Prin O ME nr. 3243/2021 a fost aprobată structura anului școlar 2021-2022. Astfel, anul școlar 2021-2022 începe la data de 1 septembrie 2021, se încheie la data de 31 august 2022 și are 34 de săptămâni de cursuri. Cursurile anului școlar 2021-2022 încep la data de 13 septembrie 2021, fiind structurat astfel:
- Semestrul I are 14 săptămâni de cursuri dispuse în perioada 13 septembrie 2021-22 decembrie 2021, în perioada 25-31 octombrie 2021, elevii claselor din învățământul primar și copiii din grupele din învățământul preșcolar fiind în vacanță. Vacanța de iarnă începe joi, 23 decembrie 2021 și se încheie duminică, 9 ianuarie 2022;
- Semestrul al II-lea are 20 de săptămâni de cursuri dispuse în perioada 10 ianuarie 2022-10 iunie 2022, în perioada vineri, 15 aprilie 2022 - duminică, 1 mai 2022 fiind prevăzută vacanța de primăvară.
De subliniat, în raport cu ultimii ani școlari, dezechilibrul existent între cele două semestre și stabilirea programului național „Școala altfel” în aceeași perioadă pentru toate unitățile de învățământ (8-14 aprilie 2022), pentru clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal fiind dată posibilitatea organizării de activități de instruire practică în perioada dedicată programului „Școala altfel".
Alte detalii pot fi obținute prin consultarea ordinului de ministru, care poate fi descărcat de la rubrica Ministerul Educației/Ordine de ministru/2021 sau Juridic/Legislație/Organizarea sistemului educațional/Structura anului școlar.
Prin O ME nr. 3238/2021 a fost aprobată Metodologia privind dezvoltarea curriculumului la decizia școlii. Această metodologie reglementează regimul curriculumului la decizia școlii din învățământul preuniversitar, fiind prevăzută posibilitatea a două tipuri de opționale:
- opțional de aprofundare, care nu necesită nume și programă nouă;
- opțional ca nouă disciplină sau nou domeniu de studiu (integrat).
De asemenea, ordinul de ministru stabilește procedurile de constituire a ofertei și de alegere a curriculumului la decizia școlii, de elaborare și de avizare a programelor corespunzătoare, de monitorizare și evaluare a implementării acestuia.
Anexele la metodologie vizează calendarul pentru elaborarea și aprobarea curriculumului la decizia școlii (Anexa 3), modelul de fișă de avizare a proiectului de programă de opțional (Anexa 2) și modelul de fișă pentru alegerea opționalului (Anexa 1).
Ordinul de ministru, pentru detalii suplimentare, poate fi descărcat de la rubrica Ministerul Educației/Ordine de ministru/2021 sau Juridic/Legislație/Organizarea sistemului educațional/Alte reglementări și metodologii.
Miercuri, 24 februarie 2021, a avut loc ședința Biroului Executiv S.I.P. Județul Hunedoara. La ședință, organizată „față în față”, au participat cei 13 lideri de zonă, președintele și consilierul juridic al organizației.
Ședința a avut pe ordinea de zi următoarea problematică:
Materiale suport folosite în cadrul ședinței:
Concluzii:
Alte detalii, precum și toate materialele utilizate în cadrul ședinței pot fi consultate/descărcate de pe site, de la rubrica: S.I.P. HUNEDOARA/ Activitate/Biroul Executiv.
Miercuri, 28 octombrie 2020, a avut loc ședința Biroului Executiv S.I.P. Județul Hunedoara.
La ședință au participat 13 lideri de zonă ai S.I.P. Județul Hunedoara (12 față în față, unul online), președintele și consilierul juridic al organizației.
Ședința a avut pe ordinea de zi următoarea problematică:
- informare privind probleme profesionale și sindicale;
- prezentarea situațiilor financiare aferente lunilor iulie 2020;
- probleme organizatorice;
- aprobarea ajutoarelor sociale solicitate până la data ședinței;
- probleme diverse, ridicate de liderii de sindicat prezenți.
Materiale suport folosite în cadrul ședinței:
- Informare S.I.P. Județul Hunedoara - octombrie2020;
- Poster - F.S.E. „Spiru Haret”;
- Recomandări MEC privind organizarea activității în condiții de securitate;
- Situații financiare S.I.P. Județul Hunedoara, S.I.P. Tour, C.A.R. (I.F.N.) S.I.P. Județul Hunedoara – septembrie 2020;
- Situații statistice – octombrie 2020;
- Ajutoare sociale – octombrie 2020.
Concluzii și previziuni
1. Legea privind creșterea salarială și cea privind acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ parcurg în momentul de față o serie de „proceduri suplimentare” (au fost atacate de Guvern la Curtea Constituțională, în funcție de deciziile acesteia termenul de promulgare putând fi mai apropiat sau mai îndepărtat).
2. F.S.E. „Spiru Haret”, prin acțiunile sale, a sprijinit și sprijină o derulare cât mai apropiată de normalitate a activităților didactice, dar fiind totodată preocupată să obțină din teritoriu o imagine cât mai adecvată a dificultăților cu care se confruntă membrii de sindicat în această perioadă, scopul evident fiind acela de a adopta în discuțiile și negocierile cu factorii decidenți poziții care să reflecte interesele și opiniile membrilor săi.
3. Se impune cu necesitate, din partea fiecăruia dintre membrii de sindicat, încercarea, în condițiile actuale, de a se informa cu mai multă acuratețe și în mod constant în ceea ce privește activitatea profesională și sindicală – site-ul S.I.P. Județul Hunedoara, https://siphd.ro, actualizat zilnic, reprezintă calea cea mai facilă pentru fiecare membru de sindicat pentru a fi la curent cu toate aspectele legate de evoluțiile înregistrate în educație, atât la nivel local, cât și la nivel național.
4. Activitățile curente ale S.I.P. Județul Hunedoara se desfășoară în mod normal:
Toate materialele utilizate în cadrul ședinței pot fi consultate/descărcate de pe site, de la rubrica: S.I.P. HUNEDOARA - ACTIVITATE – BIROUL EXECUTIV