Plata alocației de hrană a fost limitată, prin prevederile Legii 296/2023, doar la cei care nu depășesc un salariu net de 8000 lei.
Vineri, la videoconferința Ministerului Educație cu inspectorii școlari generali, s-a solicitat inspectorilor generali să nu plătească indemnizația de hrană și angajaților care depășesc 8000 lei net în baza mai multor contracte de muncă (norma de bază și plata cu ora).
În consecință, reprezentanții I.S.J. Hunedoara au solicitat telefonic unităților de învățământ acest lucru.
În opinia noastră, interpretarea dată textului de lege în sensul că, dacă veniturile totale nete încasate de salariat în baza mai multor contracte individuale de muncă, depășesc 8.000 lei, atunci salariatul în cauză nu mai beneficiază de indemnizația de hrană, ESTE ERONATĂ.
De asemenea, apreciem că cei care fac „recomandări” în aplicarea legislației ar trebui să-și asume acest lucru în scris și să evite practica actuală de a face „presiuni” telefonice.
Între timp lucrurile s-au mai lămurit puțin:
- Ministerul Educației a transmis pe grupul inspectorilor generali următorul mesaj:
„Întrucât până în prezent nu au fost primite precizări de la Ministerul de Finanțe privind aplicarea prevederilor Legii 296/2023 privind modul de calcul al indemnizației de hrană, plata salariilor se face CU indemnizația de hrană urmând ca, în luna următoare, după primirea răspunsului, să de întocmească declarațiile rectificate, dacă va fi cazul!”.
- Astăzi am fost informați că au fost virate inspectoratelor școlare și sumele necesare pentru plata contribuțiilor
- La nivelul unităților de învățământ din județul nostru, după discuțiile de astăzi cu inspectorul general și cu șeful compartimentului salarizare, s-a convenit ca săptămâna viitoare să se facă statele de plată rectificative.
Miercuri, 22 noiembrie 2023, în conformitate cu prevederile statutare, cu decizia Consiliului Liderilor S.I.P. Județul Hunedoara și cu decizia Biroului Executiv S.I.P. Județul Hunedoara, s-a desfășurat Conferința Județeană S.I.P. Județul Hunedoara.
La lucrările Conferinței Județene S.I.P. Județul Hunedoara au participat 198 de delegați (din 207 delegați înscriși pe liste, potrivit cu norma de reprezentare), cărora li s-au alăturat, în calitate de invitați, Marius Nistor, președintele F.S.E. „Spiru Haret”, Marcel Ioan Ghibu, președintele Uniunii Județene C.N.S.L.R. Frăția și Nicolae Bârlea, președintele Sindicatului „Spiru Haret” Alba.
Agenda de lucru a Conferinței Județene, după luările de cuvânt ale invitaților, a cuprins într-o primă etapă prezentarea rapoartelor pentru perioada 2019-2023 (Raportul privind activitatea Biroului Executiv în perioada 2019-2023, Raportul financiar-contabil pentru perioada 2019-2023, Raportul privind activitatea Comisiei de Cenzori în perioada 2019-2023), precum și prezentarea propunerilor de modificare a Statutului S.I.P. Județul Hunedoara.
Documentele precizate au fost aprobate în forma propusă Conferinței Județene, în cadrul dezbaterilor fiind formulate și două propuneri suplimentare de modificare a Statutului S.I.P. Județul Hunedoara: trecerea de la mandate de 4 ani la mandate de 5 ani – propunere respinsă; derularea ședințelor on-line, atunci când acestea se impun, doar cu participarea celor mandatați în acest sens – propunere acceptată.
Conferința Județeană a continuat cu derularea alegerilor pentru funcțiile elective, procedurile derulându-se în conformitate cu prevederile statutare aprobate. Funcțiile elective, potrivit cu votul secret al Conferinței Județene, au fost ocupate după cum urmează:
- Președinte S.I.P. Județul Hunedoara: Paul Dragoș Rusu;
- Secretar general S.I.P. Județul Hunedoara: Victor Bratu;
- Membri ai Comisiei de cenzori: Mihaela Cazacu, Claudia-Maricica Șoș, Vasilica Șchiopu, Rodica Bolog și Lidia-Carmen Trif.
De asemenea, în conformitate cu prevederile statutare aprobate și la propunerea înaintată de președintele ales, au fost validați vicepreședinții S.I.P. Județul Hunedoara: Dija Stoica (lider S.I.P. Județul Hunedoara - zona Petrila), Magdalena Todea (lider S.I.P. Județul Hunedoara - zona Rurală) și Horațiu Hotea (lider S.I.P. Județul Hunedoara - zona Petroșani).
În încheierea Conferinței Județene a fost adoptată, în forma propusă, Strategia S.I.P. Județul Hunedoara pentru perioada 2023-2027.
Toate documentele aprobate/adoptate în cadrul Conferinței Județene se vor regăsi în cadrul rubricii S.I.P. Hunedoara/Conferințe.
Atașăm prezentului articol Agenda de lucru, volumul „Conferința Județeană S.I.P. Județul Hunedoara - 22 noiembrie 2023”, care cuprinde documentele propuse Conferinței Județene, precum și Strategia S.I.P. Județul Hunedoara pentru perioada 2023-2027.
Miercuri, 6 decembrie 2023, a avut loc ședința Biroului Executiv S.I.P. Județul Hunedoara. La ședință au participat cei 13 lideri de zonă, președintele și consilierul juridic al organizației.
Ședința a avut pe ordinea de zi următoarea problematică:
- Informare privind salarizarea, prima de carieră didactică și prima de carieră profesională;
- Prezentarea și distribuirea tichetelor sociale și a cardurilor MOL și LUKOIL;
- Situațiile financiare pentru luna octombrie 2023;
- Situațiile statistice privind numărul membrilor de sindicat (octombrie 2023), ședințele de alegeri și liderii grupelor sindicale;
- Informare din partea liderilor de zonă/grupelor sindicale.
Dintre problemele propuse pe ordinea de zi sau ridicate în timpul ședinței subliniem:
1. Au avut loc mai multe discuții cu premierul, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Ministerului Educației pentru clarificarea următoarelor probleme:
a. creșterea salarială ce va fi acordată tuturor salariaților din educație începând cu 1 ianuarie 2024: jumătate din diferența dintre salariile prevăzute în noua grilă și salariul actual; Președintele și Premierul au declarat că „promisiunile făcute profesorilor în timpul grevei vor fi respectate”;
b. salarizarea corespunzătoare a personalului de conducere (directori, secretari și contabili șefi): există o nouă grilă de salarizare (plus 1.300 lei la directori și plus 1.000 lei la secretarii și contabilii șefi); există și un proiect de lege în acest sens la Camera Deputaților; estimăm că aplicarea noii grile se va face începând cu data de 1 ianuarie;
c. acordarea indemnizației de hrană tuturor angajaților care nu depășesc 8.000 lei salariu net pentru un singur contract individual de muncă; ministerele menționate au poziții diferite; s-a solicitat punctul de vedere al Curții de conturi.
2. În privința primei de carieră didactică și a primei de carieră profesională:
a. s-au emis și au fost alimentate cardurile;
b. au fost transmise primele liste cu firmele de unde se pot face cumpărături, dar lista este în proces de completare;
c. cele mai frecvente întrebări și răspunsuri aici: Ministerul Educației și aici https://mfe.gov.ro/primele-de-cariera-didactica-cheltuieli-eligibile/;
d. recomandăm tuturor colegilor să respecte legislația privitoare la utilizarea acestor carduri și... puțină răbdare până la lămurirea tuturor aspectelor.
3. Au fost distribuite tichete sociale pentru toți membrii de sindicat.
4. Au fost distribuite carduri MOL (pentru reducerea prețului la pompă cu 0,22 lei/litru carburant) pentru aproximativ jumătate din membrii de sindicat.
5. La cerere se pot comanda și distribui și carduri LUKOIL (pentru reducerea prețului la pompă cu 0,20 lei/litru carburant).
SUNT ÎN CONTINUARE DE MARE ACTUALITATE URMĂTOARELE:
- să verificăm informațiile la care avem acces, cu precădere cele pe teme sindicale și profesionale;
- să fim mai „rezervați” în privința comentariilor sindicale și profesionale de pe rețelele de socializare;
- să folosim în primul rând informațiile primite din surse sigure (lideri, sindicat, federație);
- să manifestăm încredere în organizația sindicală, acțiunile întreprinse de aceasta fiind întotdeauna conforme scopului existenței sale.
Toate materialele utilizate în cadrul ședinței pot fi consultate/descărcate de pe site, de la rubrica: S.I.P. HUNEDOARA / Activitate / Consiliul Liderilor sau urmând link-ul: https://nou.siphd.ro/?a=3121&t=2023.
Ziua de 5 octombrie, Ziua Mondială a Educației, a educatorilor, este ziua în care sunt celebrați cei prin ale căror eforturi tinerii ajung să-și valorifice potențialul de care dispun și astfel să contribuie la un viitor mai bun.
Marcată în județul Hunedoara din anul 2007, la inițiativa S.I.P. Județul Hunedoara, acestei zile i-au fost dedicate începând cu anul 2007 o serie de manifestări, acestea grupate sub titlul generic de „Săptămâna educației”.
Astfel, Săptămâna educației 2022, în intervalul 3-7 octombrie, a implicat organizarea și derularea următoarelor activități:
„Cupa Educatorului” – derulată la Complexul EuroCenter Hunedoara și Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara, competiția sportivă a implicat participarea a peste 150 membri de sindicat din județul Hunedoara, în cadrul a două secțiuni: fotbal – băieți și demonstrații sportive și artistice - fete. În cadrul competiției dedicate băieților s-au înscris 9 echipe din majoritatea zonelor județului (Deva, Hunedoara, Brad, Hațeg, Călan, Orăștie, Vulcan, Zona Rurală și selecționata Lupeni-Uricani), iar în competiția fetelor au susținut reprezentații efective echipe din cinci zone ale județului (Lupeni, Deva, Zona Rurală-Brad, Uricani, Hunedoara). Manifestările s-au finalizat, într-o notă festivă, la cantina Colegiului Economic ,,Emanuil Gojdu'' Hunedoara, prilej cu care au fost decernate premiile, fiecărui participant fiindu-i oferit un certificat de participare. Dincolo de caracterul competițional al activităților, a fost o zi plină de bună-dispoziție, precum la fiecare ediție, care ne-a permis să petrecem câteva ore împreună într-un cu totul alt context decât cel curent. Imagini surprinse în cadrul manifestării vor fi postate la rubrica FOTO-VIDEO/GALERIA FOTO, iar informații suplimentare pot fi regăsite în articolul dedicat: „Cupa Educatorului 2022”, postat la rubrica ACTUALITATE.
Conferința/dezbatere „Educația se face cu educatori motivați” – organizată cu scopul de a trage un semnal de alarmă cu privire la statutul cadrelor didactice, activitatea s-a derulat în două părți: conferința/dezbatere propriu-zisă și derularea mai multor ateliere de lucru. Organizată în colaborare cu I.S.J. Hunedoara, Casa Corpului Didactic Hunedoara și Asociația Dascălilor Hunedoreni, conferința/dezbatere a atras participarea, alături de lideri de sindicat, de directori de unități de învățământ și de inspectori școlari, a mai multor oameni politici: senatori, deputați și reprezentanți ai administrației publice centrale și locale. Informații suplimentare, precum și materialele-suport oferite participanților pot fi regăsite în cadrul articolului dedicat, Conferința/dezbatere „Educația se face cu educatori motivați”, care poate fi regăsit în cadrul rubricii IMPORTANT.
Vernisajul expoziției „ProfArt”, ediția 2022 – „Viața culorilor” – expoziția, ajunsă la cea de a IX-a ediție, a beneficiat și în acest an de sprijinul doamnei Adriana Emilia Popa Cănija, eforturilor sale adăugându-se cele ale noului inspector de specialitate de la nivelul I.S.J. Hunedoara, domnul Robert Humel. Organizată la sediul S.I.P. Județul Hunedoara, unde poate fi vizionată până la finalul lunii septembrie a anului viitor, expoziția „ProfArt” 2022 a atras până la ora deschiderii sale 38 de lucrări, aparținând unui număr de 27 de participanți, cadre didactice în învățământul hunedorean.
Lansarea volumului expoziției „ProfArt”, ediția 2021 – „Reflecții” – închiderea ediției 2021 a expoziției „ProfArt” a prilejuit lansarea volumului dedicat, volum al cărui conținut reunește într-o formă grafică cele 24 de lucrări expuse timp de un an la sediul S.I.P. Județul Hunedoara (fiecare participant va primi un volum tipărit, precum și un certificat de participare). Conținutul acestui volum, precum și al celor publicate cu prilejul edițiilor anterioare, poate fi consultat pe site-ul organizației sindicale, https://siphd.ro, în cadrul rubricii SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI/SALONUL JUDEȚEAN „PROFART”.
Lansarea volumului simpozionului județean „Învățământul românesc între tradiție și modernism”, ediția 2021 – „Pozitiv și negativ în educația românească” – reprezentând cea de a XI-a ediție a simpozionului, acesta organizat începând cu anul 2007, volumul dedicat reunește, pe lângă articolul introductiv, „Trecut și prezent pentru viitor”, lucrările participanților, cadre didactice din învățământul hunedorean. Volumul în format electronic este pus la dispoziția celor interesați în cadrul rubricii ACTIVITATE EDITORIALĂ/ SIMPOZIONUL JUDEȚEAN, câte un exemplar tipărit urmând a fi oferit fiecărui participant (alături de o diplomă de participare) și totodată fiecărei biblioteci școlare din județul Hunedoara. Totodată, ținând cont de participarea tot mai restrânsă din ultimii ani la lucrările acestui simpozion, în acest an s-a luat decizia suspendării sale, urmând a fi reluat în măsura în care va reveni interesul pentru această formă de comunicare.
Concursul de manuscrise „Magister”, ediția 2021 – organizat și în acest an (a IX-a ediție), concursul nu s-a putut derula efectiv, motivul fiind participarea deosebit de restrânsă. Ca atare, în acest an va fi publicat un singur volum, în afara concursului, aparținând unuia dintre laureații edițiilor precedente, care se adaugă celor 25 publicate până în prezent (laureații fiecărei ediții se regăsesc în cadrul rubricii ACTIVITATE EDITORIALĂ/CONCURSUL DE MANUSCRISE), câte un exemplar tipărit urmând a fi donat fiecărei biblioteci școlare.
Publicarea numărului 43 al buletinului informativ „Magister” – editat de S.I.P. Județul Hunedoara, buletinul informativ încearcă să ofere în acest număr, în debutul noului an școlar, o sinteză a diferitelor evoluții cu impact pentru învățământul preuniversitar înregistrate în ultimele luni. Acest număr al buletinului informativ, transmis și tipărit în unitățile de învățământ, poate fi descărcat/consultat în cadrul rubricii ACTIVITATE EDITORIALĂ/BULETIN INFORMATIV.
Desigur, nu trebuie uitat că și în acest an, în virtutea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă, întreg personalul din învățământ a beneficiat de ziua de 5 octombrie ca zi liberă.
Mulțumim tuturor celor implicați în activitățile derulate, în primul rând cele amintite mai sus, dar fără a uita de acțiunile derulate, la inițiativa organizațiilor sindicale, la nivelul unităților de învățământ, este de subliniat, încă o dată, că doar „uniți suntem puternici”. Cu alte cuvinte, fiind dat că „un sindicat este puternic și eficient atât cât membrii săi îl fac”, cu așteptarea ca și cei mai puțin implicați, fie că este vorba de lideri de sindicat sau de simpli membri de sindicat, să găsească motivațiile necesare, vă asigurăm încă o dată de întreaga dedicare cu care S.I.P. Județul Hunedoara promovează și apără interesele și drepturile personalului din învățământul hunedorean.