Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a implementat împreună cu societatea emitentă, Pluxee, o procedură privind înlocuirea cardurilor pierdute, furate, nefuncționale sau emise cu date incorecte.
Conform procedurii, angajații din școli care au pierdut sau nu mai pot folosi cardurile de primă de carieră și de carieră profesională din diverse motive, pot primi unele noi. Aceștia trebuie să contacteze compania prin telefon sau email.
„Reprezentanții emitentului cardului Pluxee vor prelua solicitările, vor prelucra informațiile și ulterior se va plasa comanda pentru înlocuirea suporturilor electronice.
Pentru a se emite carduri noi, beneficiarii O.U.G. nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învățământul de stat pot contacta Pluxee:
• număr de telefon: 021 207 27 27;
• adresă de email: socialplus.ro@pluxeegroup.com.”
Documente atașate
Adresa Pluxee către Ministerul Educației și Cercetării
Ca urmare a sesizărilor primite din partea organizațiilor afiliate, cu adresa Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” nr. 368/01.04.2025, am solicitat Ministerului Educației și Cercetării un punct de vedere privind frecvența depunerii certificatului de cazier judiciar și a certificatului/adeverinței de integritate comportamentală de către personalul didactic, în conformitate cu prevederile Metodologiilor-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2025-2026, pentru verificarea îndeplinirii condițiilor de la art. 168 alin. (7) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare
Prin adresa nr. 26504/09.04.2025, Ministerul Educației și Cercetării – Direcția Generală Management, Carieră Didactică și Rețea Școlară în Învățământul Preuniversitar ne-a comunicat că „Prezentarea certificatului de cazier judiciar și a certificatului/adeverinței de integritate comportamentală (...) este reglementată de metodologiile-cadru privind mobilitatea (...), respectiv în perioadele prevăzute în Calendarul mobilității personalului didactic de predare pentru:
- încadrarea personalului didactic de predare la nivelul unităților de învățământ;
- modificarea duratei contractului individual de muncă din durată determinată de un an în contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei, conform prevederilor art. 180 din Legea nr. 198/2023 (...);
- înscrierea/validarea înscrierii la concursul național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învățământul preuniversitar;
- înscrierea la concursul județean, respectiv testarea organizată la nivel județean pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate;
- înregistrarea cererilor privind repartizarea candidaților pe perioadă determinată în baza rezultatelor obținute la concursurile naționale, sesiunile anterioare (maximum 6 sesiuni anterioare);
- înregistrarea cererilor privind angajarea în regim de plata cu ora a personalului didactic asociat și pensionat;
- în perioadele de înscriere la orice etapă a mobilității personalului didactic de predare care presupun încheierea unui contract individual de muncă pe perioadă determinată/nedeterminată la nivelul unei unități de învățământ.”
Adresa M.E.C. confirmă punctul de vedere exprimat de reprezentanții F.S.E. „SPIRU HARET” pe această problemă: obligarea personalului didactic de predare titular de a depune certificatul de cazier judiciar și certificatul/adeverința de integritate comportamentală la fiecare 6 luni – pe motiv că cele anterioare și-au pierdut valabilitatea – este lipsită de fundament.
Faptul că respectivele certificate au valabilitate de 6 luni nu înseamnă că trebuie depuse de 2 ori pe an, ci că, atunci când sunt depuse (în situațiile și perioadele stabilite de metodologia-cadru și calendarul mobilității personalului didactic), acestea trebuie să fie valabile (să fie în interiorul termenului de 6 luni de la eliberare).
Marți, 8 aprilie a.c., a avut loc ședința de lucru a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Pe ordinea de zi au fost înscrise următoarele probleme:
I. Solicitări de la unități de învățământ
II. Diverse
În cadrul ședinței au fost luate următoarele hotărâri:
I. Se aprobă solicitările unităților de învățământ, conform Anexei 1.
II. Diverse:
1. Se prezintă Procedura operațională referitoare la fișele posturilor din cadrul I.S.J. Hunedoara. Se amână până la ședința viitoare pentru verificare.
2. Se aprobă reînmatricularea unui elev la Școala Gimnazială ”Dr. Aurel Vlad” Orăștie.
3. Se respinge transferul unui elev de la școala profesională, clasa a IX-a, la Liceul de Arte ”Sigismund Toduță” Deva, începând cu anul școlar 2025/2026, deoarece nu permite legislația transferul elevilor de la școala profesională la liceu.
4. Se aprobă lista excepții plata cu ora, cadre didactice, luna martie 2025, conform Anexei 2.
5. Se aprobă rapoartele de doctorat ale inspectorilor școlari și directori unități de învățământ, luna martie 2025.
6. Se respinge închirierea unei garsoniere din sediul I.S.J. Hunedoara.
Anexele la care se face referire în articol sunt postate la rubrica ISJ HUNEDOARA - CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE
În perioada 2-5 decembrie 2024 au avut loc, în conformitate cu prevederile statutare, lucrările Consiliului Național F.S.E. „Spiru Haret”, fiind prezenți un număr de 133 delegați. S.I.P. Județul Hunedoara a fost reprezentat de o delegație formată din 10 persoane, membri ai Biroului Executiv S.I.P. Județul Hunedoara.
Ședințele derulate în această perioadă s-au axat în principal pe problemele existente în sistemul public de educație din România, dar nu au ignorat nici perioada relativ tulbure din punct de vedere politic. În acest context, sunt de subliniat următoarele:
1. F.S.E. „Spiru Haret” nu este implicată și nu va fi implicată politic, promovarea și apărarea intereselor membrilor de sindicat presupunând capacitatea de a dialoga și negocia cu oricare dintre forțele politice care asigură guvernarea României;
2. Onorarea până în prezent, de către actuala guvernare, a majorărilor salariale asumate în urma grevei generale din 2023, pentru prima dată salariul mediu net din învățământ ajungând să depășească salariul mediu net din economie (în luna septembrie 2024, 5775 lei față de 5228 lei);
3. Nu există certitudini în ceea ce privește ultima etapă a creșterilor salariale preconizate (printr-o viitoare lege a salarizării unice), dar anul 2025 va pretinde din partea sindicatelor din educație să se concentreze pe obligarea viitorului Guvern al României să respecte angajamentele asumate față de salariații din educație;
4. Salariații din educație trebuie să fie pregătiți pentru a răspunde eventualelor „provocări” pe care o viitoare configurație politică ajunsă la guvernare le poate iniția, iar aici sunt de luat în calcul „solicitările” de descentralizare extremă a sistemului public de educație (incluzând aici desființarea totală a inspectoratelor școlare, angajarea la nivelul unității de învățământ, consilii de administrație cu o majoritate de reprezentare din partea părinților etc.), „transformarea” titularizării (de la dispariție la obligativitatea unor examene de reconfirmare periodice), „spiritul” viitoarelor planuri-cadru (cu presiuni pe o reducere semnificativă a disciplinelor de învățământ și totodată pe o preponderență a opțiunii elevilor) etc.
5. Înmulțirea pierderilor de membri de sindicat generată de creșterile salariale din educație (cu „motivații” precum „ce poate sindicatul să îmi mai ofere?”, „cotizația a devenit prea mare”, „oricum beneficiază toată lumea de ceea ce câștigă sindicatul” etc.), ignorându-se faptul că acestea, dar și multe dintre drepturile salariaților din educație, au devenit posibile doar prin acțiune sindicală - nu trebuie ignorate, în acest context, nici campaniile antisindicale duse pe rețelele sociale cu scopul evident de a destructura organizațiile existente, ceea ce reiterează necesitatea utilizării cu reținere a acestora;
6. Dificultățile generate de actuala legislație în ceea ce privește obținerea în instanță a drepturilor cuvenite și neacordate, în acest sens o decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție eliminând din calculul indemnizației de concediu indemnizația de hrană (un ultim demers în această privință este în curs la nivelul instanțelor europene) etc.
Sinteza activității F.S.E. „Spiru Haret” din ultima perioadă a fost dezbătută și pusă la dispoziția delegaților participanți sub forma unui document de sine stătător – acesta se regăsește ca atașament la prezentul articol.
Concluzia asumată de Consiliul Național F.S.E. „Spiru Haret”, implicit de organizațiile sindicale afiliate, a insistat pe faptul că singurele interese care au fost promovate și apărate sunt cele ale membrilor de sindicat, orice acțiuni viitoare fiind de canalizat tot în această direcție, acțiunea sindicală dovedindu-se ca fiind singura modalitate eficientă în acest sens.
Numărul
curent |
Titlul
documentului |
Dimensiune
(octeți) |
Extensia
documentului |
Data
atașării |
1 | Sinteza activitatii F.S.E. „Spiru Haret” | 1.888.249 | APPLICATION/PDF | 2024-12-09 20:23:31 |