Plata alocației de hrană a fost limitată, prin prevederile Legii 296/2023, doar la cei care nu depășesc un salariu net de 8000 lei.
Vineri, la videoconferința Ministerului Educație cu inspectorii școlari generali, s-a solicitat inspectorilor generali să nu plătească indemnizația de hrană și angajaților care depășesc 8000 lei net în baza mai multor contracte de muncă (norma de bază și plata cu ora).
În consecință, reprezentanții I.S.J. Hunedoara au solicitat telefonic unităților de învățământ acest lucru.
În opinia noastră, interpretarea dată textului de lege în sensul că, dacă veniturile totale nete încasate de salariat în baza mai multor contracte individuale de muncă, depășesc 8.000 lei, atunci salariatul în cauză nu mai beneficiază de indemnizația de hrană, ESTE ERONATĂ.
De asemenea, apreciem că cei care fac „recomandări” în aplicarea legislației ar trebui să-și asume acest lucru în scris și să evite practica actuală de a face „presiuni” telefonice.
Între timp lucrurile s-au mai lămurit puțin:
- Ministerul Educației a transmis pe grupul inspectorilor generali următorul mesaj:
„Întrucât până în prezent nu au fost primite precizări de la Ministerul de Finanțe privind aplicarea prevederilor Legii 296/2023 privind modul de calcul al indemnizației de hrană, plata salariilor se face CU indemnizația de hrană urmând ca, în luna următoare, după primirea răspunsului, să de întocmească declarațiile rectificate, dacă va fi cazul!”.
- Astăzi am fost informați că au fost virate inspectoratelor școlare și sumele necesare pentru plata contribuțiilor
- La nivelul unităților de învățământ din județul nostru, după discuțiile de astăzi cu inspectorul general și cu șeful compartimentului salarizare, s-a convenit ca săptămâna viitoare să se facă statele de plată rectificative.
Miercuri, 22 noiembrie 2023, în conformitate cu prevederile statutare, cu decizia Consiliului Liderilor S.I.P. Județul Hunedoara și cu decizia Biroului Executiv S.I.P. Județul Hunedoara, s-a desfășurat Conferința Județeană S.I.P. Județul Hunedoara.
La lucrările Conferinței Județene S.I.P. Județul Hunedoara au participat 198 de delegați (din 207 delegați înscriși pe liste, potrivit cu norma de reprezentare), cărora li s-au alăturat, în calitate de invitați, Marius Nistor, președintele F.S.E. „Spiru Haret”, Marcel Ioan Ghibu, președintele Uniunii Județene C.N.S.L.R. Frăția și Nicolae Bârlea, președintele Sindicatului „Spiru Haret” Alba.
Agenda de lucru a Conferinței Județene, după luările de cuvânt ale invitaților, a cuprins într-o primă etapă prezentarea rapoartelor pentru perioada 2019-2023 (Raportul privind activitatea Biroului Executiv în perioada 2019-2023, Raportul financiar-contabil pentru perioada 2019-2023, Raportul privind activitatea Comisiei de Cenzori în perioada 2019-2023), precum și prezentarea propunerilor de modificare a Statutului S.I.P. Județul Hunedoara.
Documentele precizate au fost aprobate în forma propusă Conferinței Județene, în cadrul dezbaterilor fiind formulate și două propuneri suplimentare de modificare a Statutului S.I.P. Județul Hunedoara: trecerea de la mandate de 4 ani la mandate de 5 ani – propunere respinsă; derularea ședințelor on-line, atunci când acestea se impun, doar cu participarea celor mandatați în acest sens – propunere acceptată.
Conferința Județeană a continuat cu derularea alegerilor pentru funcțiile elective, procedurile derulându-se în conformitate cu prevederile statutare aprobate. Funcțiile elective, potrivit cu votul secret al Conferinței Județene, au fost ocupate după cum urmează:
- Președinte S.I.P. Județul Hunedoara: Paul Dragoș Rusu;
- Secretar general S.I.P. Județul Hunedoara: Victor Bratu;
- Membri ai Comisiei de cenzori: Mihaela Cazacu, Claudia-Maricica Șoș, Vasilica Șchiopu, Rodica Bolog și Lidia-Carmen Trif.
De asemenea, în conformitate cu prevederile statutare aprobate și la propunerea înaintată de președintele ales, au fost validați vicepreședinții S.I.P. Județul Hunedoara: Dija Stoica (lider S.I.P. Județul Hunedoara - zona Petrila), Magdalena Todea (lider S.I.P. Județul Hunedoara - zona Rurală) și Horațiu Hotea (lider S.I.P. Județul Hunedoara - zona Petroșani).
În încheierea Conferinței Județene a fost adoptată, în forma propusă, Strategia S.I.P. Județul Hunedoara pentru perioada 2023-2027.
Toate documentele aprobate/adoptate în cadrul Conferinței Județene se vor regăsi în cadrul rubricii S.I.P. Hunedoara/Conferințe.
Atașăm prezentului articol Agenda de lucru, volumul „Conferința Județeană S.I.P. Județul Hunedoara - 22 noiembrie 2023”, care cuprinde documentele propuse Conferinței Județene, precum și Strategia S.I.P. Județul Hunedoara pentru perioada 2023-2027.
Luni, 27 noiembrie a.c., a avut loc ședința de lucru a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Pe ordinea de zi au fost înscrise următoarele probleme:
I. Solicitări unități de învățământ
II. Diverse
În cadrul ședinței au fost luate următoarele hotărâri:
I. Se aprobă solicitările din partea unităților de învățământ, conform Anexei 1.
II. Diverse:
1. Se aprobă referatul pentru școlarizarea a 2 elevi la domiciliu.
2. Se aprobă Procedura operațională referitor la desfășurarea simulării evaluării naționale și a probelor scrise ale examenului de bacalaureat la nivelul județului Hunedoara, perioada 15-19.01.2024.
3. Se aprobă cererea de pensionare anticipată a unui cadru didactic.
4. Se aprobă eliberarea duplicatelor actelor de studii, după cum urmează:
a. diplomă de bacalaureat, promoția 2014.
Anexele la care se face referire în articol sunt postate la rubrica ISJ HUNEDOARA–CONSILIUL DE ADMINISTRATIE.
În mass-media și pe rețelele de socializare a apărut o inițiativă a Consiliului National al Elevilor, inițiativă prin care aceștia ar urma să completeze la sfârșitul fiecărui semestru o fișă de feedback care să vizeze procesul de predare, învățare și evaluare.
Ca și în alte situații, lipsa unor informații corecte a creat o adevărată controversă în jurul acestui subiect. În confuzia creată, s-a dat de înțeles că elevii ar urma să „evalueze" activitatea profesorului, când, de fapt, este vorba despre un „chestionar de satisfacție” care să îi ofere cadrului didactic posibilitatea de a-și adapta procesul de predare functie de necesitățile elevilor.
Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret", Marius Nistor, a explicat pentru Ziare.com la ce se referă mai exact această inițiativă.
„Este pur și simplu deranjant în momentul de față că se face o confuzie între un lucru absolut normal, cum ar fi realizarea acestor feedback-uri vizavi de procesul de predare, evaluare și învățare și evaluarea activității cadrelor didactice.
Nu are elevul competența să facă evaluarea unui cadru didactic. Da, este importantă opinia lui în momentul în care eu ca și cadru didactic aș dori să îmi corectez sau să îmi calibrez anumite demersuri educaționale pe procesul de predare, învățare și evaluare, dar una este acordarea unor opinii, iar altceva este procesul de evaluare. Evaluarea se realizează de către comisii, de către directorii unităților de învățământ, de către consiliile de administrație, de către inspectorii de specialitate, adică acele persoane care au pregătire și competența necesară pentru a face evaluarea activității unui cadru didactic.
Cadrele didactice cereau feedback-ul din partea elevilor. Este vorba de opinii care sunt exprimate pe diferite formulare gândite la nivelul unităților de învățământ, la nivelul catedrelor sau gândite de către cadrele didactice, opinii anonime pentru a nu crea niciun efect asupra elevilor.
Lucrul acesta se întâmplă. În momentul de față se dorește să existe un chestionar care să fie standardizat la nivelul întregului sistem. Se practică, dar nu era o forma standardizată"
Poziția părinților
„Este un lucru absolut normal ceea ce se solicită cu atât mai mult cu cât era trecut în statutul elevului, deci era reglement. Când a apărut statutul elevului, acest formular de feedback trebuia să apară în anexă. Din păcate cele două asociații de elevi nu s-au înțeles și domnul ministru Pop, văzând că nu primește un formular care să fie agreat de ambele organizații, a publicat acest statut fără să mai apară formularul de feedback".
„Ar trebui să fie făcut de experți, să fie un formular de satisfacție și sub nicio forma o evaluare a profesorului la nivel academic. Dar un formular de feedback, astfel încât profesorul să își poată corecta modul în care interacționează cu elevii, eu cred că este bine venit".
„Dacă într-o sala de curs sunt 30 de elevi și ai 20 de elevi care spun că este o problemă cu modul în care se predă, asta nu înseamnă că profesorul nu predă în regulă, ci că trebuie să coboare la nivelul acelor copii astfel încât să îi ducă la un nivel de înțelegere. Atunci cu certitudine profesorul trebuie să acționeze în consecință și să vină în sprijinul elevilor".
(Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți)
Poziția elevilor
„Știu că în foarte puține unități de învățământ se utilizează acest feedback semestrial. Ar ajuta atât profesorul pentru că așa știe mai bine cum să abordeze clasa, la ce nivel se afla clasa, ce părere are clasa despre ora respectivă. Știe cum să formuleze mult mai bine ora astfel încât și elevul să învețe mai mult și să îi facă plăcere să stea la ora. Pe de altă parte ajută și elevii să își împărtășească opinia. Nu îl văd ca fiind un lucru rău, ci ca pe o comunicare mult mai facilă între elev și profesor".
(Ana Maria Groza, președinta Asociației Elevilor din București și Ilfov)
(Sursa: https://ziare.com/scoala/stiri-invatamant/fisa-feedback-profesori-elevi-1674566, Ce este controversata fișă de feedback pentru profesori. „Ar trebui să fie un formular de satisfacție și sub nicio formă o evaluare făcută de elevi", Andreea Ruxanda, Joi, 22 Aprilie 2021)