Plata alocației de hrană a fost limitată, prin prevederile Legii 296/2023, doar la cei care nu depășesc un salariu net de 8000 lei.
Vineri, la videoconferința Ministerului Educație cu inspectorii școlari generali, s-a solicitat inspectorilor generali să nu plătească indemnizația de hrană și angajaților care depășesc 8000 lei net în baza mai multor contracte de muncă (norma de bază și plata cu ora).
În consecință, reprezentanții I.S.J. Hunedoara au solicitat telefonic unităților de învățământ acest lucru.
În opinia noastră, interpretarea dată textului de lege în sensul că, dacă veniturile totale nete încasate de salariat în baza mai multor contracte individuale de muncă, depășesc 8.000 lei, atunci salariatul în cauză nu mai beneficiază de indemnizația de hrană, ESTE ERONATĂ.
De asemenea, apreciem că cei care fac „recomandări” în aplicarea legislației ar trebui să-și asume acest lucru în scris și să evite practica actuală de a face „presiuni” telefonice.
Între timp lucrurile s-au mai lămurit puțin:
- Ministerul Educației a transmis pe grupul inspectorilor generali următorul mesaj:
„Întrucât până în prezent nu au fost primite precizări de la Ministerul de Finanțe privind aplicarea prevederilor Legii 296/2023 privind modul de calcul al indemnizației de hrană, plata salariilor se face CU indemnizația de hrană urmând ca, în luna următoare, după primirea răspunsului, să de întocmească declarațiile rectificate, dacă va fi cazul!”.
- Astăzi am fost informați că au fost virate inspectoratelor școlare și sumele necesare pentru plata contribuțiilor
- La nivelul unităților de învățământ din județul nostru, după discuțiile de astăzi cu inspectorul general și cu șeful compartimentului salarizare, s-a convenit ca săptămâna viitoare să se facă statele de plată rectificative.
Miercuri, 22 noiembrie 2023, în conformitate cu prevederile statutare, cu decizia Consiliului Liderilor S.I.P. Județul Hunedoara și cu decizia Biroului Executiv S.I.P. Județul Hunedoara, s-a desfășurat Conferința Județeană S.I.P. Județul Hunedoara.
La lucrările Conferinței Județene S.I.P. Județul Hunedoara au participat 198 de delegați (din 207 delegați înscriși pe liste, potrivit cu norma de reprezentare), cărora li s-au alăturat, în calitate de invitați, Marius Nistor, președintele F.S.E. „Spiru Haret”, Marcel Ioan Ghibu, președintele Uniunii Județene C.N.S.L.R. Frăția și Nicolae Bârlea, președintele Sindicatului „Spiru Haret” Alba.
Agenda de lucru a Conferinței Județene, după luările de cuvânt ale invitaților, a cuprins într-o primă etapă prezentarea rapoartelor pentru perioada 2019-2023 (Raportul privind activitatea Biroului Executiv în perioada 2019-2023, Raportul financiar-contabil pentru perioada 2019-2023, Raportul privind activitatea Comisiei de Cenzori în perioada 2019-2023), precum și prezentarea propunerilor de modificare a Statutului S.I.P. Județul Hunedoara.
Documentele precizate au fost aprobate în forma propusă Conferinței Județene, în cadrul dezbaterilor fiind formulate și două propuneri suplimentare de modificare a Statutului S.I.P. Județul Hunedoara: trecerea de la mandate de 4 ani la mandate de 5 ani – propunere respinsă; derularea ședințelor on-line, atunci când acestea se impun, doar cu participarea celor mandatați în acest sens – propunere acceptată.
Conferința Județeană a continuat cu derularea alegerilor pentru funcțiile elective, procedurile derulându-se în conformitate cu prevederile statutare aprobate. Funcțiile elective, potrivit cu votul secret al Conferinței Județene, au fost ocupate după cum urmează:
- Președinte S.I.P. Județul Hunedoara: Paul Dragoș Rusu;
- Secretar general S.I.P. Județul Hunedoara: Victor Bratu;
- Membri ai Comisiei de cenzori: Mihaela Cazacu, Claudia-Maricica Șoș, Vasilica Șchiopu, Rodica Bolog și Lidia-Carmen Trif.
De asemenea, în conformitate cu prevederile statutare aprobate și la propunerea înaintată de președintele ales, au fost validați vicepreședinții S.I.P. Județul Hunedoara: Dija Stoica (lider S.I.P. Județul Hunedoara - zona Petrila), Magdalena Todea (lider S.I.P. Județul Hunedoara - zona Rurală) și Horațiu Hotea (lider S.I.P. Județul Hunedoara - zona Petroșani).
În încheierea Conferinței Județene a fost adoptată, în forma propusă, Strategia S.I.P. Județul Hunedoara pentru perioada 2023-2027.
Toate documentele aprobate/adoptate în cadrul Conferinței Județene se vor regăsi în cadrul rubricii S.I.P. Hunedoara/Conferințe.
Atașăm prezentului articol Agenda de lucru, volumul „Conferința Județeană S.I.P. Județul Hunedoara - 22 noiembrie 2023”, care cuprinde documentele propuse Conferinței Județene, precum și Strategia S.I.P. Județul Hunedoara pentru perioada 2023-2027.
Luni, 27 noiembrie a.c., a avut loc ședința de lucru a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Pe ordinea de zi au fost înscrise următoarele probleme:
I. Solicitări unități de învățământ
II. Diverse
În cadrul ședinței au fost luate următoarele hotărâri:
I. Se aprobă solicitările din partea unităților de învățământ, conform Anexei 1.
II. Diverse:
1. Se aprobă referatul pentru școlarizarea a 2 elevi la domiciliu.
2. Se aprobă Procedura operațională referitor la desfășurarea simulării evaluării naționale și a probelor scrise ale examenului de bacalaureat la nivelul județului Hunedoara, perioada 15-19.01.2024.
3. Se aprobă cererea de pensionare anticipată a unui cadru didactic.
4. Se aprobă eliberarea duplicatelor actelor de studii, după cum urmează:
a. diplomă de bacalaureat, promoția 2014.
Anexele la care se face referire în articol sunt postate la rubrica ISJ HUNEDOARA–CONSILIUL DE ADMINISTRATIE.
Organele de conducere
În conformitate cu prevederile Statutului, organele de conducere ale S.I.P. Hunedoara sunt: Conferința Județeană, Consiliul Liderilor, Biroul Executiv, Comisia de Cenzori.
Conferința Județeană este organul suprem de conducere al sindicatului.
Este constituită din delegații desemnați de structurile organizatorice ale S.I.P. Județul Hunedoara în conformitate cu norma de reprezentare de 1 delegat la 25-40 membri. Biroul Executiv decide, întemeiat, asupra normei de reprezentare. În condiții excepționale poate decide o altă normă de reprezentare, dar nu mai mare de 1 delegat la 40 persoane.
Consiliul Liderilor este organul de conducere colectivă al sindicatului între două sesiuni ordinare ale Conferinței Județene. Consiliul Liderilor este format din liderii sindicali ai structurilor organizatorice (grupelor sindicale) ale S.I.P. Județul Hunedoara.
Biroul Executiv este organul de conducere al sindicatului între două ședințe ordinare ale Consiliului Liderilor. Este format din președinte, secretar general, trei vicepreședinți și liderii de zonă.
Biroul Executiv al S.I.P. Județul Hunedoara a fost validat de Conferința județeană din 29.05.2019 și este format din:
1. Rusu Paul, președinte
2. Bratu Victor, secretar general, lider S.I.P. Zona Hațeg
3. Colhon Vasilica, vicepreședinte, lider S.I.P. Hunedoara
4. Stoica Dija, vicepreședinte, lider S.I.P. Petrila
5. Vinczi Gavril, vicepreședinte, lider S.L.L.I. Simeria
6. Mitrofan Amina, membru, lider S.I.P. Deva
7. Hotea Horațiu, membru, președinte S.I.P. Petroșani
8. Țendea Florina, membru, președinte S.I.P. Zona Brad
9. Mustea Mihai, membru, lider S.I.P. Orăștie
10. Todea Magdalena, membru, lider S.I.P. Zona Rurală
11. Stoica Corina, membru, lider S.I. Vulcan
12. Temelescu Adrian, membru, lider S.I. Lupeni
13. Gașpari Karoly, membru, lider S.I.P. Călan
14. Borța Maria, membru, lider S.I.P. Uricani
Comisia de Cenzori este organ unic de control în probleme economico-financiare și de patrimoniu ale sindicatului și a fost aleasă la Conferința Județeană din 29.05.2019:
1. Lăscuș Rodica, reprezentant zona Hunedoara
2. Trif Lidia, reprezentant zona Deva
3. Fotău Constantin, reprezentant zona Petroșani
4. Bolog Rodica, reprezentant zona Petrila
5. Cazacu Mihaela, reprezentant zona Lupeni