La mijlocul lunii noiembrie, Ministerul Educației a dat publicității documentul „Profilul și standardele profesionale ale cadrului didactic din învățământul preuniversitar, pe etape de carieră și pe niveluri de învățământ”. Menit să ghideze procesele de elaborare a planurilor de învățământ și a standardelor de calitate pentru programele de studii universitare pentru formarea inițială a cadrelor didactice, precum și a politicilor de evoluție în carieră, conform noilor legi ale educației, își propune totodată să contribuie la promovarea imaginii profesionale și sociale a cadrului didactic și la asigurarea unei educații de calitate și sprijinirea dezvoltării armonioase a fiecărui copil/elev.
Profilul profesional al cadrului didactic din învățământul preuniversitar evidențiază acele competențe care orientează programele de formare inițială și care sunt completate, actualizate și consolidate prin activități de dezvoltare profesională continuă, rolul său fiind de a promova îmbunătățirea continuă a practicilor educaționale.
Profilul și standardele profesionale ale cadrului didactic sunt organizate pe niveluri de învățământ, 7 domenii de competențe și etape de carieră didactică. Domeniile de competențe implicate sunt: cunoașterea elevilor și a modului în care aceștia învață; curriculum și proces didactic, mediu de învățare și stare de bine; consilierea elevilor, colaborarea cu familia/tutorii și comunitatea; etică, reflexivitate și învățare continuă; dezvoltare instituțională; tehnologie digitală în educație. Pentru cadrul didactic din învățământul preuniversitar, care a dobândit licențierea, cariera didactică include etapele de evoluție profesională marcate prin gradele didactice: gradul didactic II și gradul didactic I.
Atașăm acestui articol broșura publicată de Ministerul Educației.
Miercuri, 6 noiembrie 2024, a avut loc ședința Biroului Executiv S.I.P. Județul Hunedoara. La ședință au participat cei 13 lideri de zonă, președintele și consilierul juridic al organizației.
Ordinea de zi a ședinței a cuprins, ca de obicei, următoarea problematică: informare privind probleme profesionale și sindicale; probleme organizatorice; probleme diverse, ridicate de liderii de sindicat prezenți.
Materiale suport folosite în cadrul ședinței au fost: Informare privind cardurile de dezvoltarea a carierei didactice/profesionale, Informare privind stadiul elaborării Metodologiei privind decontarea ochelarilor, Situații financiare pentru luna septembrie, Situații statistice privind borderourile, numărul de membri, alte materiale.
Dintre problemele mai importante propuse pe ordinea de zi sau ridicate în timpul ședinței subliniem:
1. Toate acțiunile organizate în cadrul manifestării denumite generic „Săptămâna educației 2024” au fost apreciate. Se așteaptă și alte idei din partea membrilor pentru diversificarea activităților.
2. Personalul nedidactic a primit a doua tranșă de creșteri salariale din acest an: 5 % începând cu data de 1 septembrie.
3. A început alimentarea cardurilor de dezvoltare a carierei didactice/profesionale. Există o serie de restanțe din anul trecut. În măsura în care acestea ne-au fost semnalate, ne vom implica în rezolvarea situațiilor punctuale.
4. În cadrul Comisiei paritare de la nivelul I.S.J. Hunedoara din luna octombrie au fost discutate o serie de probleme semnalate de colegii noștri:
a. Au fost plătite activitățile desfășurate în cadrul comisiilor de la examenele naționale; sunt restanțe pentru 10 școli care nu au depus actele la timp.
b. Nu au fost decontate cheltuielile de transport/cazare pentru membrii acestor comisii deoarece M.E. nu a alocat banii necesari; s-a solicitat suplimentarea fondurilor (adresa I.S.J. 790/15.10.2024).
c. Pentru alimentarea voucherelor de vacanță cuvenite personalului angajat după 1 septembrie, cele restante și plata sentințelor în acest sens s-au solicitat M.E. sumele necesare (adresa I.S.J. 795/M/16.10.2024).
d. Există restanțe mari în decontarea navetei personalului din I.S.J. și din unitățile conexe. Se așteaptă rectificarea bugetară. Dacă până în luna decembrie nu se vor recupera restanțele, S.I.P. Hunedoara va acționa în instanță.
e. I.S.J. Hunedoara a suspendat plata sporului pentru condiții de muncă fără a face dovada unor măsuri concrete de îmbunătățire a acestora. În cadrul ședinței nu au fost oferite explicații acceptabile. S.I.P. Hunedoara a acționat în instanță, iar în cursul zilei de 7 noiembrie a obținut suspendarea hotărârii I.S.J.
Prin urmare, demersul nostru este legitim și recomandăm colegilor din școli să continue procedurile pentru acordarea acestui spor.
5. În cadrul Comisiei paritare de la nivelul I.S.J. Hunedoara din această lună se va negocia concediul suplimentar pentru directorii/directorii adjuncți din unitățile de învățământ. Pentru personalul de execuție din acestea, negocierea se desfășoară în comisiile paritare de la nivelul unității.
6. În luna decembrie se vor acorda tichete sociale membrilor de sindicat.
7. Calitatea de membru S.I.P. Hunedoara: se descoperă în continuare o serie de „anomalii” în ceea ce privește calitatea de membru de sindicat. Doar salariații care plătesc în mod complet și integral cotizația sindicală (0,75% din veniturile brute obținute, atât în situația în care există un singur contract de muncă, cât și în cea a existenței mai multor contracte individuale de muncă) sunt membrii cu drepturi depline. Ceilalți colegi pot sta în continuare „la cotitură” în speranța că vor beneficia și ei de rezultatele obținute de colegii sindicaliști.
8. Este important în continuare:
- să verificăm informațiile la care avem acces, cu precădere cele pe teme sindicale și profesionale;
- să fim mai „rezervați” în privința comentariilor sindicale și profesionale de pe rețelele de socializare;
- să folosim în primul rând informațiile primite din surse sigure (lideri, sindicat, federație);
- să manifestăm încredere în organizația sindicală, acțiunile întreprinse de aceasta fiind întotdeauna conforme, după cum s-a dovedit, scopului existenței sale;
- să sprijinim activitatea liderului de sindicat, inclusiv prin participarea la ședințele de sindicat și realizarea în timp util a diferitelor documente.
Toate materialele utilizate în cadrul ședinței se regăsesc la rubrica S.I.P. HUNEDOARA / Activitate / Biroul Executiv - link direct: https://nou.siphd.ro/?a=3121&t=2024 .
Marți, 26 noiembrie a.c., a avut loc ședința de lucru a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Pe ordinea de zi au fost înscrise următoarele probleme:
I. Solicitări de la unități de învățământ
II. Diverse
În cadrul ședinței au fost luate următoarele hotărâri:
I. Se aprobă solicitările unităților de învățământ, conform Anexei 1.
II. Diverse:
1. Se aprobă cererea de pensionare la limită de vârstă a unui cadru didactic, începând cu data de 01.01.2025.
2. Se aprobă Procedura operațională de promovare în grade/trepte profesionale, conform Anexei 2.
3. Se aprobă raportul comisiei de verificare a C.S.E.I. „Rudolf Steiner” Hunedoara, referitor la cercetarea disciplinara a persoanelor implicate și sancțiunile aplicate acestora, conform Anexei 3.
Anexele la care se face referire în articol sunt postate la rubrica ISJ HUNEDOARA – CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE.
Concursul de manuscrise „Magister”, parte a manifestărilor derulate în „Săptămâna Educației” de către Sindicatul Învățământului Preuniversitar Județul Hunedoara, a devenit deja tradiție.
Dedicat membrilor cu preocupări publicistice, acest concurs, ajuns la cea de-a X-a ediție, s-a derulat în cadrul a trei secțiuni, respectiv: manuscrise cu tematică educațională (manuale, auxiliare didactice, lucrări de metodică, pedagogie, etc.), literatură de specialitate (cercetare științifică, tratate, studii, etc.) și literatură (poezie, proză).
Lansarea volumelor premiate în acest an s-a realizat miercuri, 04 octombrie, la Galeria Națională de Artă „Forma” din Deva, începând cu orele 15:00, în prezența a peste 60 de iubitori de frumos.
Dintre manuscrisele depuse în acest an, au fost reținute și publicate, la Editura Karina, următoarele lucrări:
1. KAZEN – Karate în lumina simplității Zen – Marius Liviu Biji (profesor la Palatul Copiilor Deva și consilier la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara, practicant de Arte Marțiale din 1983, antrenor);
2. Eroii mei din desene animate și din literatură – Andreea-Simona Jitea-Nicolae și Aurelia Demeter (profesoare pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Bănița, autoare a numeroase articole de specialitate);
3. Aplicații practice cu elevii din învățământul primar din perspectiva cunoașterii geografiei județului natal (județul Hunedoara) – Elena Magdalena Todea (profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Gurasada, autoare a multor articole de specialitate și auxiliare didactice);
4. Șoapte în eter – Mihai Marc (profesor la Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva). A publicat poezie în reviste precum Tribuna, Orizonturi, Viața militară etc.
Lucrările publicate, din diverse domenii de activitate, reflectă preocuparea domnilor profesori pentru o educație de bună calitate, manifestată în interesul pentru creșterea nivelului cultural și spiritual al tinerei generații și nu numai. Cărțile se adresează unui lector avizat, fiind și lucrări de specialitate, educaționale, dar pot viza și publicul larg, aflat în căutarea unor forme spirituale care să satisfacă toate gusturile, de la eroii din literatură, la care visăm de mici copii, la legătura cu natura și cu sinele, cu lumea, la conexiunile pe care le avem cu mediul în care trăim, cu oamenii și geografia locului.
Cartea domnului profesor Marius Liviu Biji, Kazen-Karate în lumina simplității Zen, lansează o invitație cititorilor, după cum precizează chiar autorul, în final, într-o călătorie spirituală, spre sine, dar în același timp, și spre spectacolul lumii, pentru a găsi resursele care generează armonie, pace interioară și echilibru.
Cele 10 capitole ale cărții cuprind o trecere în revistă a istoriei, filozofiei și tehnicilor artelor marțiale, în special ale Karate-ului, care a devenit, în timp, un mod de viață, ce conduce către o lume echilibrată, către dezvoltare personală, autodisciplină și autocontrol, autodescoperire și transformare.
KAZEN, ne dezvăluie domnul profesor Marius Liviu Biji, pornește de la ideea de a găsi conexiunea între arta Zen și Karate, două discipline aparent opuse, care și-au împletit însă destinele și au evoluat într-o uniune profundă, cu numeroase beneficii aduse practicanților.
Mai presus de informațiile referitoare la arta practicării artelor marțiale, se simte pasiunea și dăruirea domnului profesor pentru această disciplină a spiritului, dar și arta de a stăpâni cuvintele și de a le plămădi într-o carte-ghid, cum a numit-o, o pledoarie pentru o stare de bine a omului, într-o lume care, să sperăm, nu și-a pierdut interesul pentru adevăratele valori etice și morale.
Cartea doamnelor profesoare, Andreea-Simona Jitea-Nicolae și Aurelia Demeter, Eroii mei din desene animate și din literatură, auxiliar didactic pentru clasa pregătitoare, oferă o gamă largă de exerciții, sarcini de lucru, jocuri didactice, care dezvoltă creativitatea, într-un mod ingenios, îmbinând literatura și cinematografia, într-un mod ludic, captivant pentru micuții școlari, care au, astfel, posibilitatea de a-și descoperi, în sala de clasă, eroii desenelor animate și ai literaturii românești și universale.
Textele sunt însoțite de imagini și desene atractive, dezvăluind o lume a poveștilor nemuritoare, ai căror eroi ne-au fermecat copilăria: Pinocchio, Tom Sawyer, Mowgli, Jack și pirații săi, Mickey Mouse, Familia Flinstones, Hansel și Gretel, Donald Duck etc.
Exercițiile propuse pot fi lucrate individual sau pe grupe, sunt interactive și diverse, antrenând, prin metode moderne, spiritul creativ și simțul critic, comunicarea și cooperarea. Copiii sunt deprinși să respecte reguli, să asimileze modele de exprimare, de comportamente sociale, iar textele au un caracter interdisciplinar și dezvoltă emoții și sentimente.
Cartea doamnei profesor Elena Magdalena Todea, Aplicații practice cu elevii din învățământul primar din perspectiva cunoașterii geografiei județului natal (județul Hunedoara), urmărește formarea, în rândul elevilor de la clasele primare, clasele a III-a și a IV-a, a unor atitudini responsabile față de mediul în care trăiesc, prin însușirea informațiilor referitoare la geografia județului Hunedoara, în strânsă legătură cu alte discipline din aceeași arie curriculară, istoria și educația civică.
Lucrarea cuprinde, în cele 4 capitole, informații utile și practice despre geografia județului, pe zone și forme de relief, despre importanța studierii geografiei, despre rolul și tipologia aplicațiilor practice, precum și numeroase exemple de aplicații practice cu elevii la clasa a IV-a, acestea din urmă facilitând accesul la informație, înțelegerea conținutului abstract al unor noțiuni și contactul nemijlocit cu mediul înconjurător. Ilustrațiile și fotografiile, hărțile și itinerariile turistice prezentate, descrierile geografice bine documentate care însoțesc materialul completează cunoștințele acumulate la clasă și dezvoltă interesul elevilor pentru această disciplină.
Cartea cuprinde o amplă bibliografie ce denotă interesul doamnei profesor pentru perfecționarea metodică și științifică, pentru dezvoltarea în cariera didactică și pentru creșterea calității în învățământ.
Domnul Mihai Marc, profesor la Colegiul Tehnic ,„Transilvania” Deva, câștigător (de patru ori la rând!) al secțiunii literatură (poezie), cu peste 36 de volume de poezii publicate la editura Karina, cu care colaborează din anul 2019 și până în prezent, a lansat o nouă carte de poezii, Șoapte în eter.
Volumul nou apărut cuprinde scurte poeme ce tratează temele preferate, iubirea, timpul, natura, configurând un poet receptiv la schimbările din natură și din viața omului, sesizând, subtil, efemeritatea ființei umane în raport cu marele univers.
Tonalitatea întregului volum este de nostalgie, de regret, dar și de împăcare cu vicisitudinile vieții, manifestând sentimente de tristețe, într-o gamă variată, de la durere profundă la melancolie, de la iubire la revoltă. Eul liric, în ipostaza omului matur, surprinde crâmpeie din cotidian și adoptă diferite atitudini, de acceptare, de răzvrătire, de împăcare, de speranță. Dar totul fără încrâncenare, cu înțelepciunea omului care și-a trăit viața după propriile reguli, bucurându-se de clipele frumoase și de natura ce surprinde un singur anotimp, vara, anotimpul iubirii, al tinereții și al vacanței.
Întrebările retorice din poeziile domnului profesor sugerează un spirit treaz, neliniștit, în căutarea echilibrului interior, într-o lume care nu mai găsește timp pentru micile bucurii ale vieții simple, asociate, în special, cu peisajul satului românesc, singurul care poate da sentimentul plenar al comuniunii cu natura, cum mărturisește poetul.
Adresăm felicitări tuturor pentru abnegația cu care se dedică școlii hunedorene, în sprijinul colegilor și al copiilor și, de asemenea, încurajări pentru promovarea activităților culturale, finalizate prin aceste publicații, premiate la Concursul de manuscrise „Magister”.
Efortul de a scrie o carte, indiferent pe ce temă, timpul necesar colectării de informații, munca intensă de cercetare, care implică dăruire totală, sunt încununate, la final, de bucuria împlinirii prin scris. E un semn de profesionalism și de responsabilitate, dar și de generozitate și de împărtășire cu ceilalți a ceea ce are fiecare mai bun, în orice carte publicată.
Apreciem, astfel, inițiativa domnilor profesori de a cultiva, prin lucrările dumnealor, atitudini morale și estetice, de a dezvolta laturile cognitive, senzitive, emoționale, ale lectorilor și de a transmite, în același timp, sentimente. Nu este ușor, dar nimic nu e ușor pe pământ, spunea Blaga într-un „Catren” celebru:
“Ușor nu e nici cântecul. Zi/Și noapte – nimic nu-i ușor pe pământ:/Căci roua e sudoarea privighetorilor/Ce s-au ostenit toată noaptea cântând”.
Profesor Simona Țene
Inspector de specialitate
limba și literatura română
Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara
Numărul
curent |
Titlul
documentului |
Dimensiune
(octeți) |
Extensia
documentului |
Data
atașării |
1 | Afis 5 octombrie Magister | 2.709.065 | APPLICATION/PDF | 2023-10-05 17:58:01 |