Plata alocației de hrană a fost limitată, prin prevederile Legii 296/2023, doar la cei care nu depășesc un salariu net de 8000 lei.
Vineri, la videoconferința Ministerului Educație cu inspectorii școlari generali, s-a solicitat inspectorilor generali să nu plătească indemnizația de hrană și angajaților care depășesc 8000 lei net în baza mai multor contracte de muncă (norma de bază și plata cu ora).
În consecință, reprezentanții I.S.J. Hunedoara au solicitat telefonic unităților de învățământ acest lucru.
În opinia noastră, interpretarea dată textului de lege în sensul că, dacă veniturile totale nete încasate de salariat în baza mai multor contracte individuale de muncă, depășesc 8.000 lei, atunci salariatul în cauză nu mai beneficiază de indemnizația de hrană, ESTE ERONATĂ.
De asemenea, apreciem că cei care fac „recomandări” în aplicarea legislației ar trebui să-și asume acest lucru în scris și să evite practica actuală de a face „presiuni” telefonice.
Între timp lucrurile s-au mai lămurit puțin:
- Ministerul Educației a transmis pe grupul inspectorilor generali următorul mesaj:
„Întrucât până în prezent nu au fost primite precizări de la Ministerul de Finanțe privind aplicarea prevederilor Legii 296/2023 privind modul de calcul al indemnizației de hrană, plata salariilor se face CU indemnizația de hrană urmând ca, în luna următoare, după primirea răspunsului, să de întocmească declarațiile rectificate, dacă va fi cazul!”.
- Astăzi am fost informați că au fost virate inspectoratelor școlare și sumele necesare pentru plata contribuțiilor
- La nivelul unităților de învățământ din județul nostru, după discuțiile de astăzi cu inspectorul general și cu șeful compartimentului salarizare, s-a convenit ca săptămâna viitoare să se facă statele de plată rectificative.
Miercuri, 22 noiembrie 2023, în conformitate cu prevederile statutare, cu decizia Consiliului Liderilor S.I.P. Județul Hunedoara și cu decizia Biroului Executiv S.I.P. Județul Hunedoara, s-a desfășurat Conferința Județeană S.I.P. Județul Hunedoara.
La lucrările Conferinței Județene S.I.P. Județul Hunedoara au participat 198 de delegați (din 207 delegați înscriși pe liste, potrivit cu norma de reprezentare), cărora li s-au alăturat, în calitate de invitați, Marius Nistor, președintele F.S.E. „Spiru Haret”, Marcel Ioan Ghibu, președintele Uniunii Județene C.N.S.L.R. Frăția și Nicolae Bârlea, președintele Sindicatului „Spiru Haret” Alba.
Agenda de lucru a Conferinței Județene, după luările de cuvânt ale invitaților, a cuprins într-o primă etapă prezentarea rapoartelor pentru perioada 2019-2023 (Raportul privind activitatea Biroului Executiv în perioada 2019-2023, Raportul financiar-contabil pentru perioada 2019-2023, Raportul privind activitatea Comisiei de Cenzori în perioada 2019-2023), precum și prezentarea propunerilor de modificare a Statutului S.I.P. Județul Hunedoara.
Documentele precizate au fost aprobate în forma propusă Conferinței Județene, în cadrul dezbaterilor fiind formulate și două propuneri suplimentare de modificare a Statutului S.I.P. Județul Hunedoara: trecerea de la mandate de 4 ani la mandate de 5 ani – propunere respinsă; derularea ședințelor on-line, atunci când acestea se impun, doar cu participarea celor mandatați în acest sens – propunere acceptată.
Conferința Județeană a continuat cu derularea alegerilor pentru funcțiile elective, procedurile derulându-se în conformitate cu prevederile statutare aprobate. Funcțiile elective, potrivit cu votul secret al Conferinței Județene, au fost ocupate după cum urmează:
- Președinte S.I.P. Județul Hunedoara: Paul Dragoș Rusu;
- Secretar general S.I.P. Județul Hunedoara: Victor Bratu;
- Membri ai Comisiei de cenzori: Mihaela Cazacu, Claudia-Maricica Șoș, Vasilica Șchiopu, Rodica Bolog și Lidia-Carmen Trif.
De asemenea, în conformitate cu prevederile statutare aprobate și la propunerea înaintată de președintele ales, au fost validați vicepreședinții S.I.P. Județul Hunedoara: Dija Stoica (lider S.I.P. Județul Hunedoara - zona Petrila), Magdalena Todea (lider S.I.P. Județul Hunedoara - zona Rurală) și Horațiu Hotea (lider S.I.P. Județul Hunedoara - zona Petroșani).
În încheierea Conferinței Județene a fost adoptată, în forma propusă, Strategia S.I.P. Județul Hunedoara pentru perioada 2023-2027.
Toate documentele aprobate/adoptate în cadrul Conferinței Județene se vor regăsi în cadrul rubricii S.I.P. Hunedoara/Conferințe.
Atașăm prezentului articol Agenda de lucru, volumul „Conferința Județeană S.I.P. Județul Hunedoara - 22 noiembrie 2023”, care cuprinde documentele propuse Conferinței Județene, precum și Strategia S.I.P. Județul Hunedoara pentru perioada 2023-2027.
Miercuri, 6 decembrie 2023, a avut loc ședința Biroului Executiv S.I.P. Județul Hunedoara. La ședință au participat cei 13 lideri de zonă, președintele și consilierul juridic al organizației.
Ședința a avut pe ordinea de zi următoarea problematică:
- Informare privind salarizarea, prima de carieră didactică și prima de carieră profesională;
- Prezentarea și distribuirea tichetelor sociale și a cardurilor MOL și LUKOIL;
- Situațiile financiare pentru luna octombrie 2023;
- Situațiile statistice privind numărul membrilor de sindicat (octombrie 2023), ședințele de alegeri și liderii grupelor sindicale;
- Informare din partea liderilor de zonă/grupelor sindicale.
Dintre problemele propuse pe ordinea de zi sau ridicate în timpul ședinței subliniem:
1. Au avut loc mai multe discuții cu premierul, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Ministerului Educației pentru clarificarea următoarelor probleme:
a. creșterea salarială ce va fi acordată tuturor salariaților din educație începând cu 1 ianuarie 2024: jumătate din diferența dintre salariile prevăzute în noua grilă și salariul actual; Președintele și Premierul au declarat că „promisiunile făcute profesorilor în timpul grevei vor fi respectate”;
b. salarizarea corespunzătoare a personalului de conducere (directori, secretari și contabili șefi): există o nouă grilă de salarizare (plus 1.300 lei la directori și plus 1.000 lei la secretarii și contabilii șefi); există și un proiect de lege în acest sens la Camera Deputaților; estimăm că aplicarea noii grile se va face începând cu data de 1 ianuarie;
c. acordarea indemnizației de hrană tuturor angajaților care nu depășesc 8.000 lei salariu net pentru un singur contract individual de muncă; ministerele menționate au poziții diferite; s-a solicitat punctul de vedere al Curții de conturi.
2. În privința primei de carieră didactică și a primei de carieră profesională:
a. s-au emis și au fost alimentate cardurile;
b. au fost transmise primele liste cu firmele de unde se pot face cumpărături, dar lista este în proces de completare;
c. cele mai frecvente întrebări și răspunsuri aici: Ministerul Educației și aici https://mfe.gov.ro/primele-de-cariera-didactica-cheltuieli-eligibile/;
d. recomandăm tuturor colegilor să respecte legislația privitoare la utilizarea acestor carduri și... puțină răbdare până la lămurirea tuturor aspectelor.
3. Au fost distribuite tichete sociale pentru toți membrii de sindicat.
4. Au fost distribuite carduri MOL (pentru reducerea prețului la pompă cu 0,22 lei/litru carburant) pentru aproximativ jumătate din membrii de sindicat.
5. La cerere se pot comanda și distribui și carduri LUKOIL (pentru reducerea prețului la pompă cu 0,20 lei/litru carburant).
SUNT ÎN CONTINUARE DE MARE ACTUALITATE URMĂTOARELE:
- să verificăm informațiile la care avem acces, cu precădere cele pe teme sindicale și profesionale;
- să fim mai „rezervați” în privința comentariilor sindicale și profesionale de pe rețelele de socializare;
- să folosim în primul rând informațiile primite din surse sigure (lideri, sindicat, federație);
- să manifestăm încredere în organizația sindicală, acțiunile întreprinse de aceasta fiind întotdeauna conforme scopului existenței sale.
Toate materialele utilizate în cadrul ședinței pot fi consultate/descărcate de pe site, de la rubrica: S.I.P. HUNEDOARA / Activitate / Consiliul Liderilor sau urmând link-ul: https://nou.siphd.ro/?a=3121&t=2023.
Marți, 5 septembrie 2023, de la ora 10:00, a avut loc, în sala „Spiru Haret” de la Inspectoratul Școlar Județean (I.S.J.) Hunedoara, ședința cu directorii/directorii adjuncți ai unităților de învățământ preuniversitar din județul Hunedoara.
Din partea Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara au fost prezenți: d-na insp. școlar general Maria Ștefănie,
d-na insp. școlar general adjunct Adriana Almășan, inspectorii coordonatori.
La ședință au fost invitați reprezentanți ai instituțiilor colaboratoare din cadrul județului, după cum urmează:
• INSTITUȚIA PREFECTULUI - Prefect Călin Petru Marian, Subprefect Lorincz Szell
• CONSILIUL JUDEȚEAN HUNEDOARA - Vicepreședinte Țambă Alin Adam
• DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ - Dr. Cecilia Birău
• AGENȚIA NAȚIONALĂ ANTIDROG - Comisar șef Adriana Almășan
• INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN, ȘEF BIROU - SIGURANȚĂ ȘCOLARĂ - Comisar Corina Sicoe
• INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ - Lt.col. Bogdan Dănăiață
• INSPECTORATUL DE JANDARMI HUNEDOARA - Cpt. Silviu Dumitru Ghilă
• DIRECȚIA GENERALĂ ANTICORUPȚIE - Marius Popescu
• DIRECȚIA GENERALĂ ANTICORUPȚIE - Marius Cicu
Ordinea de zi a cuprins:
1. Stadiul pregătirii unităților de învățământ pentru deschiderea noului an școlar 2022-2023;
• precizări din partea reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (I.P.J) Hunedoara, Inspectoratul de Jandarmi Județean (I.J.J.) „Decebal” Hunedoara, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (I.S.U.) „Iancu de Hunedoara” al Județului Hunedoara, Direcția se Sănătate Publică (D.S.P.) a Județului Hunedoara;
2. Noutăți legislative;
3. Diverse.
În cadrul lucrărilor au fost prezentate următoarele:
• I.S.J. HUNEDOARA - Maria Ștefănie, inspector școlar general
- deschiderea ședinței, anunțarea ordinii de zi;
- prezentarea invitaților;
- analiza rezultatelor școlare – aspecte pozitive la nivelul județului (Evaluare Națională; Bacalaureat; Titularizare 2023; Definitivat; Concursuri/Olimpiade școlare);
- distincții/premii pentru elevii olimpici;
- achiziționarea unui număr de 23 microbuze școlare.
• INSTITUȚIA PREFECTULUI - Prefect Călin Petru Marian:
- „Cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara. ” (Spiru Haret);
- rezolvarea problemelor din instituțiile școlare, acțiune prioritară;
- pune accent pe munca în echipă a tuturor instituțiilor județului Hunedoara;
- face apel la optimismul tuturor celor prezenți la lucrările ședinței.
• CONSILIUL JUDEȚEAN HUNEDOARA - Vicepreședinte Țambă Alin Adam:
- îi felicită pe dascălii care își fac datoria, care sunt dedicați profesiei;
- îndeamnă la verticalitate, corectitudine și implicare;
- încheie discursul cu următorul citat: „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.” (Mahatma Gandhi).
• DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ - Dr. Cecilia Birău:
- precizări referitoare la depunerea dosarelor privind autorizarea, conform OMS 1456/2020, modul de completare a anexelor;
- sfaturi pentru asigurarea condițiilor optime, necesare unei bune/sănătoase desfășurări a activităților școlare;
- controale tematice.
• INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN, ȘEF BIROU - SIGURANȚĂ ȘCOLARĂ - Comisar Corina Sicoe:
- arondarea reprezentanților instituției pentru fiecare unitate de învățământ;
- alcătuirea calendarului activităților desfășurate în scop preventiv;
- măsuri pentru reducerea violenței și a fenomenului de „bullying” în școli;
- prezintă disponibilitatea instituției pentru sprijinirea școlilor în întocmirea actelor/documentelor specifice;
- transmiterea lunară a situațiilor de violență școlară sau/și bullying din fiecare instituție școlară;
- constituirea comisiilor pentru prevenirea violenței și antibullying, obligatoriu în fiecare școală;
- insistă pe diferențierea termenilor: violență școlară, bullying.
• INSPECTORATUL DE JANDARMI HUNEDOARA - Cpt. Silviu Dumitru Ghilă:
- prevenirea și combaterea faptelor antisociale;
- prezintă activitățile preventive, desfășurate în anul școlar 2022-2023;
- măsuri propuse pentru anul școlar 2023-2024: relaționarea cu ISJ Hunedoara și Inspectoratul Județean de Poliție, asigurarea climatului de ordine publică, acționarea eficientă în situații de criză.
• AGENȚIA NAȚIONALĂ ANTIDROG - Comisar șef Adriana Almășan:
- mulțumește cadrelor didactice și directorilor pentru sprijinul acordat în depistarea cazurilor de posesie/consum/trafic de droguri;
- prezintă sesiunile de informare desfășurate pe parcursul anului școlar 2022-2023;
- propuneri privind desfășurarea unor activități de prevenție în ceea ce privește consumul de droguri în rândul elevilor;
- colaborare eficientă cu instituțiile școlare.
• DIRECȚIA GENERALĂ ANTICORUPȚIE - Marius Popescu:
- transmite un mesaj care face apel la o mentalitate bazată pe valorile morale/trăsăturile morale pozitive ale persoanei;
- oferă indicații privind modele pozitive de comportament, necesare în formarea caracterului fiecărui elev.
• Rusu Paul, președinte, SIP Hunedoara:
- informare privind reușita grevei desfășurată în perioada mai-iunie 2023;
- negocieri pentru grila de salarizare a personalului de conducere din școli;
- demersuri de rezolvare a creșterii salariale a directorilor prin implicarea celor în cauză și a reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara;
- o nouă lege a educației (Legea nr. 198 din 4 iulie 2023), completări la Contractul Colectiv de Muncă, alte avantaje pentru angajații din sistemul educațional;
- asigură pe colaboratorii (invitații) prezenți la ședință de o EDUCAȚIE EFICIENTĂ;
- mesaj de schimbare de atitudine în privința rezolvării problemelor profesionale;
- face apel la demnitate, implicare, curaj din partea celor cu funcții de conducere.
• Maria Ștefănie, inspector școlar general, I.S.J. Hunedoara:
- prezentarea de bune practici în unitățile de învățământ;
- anunțuri punctuale; prezența la ședință;
- prevederile legislative să fie comunicate și aplicate în cadrul instituțiilor școlare;
- mesaj de final.
Au fost solicitate opinii/întrebări doamnelor și domnilor directori prezenți la lucrările ședinței.
NU AU EXISTAT neclarități, fapt pentru care nu au fost adresate întrebări de către conducătorii de unități școlare.
Materiale suport prezentate în cadrul ședinței pot fi consultate pe site-ul nostru, la rubrica ISJ HUNEDOARA – ȘEDINȚE CU DIRECTORII sau accesând link-ul:
https://nou.siphd.ro/?a=3430&t=2023.