Marți, 24 mai 2022, a devenit public, pe site-ul Ministerului Educației și al ANAF, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice.
Acest ghid, elaborat și pus la dispoziție de Agenția Națională de Administrare Fiscală, se adresează tuturor persoanelor fizice care acordă sau intenționează să acorde meditații în particular și care aleg să își desfășoare activitatea în mod individual. Veniturile ce rezultă în urma acordării de meditații sunt impozabile și, potrivit Codului Fiscal, se încadrează în categoria venituri din activități independente.
Pașii care trebuie urmați în acest scop sunt următorii:
1. Înregistrarea la Oficiul Național al Registrului Comerțului și solicitarea de autorizare a funcționării, în condițiile prevăzute de O.U.G. nr. 44/2008 (atât cei care preconizează de a desfășura astfel de activități, cât și cei care desfășoară deja astfel de activități).
2. Ulterior etapei de înregistrare în registrul comerțului și de autorizare a funcționării, persoanele fizice depun la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212 - Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate).
Determinarea venitului net anual se face fie în baza normelor de venit (pentru această activitate, poziția 104 din Normele de venit pentru contribuabilii care realizează venituri din activități independente), caz în care nu se ține o contabilitate, fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
În cadrul primului sistem, procedurile sunt mai simple, permițând inclusiv ajustarea normelor de venit anuale proporțional cu timpul de desfășurarea a activității, fiind de luat în calcul și calitatea de salariat, caz în care norma de venit pentru care se datorează impozit pe venit (până la nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, se plătește doar acesta – 10%, fără contribuțiile de asigurări sociale) se reduce cu până la 50% (cuantumul poate fi diferit de la un an la altul).
Fără a intra în dezbateri relative la obiectul acestor reglementări, nu este de ignorat ideea că insistența asupra lor poate reprezenta un semnal cu privire la declanșarea unor acțiuni de control pe această linie.
Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, vor relua protestele și vor organiza miercuri, 25 mai 2022, începând cu ora 11.00, un pichet în Piața Victoriei. La acțiunea de protest sunt așteptați aproximativ 500 de membri de sindicat.
Acțiunea urmărește să atragă atenția asupra obligativității soluționării problemelor salariale cu care se confruntă personalul didactic și nedidactic din învățământul preuniversitar și superior.
Multe unități de învățământ se confruntă cu o lipsă acută de personal nedidactic. În plus, această categorie de personal nu beneficiază nici acum de sporurile pentru condițiile de muncă. Mai mult, deși lucrează peste program, din cauza lipsei de personal, salariații în cauză nu sunt remunerați suplimentar pentru munca prestată, iar acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă. Având în vedere specificul sistemului de învățământ, se impune reglementarea salariilor de bază ale personalului nedidactic din învățământ în anexa nr. I la Legea-cadru nr. 153/2017, nu în anexa nr. VIII.
De asemenea, la protestul de mâine vor participa și angajați din palatele și cluburile sportive școlare. Aceștia vor protesta față de intenția Ministerului Educației de a transfera aceste instituții, inclusiv resursa umană, în administrarea autorităților locale.
Reamintim reprezentanților Guvernului României și partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. În plus, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017.
Materiale atașate:
Comunicat comun
Luni, 23 mai a.c., a avut loc ședința de lucru a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Pe ordinea de zi au fost înscrise următoarele probleme:
I. Modificarea planului de școlarizare pentru anul școlar 2022-2023
II. Diverse
În cadrul ședinței au fost luate următoarele hotărâri:
I. Se aprobă modificarea planului de școlarizare pentru anul școlar 2022-2023 la Liceul Tehnologic „Ovid Densusianu” Călan, astfel: alocarea unei clase cu 28 locuri pentru stagii de practică.
II. Diverse:
1. Se aprobă proiectul Erasmus – întâlnire de lucru – Skopje, precum și componența delegației I.S.J. Hunedoara.
2. Se anunță perioada pentru vacanță: 13-19 februarie 2023, stabilită în Consiliul consultativ al directorilor.
3. Se informează despre work shop-ul CRED și numărul de participanți.
Anexele la ce se face referire în articol sunt postate la rubrica ISJ HUNEDOARA–CONSILIUL DE ADMINISTRATIE.
Miercuri, 10 noiembrie 2021, a avut loc ședința Comitetului de Supraveghere al C.A.R. (I.F.N.) S.I.P. Județul Hunedoara. La ședință, organizată „on line”, au participat toți cei cinci membri ai Comitetului.
Ordinea de zi a ședinței a cuprins:
1. Raport asupra activității desfășurate în luna octombrie;
2. Stabilirea măsurilor pentru recuperarea sumelor de la restanțieri/debitori;
3. Verificarea, discutarea și aprobarea cererilor de înscriere, a cererilor de împrumut și a cererilor de retragere depuse pentru octombrie – noiembrie.
1.
Sintetic, la finalul lunii octombrie existau 2553 membri C.A.R., număr în creștere comparativ cu septembrie.
În luna octombrie au fost acordate 48 de credite în sumă totală de 1.106.500 lei, iar de la începutul anului 617 credite în sumă totală de 14.241.900.
Perioada de așteptare pentru acordarea unui credit obișnuit variază între 7 și 30 de zile, funcție de valoarea creditului solicitat, de disponibilitatea financiară din cassă sau cont, dar și în funcție de documentele depuse și corectitudinea lor.
Pentru cererile de împrumut în care se invocă situații urgente documentate, împrumuturile s-au acordat pe loc sau în câteva zile (1-3), funcție de depunerea documentelor necesare.
Alte detalii în Anexa 1 – indicatori statistici–economici pe luna octombrie 2021.
2.
Comitetul de supraveghere a stabilit și o serie de măsuri pentru recuperarea sumelor de la restanțieri și debitori.
În prezent există un număr de 10 debitori. Pentru 4 dintre aceștia se rețin sumele pe statul de plată, 3 au efectuat plăți în această săptămână, iar cu ceilalți 3 debitori s-au purtat discuții telefonice și există angajamente de plată până la finalul lunii.
În ceea ce privește restanțierii, în număr de 8, s-a constatat că majoritatea restanțelor au apărut ca urmare a mutării membrilor în alte grupe, în acest an școlar. Au fost consemnate modificările, iar din luna următoare se vor face reținerile pe statul de plată.
3.
Au fost aprobate cererile de împrumut depuse de la ședința precedentă, dar și o serie de solicitări speciale:
- aprobarea unor împrumuturi rapide;
- retragerea unor sume din fondul social;
- compensarea unor împrumuturi din fondul social;
- amânarea unor rate din motive sociale / financiare / etc.;
- refinanțarea unor împrumuturi.
Alte detalii privind activitatea C.A.R. pot fi consultate/descărcate de pe site, de la rubrica: C.A.R.
sau urmând link-urile, funcție de informația căutată:
- Contact
Numărul
curent |
Titlul
documentului |
Dimensiune
(octeți) |
Extensia
documentului |
Data
atașării |
1 |
Anexa 1
Indicatori statistici–economici pe luna octombrie 2021 |
37.294 | APPLICATION/PDF | 2021-11-13 16:59:36 |