Prin O ME nr. 3243/2021 a fost aprobată structura anului școlar 2021-2022. Astfel, anul școlar 2021-2022 începe la data de 1 septembrie 2021, se încheie la data de 31 august 2022 și are 34 de săptămâni de cursuri. Cursurile anului școlar 2021-2022 încep la data de 13 septembrie 2021, fiind structurat astfel:
- Semestrul I are 14 săptămâni de cursuri dispuse în perioada 13 septembrie 2021-22 decembrie 2021, în perioada 25-31 octombrie 2021, elevii claselor din învățământul primar și copiii din grupele din învățământul preșcolar fiind în vacanță. Vacanța de iarnă începe joi, 23 decembrie 2021 și se încheie duminică, 9 ianuarie 2022;
- Semestrul al II-lea are 20 de săptămâni de cursuri dispuse în perioada 10 ianuarie 2022-10 iunie 2022, în perioada vineri, 15 aprilie 2022 - duminică, 1 mai 2022 fiind prevăzută vacanța de primăvară.
De subliniat, în raport cu ultimii ani școlari, dezechilibrul existent între cele două semestre și stabilirea programului național „Școala altfel” în aceeași perioadă pentru toate unitățile de învățământ (8-14 aprilie 2022), pentru clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal fiind dată posibilitatea organizării de activități de instruire practică în perioada dedicată programului „Școala altfel".
Alte detalii pot fi obținute prin consultarea ordinului de ministru, care poate fi descărcat de la rubrica Ministerul Educației/Ordine de ministru/2021 sau Juridic/Legislație/Organizarea sistemului educațional/Structura anului școlar.
Prin O ME nr. 3238/2021 a fost aprobată Metodologia privind dezvoltarea curriculumului la decizia școlii. Această metodologie reglementează regimul curriculumului la decizia școlii din învățământul preuniversitar, fiind prevăzută posibilitatea a două tipuri de opționale:
- opțional de aprofundare, care nu necesită nume și programă nouă;
- opțional ca nouă disciplină sau nou domeniu de studiu (integrat).
De asemenea, ordinul de ministru stabilește procedurile de constituire a ofertei și de alegere a curriculumului la decizia școlii, de elaborare și de avizare a programelor corespunzătoare, de monitorizare și evaluare a implementării acestuia.
Anexele la metodologie vizează calendarul pentru elaborarea și aprobarea curriculumului la decizia școlii (Anexa 3), modelul de fișă de avizare a proiectului de programă de opțional (Anexa 2) și modelul de fișă pentru alegerea opționalului (Anexa 1).
Ordinul de ministru, pentru detalii suplimentare, poate fi descărcat de la rubrica Ministerul Educației/Ordine de ministru/2021 sau Juridic/Legislație/Organizarea sistemului educațional/Alte reglementări și metodologii.
Miercuri, 24 februarie 2021, a avut loc ședința Biroului Executiv S.I.P. Județul Hunedoara. La ședință, organizată „față în față”, au participat cei 13 lideri de zonă, președintele și consilierul juridic al organizației.
Ședința a avut pe ordinea de zi următoarea problematică:
Materiale suport folosite în cadrul ședinței:
Concluzii:
Alte detalii, precum și toate materialele utilizate în cadrul ședinței pot fi consultate/descărcate de pe site, de la rubrica: S.I.P. HUNEDOARA/ Activitate/Biroul Executiv.
Televiziunea Română (TVR) oferă elevilor posibilitatea de a păstra contactul cu disciplinele de învățământ prin intermediul emisiunii „Teleșcoală”.
Ce este „Teleșcoala”?
„Teleșcoala” este o emisiune produsă de TVR în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Ea oferă tematica, ordinea lecțiilor și profesorii care vor susține cursurile.
Predarea se va face după manualele aprobate de MEC.
„Teleșcoala este un program special pentru vremuri speciale! Sunt idei de mult apărute în TVR care s-au întâlnit acum cu alte idei născute din necesitate.
Atunci când un profesor intră în clasă el este întâmpinat de câteva zeci de perechi de ochi care așteaptă să vadă ce urmează. Profesorul este pregătit să aducă lumină în ochii copiilor și în mintea lor! Nimic nu se compară cu puterea care este născută din mințile copiilor și mintea profesorului lor.
Din păcate, în situația dată, fix această magică putere ne va lipsi. Aici intervine magia și puterea televiziunii. Acum putem să fim de folos, iar dacă un singur copil care nu are acces la internet află de la televizor cum e cu sintaxa frazei, cu metoda substituției în sisteme de ecuații sau cu „Iona” lui Marin Sorescu și se va putea descurca onorabil la examenele de Evaluare sau la Bac, înseamnă că am făcut ce trebuie.
Și trebuie să știți că acest program este bazat în întregime pe voluntariat - și din partea profesorilor și din partea colegilor din TVR. Vizionare plăcută!”
(Camelia Boștină, producătorul emisiunii)
Unde poate fi urmărită emisiunea?
Emisiunea va fi difuzată de luni până vineri, pe TVR 2 și TVR 3.
Cursurile vor putea fi urmărite și online pe canalul de YouTube al TVR și pe site-ul www.tvr.ro.
Programul emisiunilor:
- pentru elevii de clasa a VIII-a, cursurile de „Teleșcoală” au loc dimineața, de la ora 9,00 - Limba și literatura română, de la 9,30 - Matematică;
- pentru cei de clasa a XII-a, după-amiaza: de la 15,00 - Limba și literatura română și de la 15,30 - Matematică.
Pentru clasa a XII-a au loc două lecții săptămânale de Română și Matematică și câte o lecție pe săptămână de Biologie, Chimie, Fizică, Istorie și Geografie.
Orarul săptămânii pentru clasa a VIII-a
Luni, 16 martie
ora 9:00 Limba și literatura română: propozițiile subordonate;
ora 9:30 Matematică: sisteme de ecuații - metoda substituției;
Marți, 17 martie
ora 9:00 Limba și literatura română: noțiuni de sintaxa frazei; noțiuni de morfologie;
ora 9:30 Matematică; sisteme de ecuații; metoda reducerii; interpretare geometrică;
Miercuri, 18 martie
ora 9:00 Limba și literatura română: elemente de vocabular și fonetică;
ora 9:30 Matematică: probleme care se rezolvă cu ajutorul ecuațiilor și sistemelor de ecuații;
Joi, 19 martie
ora 9:00 Limba și literatura română; genuri și specii literare; trăsături;
ora 9:30 Matematică: piramida patrulateră regulată;
Vineri, 20 martie
ora 9:00 Limba și literatura română: noțiuni de morfologie (părțile de vorbire);
ora 9:30 Matematică - Piramida triunghiulară regulată.
Orarul săptămânii pentru clasa a XII-a
Luni, 16 martie
ora 15:00 Limba și literatura română: „Iona”, de Marin Sorescu;
ora 15:30 Matematică: polinoame; relația lui Viete;
Marți, 17 martie
ora 15:00 Limba și literatura română: arta poetică-în dulcele stil clasic-Nichita Stănescu;
ora 15:30 Matematică: aplicații ale relațiilor lui Viete;
Miercuri, 18 martie
ora 15:00 Biologie: ecologie umană;
ora 15:30 Istorie: România postbelică: regimul stalinist și național-comunist; disidența anticomunistă; construcția democrației postdecembriste;
Joi, 19 martie
ora 15:00 Istorie: România în perioada războiului rece;
ora 15:30 Geografie: Statele Uniunii Europene;
Vineri, 20 martie
ora 15:00 Logică: termeni și raporturi între termeni; propoziții categorice; raport între propoziții categorice;
ora 15:30 Engleză: travelling (reading, informal letter); human rights (speaking, essay writing).
Alte resurse educaționale
Pe de altă parte, inspectoratele școlare județene și casele corpului didactic, susținute prin infrastructura proiectului „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” (CRED), au posibilitatea de a încărca în cloud (spațiu virtual de stocare) resurse educaționale deschise, care pot fi accesate de către toți elevii și profesorii din România.