sa de a funcționa în limitele legale, urcând de la an la an în „topul” celor care înregistrează astfel de depășiri, până la momentul la care, în cursul acestui an, a ajuns să ocupe prima poziție.
Iar acum a venit momentul reacțiilor, solicitându-se imperios o reducere a cheltuielilor la nivelul județului, I.S.J. Hunedoara, probabil că din „motive de băț” cu rang superior, decizând să purceadă la astfel de acțiuni, chiar dacă „marea misiune de audit” n-a constatat prea mulți bani aruncați pe fereastră, ba chiar se pare că sumele sunt ridicole comparativ cu bugetul (din nefericire nu se pot oferi cifre concrete, raportul de audit fiind trecut la „secret”). Evitând cu „măiestrie” să se atingă de cea mai logică dintre concluzii, cum că finanțarea rezultată din costul standard este insuficientă pentru o funcționare cât de cât apropiată de normalitatea legislativă, cea pe care pe care nici „inteligența specializată” a auditului nu a reușit să o dibuiască, I.S.J. Hunedoara a găsit de cuviință, printre alte măsuri (cu părere de rău, unele cam la fel de „breze”, între acestea numărându-se, de exemplu, „eradicarea” posturilor neocupate), „să dea piept” și cu legislația.
Ce s-ar putea face pentru a readuce în cadrul legii o astfel de abordare a orelor de educație fizică și sport din învățământul primar (care, din păcate, pare să fie deja o practică curentă prin multe dintre județe)?
Depinde de cine și ce își asumă. Astfel, înainte de a se semnala până la nivel de minister faptul că în județul Hunedoara orele de educație fizică și sport din învățământul primar au ajuns în unele școli într-o zonă în care singura certitudine a existenței lor mai este în planurile-cadru, ceea ce înseamnă însă ca demersurile actuale de „încețoșare” a situației să devină efective, am putea să ne gândim cel puțin la câteva posibilități:
Miercuri, 6 iulie 2022, a fost publicată în Monitorul Oficial HG nr. 875/2022 care aprobă Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 48/2022 privind plata diferențelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat pentru perioada 1 iulie 2017-31 august 2021.
Hotărârea de guvern menționată vine în completarea OUG nr. 48/2022 privind plata diferențelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din învățământul de stat pentru perioada 1 iulie 2017 - 31 august 2021, adoptată în cursul lunii aprilie, al cărei text a fost elaborat de către organizațiile sindicale și adoptat la solicitarea acestora.
Prin acest act normativ se stipulează în primul rând faptul că „personalul didactic din învățământul preuniversitar și universitar de stat beneficiază de plata diferențelor de drepturi salariale cuvenite, rezultate din stabilirea salariului de bază prin utilizarea tranșelor de vechime în învățământ, instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 38/2017 pentru aplicarea prevederilor art. 3indice4 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, pentru perioada 1 iulie 2017-31 august 2021.” Cu alte cuvinte, este vorba despre recunoașterea de către Guvernul României a existenței unor drepturi salariale cuvenite personalului din învățământ dar neacordate rezultate din neaplicarea în această perioadă a creșterilor salariale provenind din trecerea într-o nouă tranșă de vechime (vechiul sistem al tranșelor de vechime).
Astfel, diferențele salariale rezultate din adoptarea OUG nr. 48/2022 vor fi calculate potrivit normelor metodologice aprobate, respectiv prin intermediul unui modul parte componentă a aplicației informatice EDUSAL. Prima tranșă (5% din debite), potrivit prevederilor ordonanței de urgență, ar trebui să fie plătită în termen de 90 de zile de la data adoptării actului normativ, respectiv până la finalul lunii iulie a anului 2022. Totuși, ultimele declarații ale ministrului educației arată că în mod „realistic” această tranșă va fi plătită în cursul lunii septembrie a acestui an.
Marți, 26 iulie a.c., a avut loc ședința de lucru a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Pe ordinea de zi au fost înscrise următoarele probleme:
I. Reorganizare rețea școlară Deva și Hațeg
II. Solicitări de la unitățile de învățământ
III. Diverse
În cadrul ședinței au fost luate următoarele hotărâri:
I. Se aprobă reorganizarea rețelei școlare a Municipiului Deva și a Orașului Hațeg prin includerea structurii Grădinița P.P. „Episcop Gurie” Deva ca structură a Seminarului Teologic „Sfânta Ecaterina” Prislop.
II. Solicitări din partea unităților de învățământ, după cum urmează:
a. se acordă aviz suplimentare locuri, conform Anexei 1.
III. Diverse:
1. Se acordă aviz pentru eliberarea duplicatelor actelor de studii.
2. Se aprobă desemnarea centrului de examen pentru concursul de director/director adjunct, sesiunea a III-a, la I.S.J. Hunedoara – sala Europa.
Anexele la care se face referire în articol sunt postate la rubrica ISJ HUNEDOARA–CONSILIUL DE ADMINISTRATIE.
Din informațiile primite de la Federație și de la compartimentul contabilitate al I.S.J. Hunedoara în ceea ce privește voucherele de vacanță ce se vor acorda în acest an, rezultă următoarele:
- în această săptămână se va comunica unităților școlare bugetul pentru vouchere;
- după plata salariilor (14 iulie) se vor vira sumele necesare în bugetele unităților;
- ulterior totul depinde de cât de repede se vor „mișca” unitățile școlare.
Dacă toate lucrurile se „mișcă” bine, estimăm că până la finalul lunii iulie colegii noștri ar putea fi în posesia voucherelor de vacanță.
Alte detalii privind modalitatea de acordare a voucherelor de vacanță se regăsesc în O MEC nr. 4635/2020 postat mai jos.
Numărul
curent |
Titlul
documentului |
Dimensiune
(octeți) |
Extensia
documentului |
Data
atașării |
1 |
O MEC nr. 4635/2020
privind stabilirea modalității de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ de stat, Ministerul Educației și Cercetării și alte instituții publice din subordinea acestuia, pentru anul 2020 |
36.306 | APPLICATION/PDF | 2020-07-08 12:13:04 |