Descriind sintetic modul în care se învăța meserie la „fabrica de popi de la Fălticeni”, cuvintele lui Creangă, în brambureala politico-socială în care rătăcim, par mai actuale ca niciodată, până într-acolo că viața de fiecare zi, una care pare să fi abandonat de mult în derularea sa orice logică, nu face decât să le confirme aproape la fiecare pas.
Credeți că exagerăm? Pare la o primă vedere, dar vă garantăm că fără umbră de îndoială „ne-am prins urechile” în încercările noastre de a înțelege de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă, de a înțelege cum nici una dintre problemele cu care se confruntă educația nu își găsește rezolvarea, deși ele sunt cunoscute și arhicunoscute de toată lumea.
Dar să ne explicăm...
După cum bine cunoașteți, începutul acestui an nu a fost prea darnic cu salariații din educație (și nu numai), chiar dacă promisiunile au fost și sunt multe, ba chiar tot stă pe țeavă și o nouă lege a educației menită, cel puțin declarativ, să reașeze lucrurile pe o traiectorie cât se poate de bună. Situația totuși tulbure în care ne bălăcim, foarte departe de „piscinele” prin care par să se scalde guvernanții (de la cei mai mari și până la mai mărunții din teritoriu), a determinat sindicaliștii din educație să încerce să intervină pe cât se poate în procesul de elaborare al noilor legi ale educației, „cârpind” ceea ce se poate cârpi înainte ca găurile să se tot lărgească, pe de o parte, pe de altă parte fiind demarate o serie de acțiuni de protest prin care să se sublinieze că veniturile din educație abia de-ți permit să trăiești de azi pe mâine.
Toate bune, veți spune, până la urmă aceasta fiind menirea organizațiilor sindicale: să tragă de mânecă atunci când „vorbitorul” pare să fie pe lângă subiect. Și am tot tras și tragem...
Dar știți toate acestea. De altfel, scopul acestui articol nu este să vă reamintească astfel de lucruri, ci doar să vă povestim despre perplexitatea care ne-a reamintit cuvintele lui Creangă.
Mai precis? Dezbateri, ședințe, comisii, comitete, pichete, marșuri, negocieri... sunt activitățile derulate în acest început de an, numeroase, în toate acestea întâlnindu-ne cu diferiți ocupanți de funcții în care nu poți ajunge decât pe scara „politichiei”. Iar în toate, mai devreme sau mai târziu, ne-am trezit cam într-o aceeași situație, și anume că cei care fac legile, cei care decid, cei care, în cele din urmă, prin ceea ce fac, ignoră problemele, ba chiar le creează sau le amplifică, ne-au chestionat „cu profundă mânie proletară” într-o privință la care nici nu vă duce gândul: de ce sindicatele nu rezolvă...? Ce anume? Problemele din educație, creșterea salariilor, respectarea legii, reducerea vârstei de pensionare și cam tot ce vă mai poate trece prin cap.
Adică, mai pe șleau, cel îndreptățit și abilitat să rezolve astfel de lucruri (fiecare pe „moșia” lui, ori de cine este vorba: deputați, senatori, prefecți, inspectori școlari generali etc.) ne cere nouă, sindicaliști pârliți, să rezolvăm ceea ce stă în puterea sa să rezolve, dar nu o face. Cu alte cuvinte, pe când ne plângem de ignorarea/nerespectarea legii răspunsul primit este „nu ne asumăm așa ceva” (adică respectarea legii), dar „voi sindicatele ce faceți să se respecte legea”; pe când strigăm că proiectele de legi sunt pline de inutilități care nu rezolvă mai nimic, ba chiar vor genera noi și noi probleme, suntem întrebați de ce sindicatele nu intervin pentru modificarea acelor aspecte de chiar cei care fac legea; pe când arătăm că salariile din educație sunt pe atât de mici că ar trebui să ne mutăm prin cine știe ce țară de mâna a șaptea suntem nevoiți să liniștim „hohotele de plâns” cu privire la propriile salarii chiar ale celor care au puterea să le crească; pe când arătăm cu degetul politizarea tot mai adânc implementată în educație, suntem criticați de chiar oamenii politici că nu ne opunem acesteia; pe când ne lamentăm că nu mai avem niciun instrument prin care să ținem sub ascultare elevii, darămite ca aceștia să mai învețe câte ceva, ni se reproșează că nu reușim să-i ținem sub ascultare și să-i facem să învețe de chiar cei care după aceea ne dau în cap cu drepturile și statutul elevului, copilului, omului, universului...
Iar exemplele ar putea continua. Dar credem că ați înțeles ceea ce era de înțeles, mai ales că titlul nostru, cuvintele lui Creangă ar fi stat deosebit de bine în gura unuia dintre cele mai celebre personaje literare, și anume Don Quijote de La Mancha.
Sindicatul Învățământului Preuniversitar Județul Hunedoara continuă demersurile specifice și va picheta sediul Instituției Prefectului Județul Hunedoara miercuri, 22 martie 2023, între orele 13:00 -15:00.
Dezinteresul actualei guvernări privind
- finanțarea decentă a sistemului educațional,
- aplicarea integrală a dispozițiilor Legii cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice,
- acordarea majorărilor salariale în sistemul de învățământ
conduce la producerea unui dezechilibru social și ne aduce în imposibilitatea asigurării unui trai decent.
Suntem astfel determinați să mergem mai departe cu planul acțiunilor sindicale, până la rezolvarea problemelor cu care salariații din educație se confruntă.
Considerăm că finanțarea corespunzătoare a sistemului educațional și motivarea resursei umane din învățământ reprezintă condiții esențiale pentru a avea un sistem de educație performant în România.
Cerem de urgență Guvernului României să găsească soluții la următoarele:
a) rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât toate categoriile de salariați din sistemul educațional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022;
b) identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar;
c) adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998;
d) aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri;
e) în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate;
f) remedierea anomaliilor actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție;
g) instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
h) plata suplimentară a personalului din unitățile/instituțiile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile;
i) plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.
De asemenea, revenim cu solicitarea de convocare a Comisiei de dialog social de la nivelul Instituției Prefectului Județul Hunedoara.
În cazul în care solicitările noastre rămân fără rezolvare, angajații din educație vor continua cu următoarele acțiuni de protest:
1. Marș de protest I.S.J. Hunedoara – Prefectura Hunedoara și pichetarea sediului Prefecturii în 29.03.2023;
2. Pichetarea sediului Guvernului și a sediilor prefecturilor în luna aprilie 2023;
3. Miting și marș de protest desfășurat în București în luna mai 2023;
4. Declanșarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai;
5. Alte acțiuni specifice.
Luni, 20 martie a.c., a avut loc ședința de lucru a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Pe ordinea de zi au fost înscrise următoarele probleme:
I. Solicitări de la unități de învățământ
II. Diverse
În cadrul ședinței au fost luate următoarele hotărâri:
I. Solicitări din partea unităților de învățământ, după cum urmează:
a. se aprobă solicitările din partea unităților de învățământ, conform Anexei 1.
II. Diverse:
1. Se acordă aviz transfer pentru 1 elev de la Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva la Colegiul Național „Decebal” Deva, filologie bilingv franceză.
2. Se aprobă Procedura privind gestionarea situațiilor procesuale și trimiterea unei adrese în școli cu modele de anexe.
3. Se discută cazul unui elev și se propune evaluarea acestuia la nivelul școlii și sesizarea DGASPC pentru a fi luat în evidență.
4. Nu se va transmite la M.E. o informare cu privire la problemele discutate în cadrul Comisiei paritare de la nivelul I.S.J. Hunedoara.
5. Nu se vor face state de plată în afara EDUSAL pentru punerea în executare a sentințelor civile referitoare la plata sporului pentru condiții vătămătoare.
6. Nu este nevoie de avizul I.S.J. Hunedoara pentru învoirea unui număr de 160 de persoane din unitățile de învățământ din județ, lideri de grupe sindicale, pentru a participa la Consiliul liderilor S.I.P. Județul Hunedoara.
Anexele la care se face referire în articol sunt postate la rubrica ISJ HUNEDOARA–CONSILIUL DE ADMINISTRATIE.
Joi, 25 august, de la ora 14:00, a avut loc, în sala „Spiru Haret” de la Inspectoratul Școlar Județean (I.S.J.) Hunedoara, ședința cu directorii/directorii adjuncți ai unităților de învățământ preuniversitar din județul Hunedoara. La ședință au participat și inspectorii coordonatori.
Ordinea de zi a cuprins:
1. Stadiul pregătirii unităților de învățământ pentru deschiderea noului an școlar 2022-2023;
- precizări din partea reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (I.P.J) Hunedoara, Inspectoratul de Jandarmi Județean (I.J.J.) „Decebal” Hunedoara, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (I.S.U.) „Iancu de Hunedoara” al Județului Hunedoara, Direcția se Sănătate Publică (D.S.P.) a Județului Hunedoara;
2. Noutăți legislative;
3. Raportul de analiză al execuției bugetare la 30 iunie 2022; măsuri privind încadrarea în buget a unităților de învățământ;
4. Diverse.
În cadrul lucrărilor au fost prezentate următoarele:
Maria Ștefănie, inspector școlar general, I.S.J. Hunedoara:
- deschiderea ședinței, anunțarea ordinii de zi;
- prezentarea invitaților.
Andreea Feraru, comisar șef, I.P.J. Hunedoara:
- măsuri pentru reducerea violenței și a fenomenului de „bullying” în școli;
- insistă pe prevenție;
- prezintă disponibilitatea instituției pentru sprijinirea școlilor în întocmirea actelor/documentelor specifice;
- prezintă controalele tematice care vor fi efectuate.
Oana Gheară, medic șef, D.S.P. Hunedoara:
- precizări/reguli ce trebuie respectate pentru prevenirea infecției cu SarsCov 2, ținând cont și de apropierea sezonului rece;
- controale tematice.
Marius Iosif, colonel, I.J.J. Hunedoara:
- arondarea reprezentanților instituției pentru fiecare unitate de învățământ; lipsa de personal impune o serie de modificări față de anul trecut;
- prezintă activitățile necesar a fi desfășurate în scop preventiv.
Bogdan Dănăiață, inspector șef prevenție, I.S.U. Hunedoara:
- precizări privind verificarea instalațiilor electrice și a mijloacelor de stingere a incendiilor;
- alte măsuri preventive.
Maria Ștefănie, inspector școlar general, I.S.J. Hunedoara:
- prezentare generală R.O.F.U.I.P.;
- structura anului școlar;
- precizări privind siguranța elevilor;
- alte precizări cu caracter general.
Mariana Miertoiu, contabil șef, I.S.J. Hunedoara:
- județul Hunedoara ocupă locul I la nivel național în depășirea bugetului pe primele două trimestre;
- măsuri pentru încadrarea în buget.
Mihaela Manolea, inspector pentru managementul instituțional, I.S.J. Hunedoara:
- constituirea consiliilor de administrație;
- obligația de catedră a directorilor și plata cu ora;
- evaluări ARACIP unde este cazul;
- alte precizări specifice domeniului management.
Paul Rusu, președinte, S.I.P. Județul Hunedoara:
- prea multe „controale tematice” din partea instituțiilor deconcentrate (în contextul aglomerării activităților la început de an școlar);
- atitudinea/comportamentul (constructiv) al sindicatelor în dezbaterea Legii învățământului preuniversitar; motivație;
- precizări privind elementele de noutate din proiectul Legii învățământului preuniversitar;
- elemente obținute prin negociere în proiectul Legii învățământului preuniversitar;
- necesitatea motivării profesorilor/personalului (moral și financiar) pentru o implicare mai bună în aplicarea legii menționate;
- încadrarea în buget trebuie să se facă prin măsuri legale sau prin regândirea finanțării.
Maria Ștefănie, inspector școlar general, I.S.J. Hunedoara:
- modificări în structura echipei de la I.S.J. Hunedoara;
- încheierea ședinței.
Marta Mate, inspector școlar general adjunct, I.S.J. Hunedoara:
- rezultatele obținute la simularea evaluărilor naționale;
- calendarul evaluării naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a;
- centrele de examen (16) și calendarul evaluării naționale la clasa a VIII-a;
- centrele de examen și centrele zonale de evaluare la bacalaureat (8+2);
- admiterea la clasele a V-a intensiv;
- încheierea situațiilor școlare;
Adriana Almășan, inspector școlar general adjunct, I.S.J. Hunedoara:
- aspecte privind depunerea declarațiilor de avere și interese;
- gradația de merit 2022;
- proiectele CRED și PROF: prezentare generală și stadiul actual;
Claudia Vasiu, inspector școlar – managementul resurselor umane, I.S.J. Hunedoara:
- precizări privind calendarul mobilității personalului didactic;
- concursul național de titularizare: centrul de înscriere și de examen (Palatul Copiilor Deva); desfășurarea inspecțiilor la clasă;
Mariana Miertoiu, contabil șef, I.S.J Hunedoara:
- aspecte privind activitatea financiar contabilă din unitățile de învățământ;
- concluziile auditului extern (depășirea bugetului alocat anului 2021 cu 17%; consecință: monitorizarea trimestrială a județului Hunedoara;
- planificarea concediilor de odihnă; evitarea situațiilor de compensare în bani a concediilor neefectuate;
- ocuparea tuturor posturilor, inclusiv a celor temporar vacante, prin concurs;
- plata hotărârilor judecătorești
- voucherele de vacanță;
- alte clarificări se vor aduce în ședința cu personalul de specialitate (secretari, contabili).
Cristina Vlad, director, Centrul Județean de Excelență:
- apel la selectarea elevilor pentru Centrul Județean de Excelență;
- prezentarea rezultatelor obținute la faza națională a competițiilor pe discipline școlare;
Rusu Paul, președinte, SIP Hunedoara:
- informare privind plata diferențelor salariale (calcul drepturi salariale la salariul de bază în plată);
- demersuri pentru calculul salariului conform tranșei de vechime corecte;
- demersuri de rezolvare a sporului pentru condiții de muncă;
- acordarea voucherelor de vacanță pentru persoanele îndreptățite, dar care nu au primit în anii precedenți;
- demers ITM privind contractul colectiv de muncă la nivel de unitate;
- probleme generate de comunicarea sarcinilor de serviciu prin aplicația Whatsapp în afara programului normal de lucru;
Maria Ștefănie, inspector școlar general, I.S.J. Hunedoara:
- prezentarea de bune practici în unitățile de învățământ;
- anunțuri punctuale; prezența la ședință;
- mesaj de final.
Materiale suport prezentate în cadrul ședinței:
- Simularea examenelor naționale; organizarea examenelor naționale; încheierea anului școlar 2021-2022;
- Declarațiile de avere; gradația de merit 2022; proiectele CRED și PROF;
- Rezultate obținute la etapa națională a competițiilor pe discipline școlare 2021-2022;
- Evaluările Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2021-2022 - sesiune de instruire.
Materialele pot fi descărcate/consultate aici: https://nou.siphd.ro/index.php?a=3430&t=2022