„România se află într-un moment decisiv pentru parcursul său către un nou ciclu de dezvoltare”, se apreciază în debutul Programului de guvernare PSD-PNL-USR-UDMR-GRUPUL PARLAMENTAR AL MINORITĂȚILOR NAȚIONALE, în 88 de pagini încercându-se să se traseze liniile directoare pentru concretizarea intențiilor unui „Guvern puternic”, capabil să își asume „implementarea unor reforme structurale fundamentale, bună guvernare, dezvoltarea României, respectul pentru cetățeni și consolidarea democrației”.
Ce să zicem? Că, fără să ne asumăm lectura cuvânt cu cuvânt a celor 88 de pagini, repede convinși asupra „aspirațiilor” noului val de reforme (oare le mai știe cineva numărul?), n-am prea reușit să vedem vreo măsură pe cât de mică care să ne vorbească despre faptul că ne va fi mai bine și că nivelul nostru de trai va crește? Adevărat, dar poate că nu am fost noi suficient de atenți, iar totodată ne cam lipsește abilitatea de a „deduce” din toate măsurile preconizate faptul că „râurile de lapte și miere” își vor găsi calea pe meleagurile noastre (cu speranța că nu într-atât încât să ne trezim inundați), împlinind până și elucubrațiile care rătăcesc Țara Făgăduinței pe meleagurile mioritice.
Sau poate doar suntem noi prea chițibușari sau de-a dreptul irevențioși față de marele „adevăr” al ideii că „ne-am născut pentru a munci” (...pentru alții)...
Dar nu vom face politică (când trebuie să „înjuri” pe mai toată lumea, ce sens mai are să „înjuri”?)! Rămânem doar la măsurile preconizate, iar dintre acestea cele care vizează educația în mod direct (Programul de guvernare 2025-2028 în integralitatea sa este atașat acestui articol). Astfel, undeva pe la pagina 59 debutează secțiunea dedicată educației și cercetării, iar pe mai puțin de trei pagini („răi” până la capăt, am spune că „greutatea” educației în programul de guvernare este pe măsura bugetului acordat acesteia) se „rezolvă” cam tot ceea ce este de pus la punct în această privință întru rezolvarea „crizei economico-financiare a țării” în care ne-am trezit cumva peste noapte (?!).
Lăsând de-o parte faptul că întreaga situație cam aduce cu lucruri pe care le-am mai trăit (de înțeles pe undeva, mulți dintre „fruntașii” actuali fiind aceeași sau măcar „hrăniți” din același izvor care tot propovăduiește „salvarea Românei” – ptiu... chiar ne-a trecut prin minte că am fi mai salvați dacă nu s-ar tot încerca să fim salvați, dar am aruncat repede pe fereastră ideea: de ce salvarea nu ar fi și ea un instrument la fel de bun pentru a obține puterea politic? - iar dacă nu ne-au ieșit ochii suveranizați, se pare că ne vor ieși în dorința de a fi salvați cu orice preț), vom indica doar noutățile...
Ce ziceți? Ați mai auzit, ba chiar de multă vreme astfel de „chestii”? Evident. Pe când credeam că s-a reușit inversarea trendului în ceea ce privește educația românească și începeam să avem impresia că nu banii sunt principalul obiectiv în domeniu, ci chiar educația, mai mult ca sigur în viitor va fi nevoie să o luăm de la capăt. Un „capăt” care se anunță chiar mai dificil, munca zi-lumină și plata ca pentru necalificați ridicându-se ca veritabili stâlpi ai reformării educației.
Regândirea „titularizării”, comasări/restructurări de unități școlare, tăieri de sporuri și indemnizații, generalizarea învățământului dual în învățământul tehnologic etc. sunt și ele măsuri „aflate pe țeavă”, urmând pe cât de curând să „stropească” în toate direcțiile.
Cu alte cuvinte, și în încheiere, este nevoie de vidanjare, ba chiar de o mare vidanjare, deși se pare că vom rămâne la datul cu mătura, fără să „îndrăznească” cineva să ridice covoarele fie doar și pe la colțuri...
Este bine măcar că măturile se dovedesc un instrument universal, arătându-se pe zi ce trece că vom fi obligați și noi să apelăm la ele, chiar dacă în cu totul alte scopuri decât cele preconizate de „puternicul Guvern Taie de unde poți!” cu care ne-am procopsit. Evident că vom încerca, fiindcă ținând-o tot așa, peste câțiva ani o să fim mai rău decât eram la finalul lui 2024, iar resentimentul va fi într-atât de răspândit că nici măcar cea „din urmă soluție” nu ne va mai fi la îndemână.
În rest, vă așteptăm la proteste... și concediu plăcut!
Dragi colegi,
Ne aflăm, fără îndoială, într-un moment crucial pentru viitorul învățământului românesc și, implicit, pentru viitorul nostru, al angajaților din învățământ. Ceea ce Guvernul și Ministerul Educației și Cercetării propun nu este doar un set de măsuri politice, ci reglementări care vor influența direct salarizarea noastră, condițiile de muncă, finanțarea educației și chiar statutul și demnitatea profesiei didactice. NOI am ajuns pentru EI doar niște cifre într-o filă contabilă.
În timp ce EI își văd liniștiți de treabă, de sinecurile politice, pe NOI ne obligă să suportăm costurile exceselor lor, diminuându-ne veniturile.
Printre măsurile anunțate este și cea conform căreia ar urma să crească norma didactică de predare cu maximum 2 ore, lucru pe care îl respingem, având în vedere consecințele acesteia. Măsura este propusă în contextul în care, în sistemul de învățământ preuniversitar, sunt mulți colegi care, peste cele 18 ore de predare efectivă, mai au și ore de învățare remedială, ore de pregătire suplimentară pentru concursuri/olimpiade, ore de consiliere, precum și activități extracurriculare/extrașcolare, de întocmire a dosarelor pentru burse sociale etc.
În acest context, nu putem să nu ne întrebăm:
De ce NOI trebuie să suferim pentru că EI nu sunt capabili sau nu vor să stopeze evaziunea fiscală?
De ce NOI trebuie să suferim pentru că EI și-au angajat rudele și pilele pe salarii de zeci de mii de euro?
De ce NOI trebuie să suferim pentru ca EI să beneficieze de pensii speciale?
De ce NOI trebuie să suferim pentru ca EI să meargă cu avionul la clasa business?
De ce NOI trebuie să suferim pentru ca EI să-și deconteze chiria de la bugetul de stat?
De ce NOI trebuie să suferim pentru ca EI să meargă cu automobile cumpărate de la bugetul de stat?
DE CE NOI TREBUIE SĂ SUFERIM PENTRU BUNĂSTAREA LOR?
Dragi colegi,
Puterea noastră stă în unitate și în acțiuni comune. Fragmentarea și apatia nu ne vor aduce niciun beneficiu. Acum este momentul să fim mai solidari ca niciodată, să lăsăm deoparte orice divergențe minore și să ne concentrăm pe obiectivul comun: un învățământ de calitate, respectat și finanțat corespunzător.
Nu trebuie să ne temem să ne facem vocea auzită! Să cerem răspunsuri la întrebările de mai sus politicienilor locali, parlamentarilor din circumscripțiile noastre! Să ne arătăm nemulțumirea și în mediul online împotriva celor cu putere de decizie!
Trebuie ca, prin presiunea pusă de NOI, să-i determinăm pe EI să ia toate măsurile necesare pentru ca învățământul să nu fie afectat.
Sperăm ca EI să identifice măsurile și sursele corecte, care să conducă la diminuarea deficitului bugetar, astfel încât să nu fim tot NOI sacrificații „de serviciu”!
Dacă guvernanții nu vor înțelege importanța educației, trebuie o mobilizare masivă din partea noastră, a tuturor celor din învățământ, pentru demararea unor acțiuni de protest de amploare.
Marți, 1 iulie a.c., a avut loc ședința de lucru a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Pe ordinea de zi au fost înscrise următoarele probleme:
I. Solicitări de la unități de învățământ
II. Diverse
În cadrul ședinței au fost luate următoarele hotărâri:
I. Se aprobă solicitările unităților de învățământ, conform Anexei 1.
II. Diverse:
1. Se aprobă desemnarea Colegiului Național „Decebal” Deva centru de evaluare zonală pentru titularizare.
2. Se aprobă cererile de pensionare anticipată pentru 1 cadru didactic, începând cu data de 01.07.2025.
3. Se aprobă cererile de pensionare anticipată pentru 3 cadre didactice, începând cu data de 01.09.2025.
4. Se aprobă 2 Proceduri operaționale referitor la admitere specială + elevi olimpici și etapa a II-a de admitere, ediția 1.
5. Se aprobă înlocuirea unui reprezentant IMI.
6. Se aprobă menținerea avizului conform fără structura Școala primară Ciungani.
7. Se informează despre adresa Consiliului Județean al Elevilor Hunedoara referitor la greva pe perioadă nelimitată ca urmare a modificării burselor școlare.
8. Se informează despre raportul încheiat ca urmare a verificării situației de la Colegiul Național „Regina Maria” Deva.
Anexele la care se face referire în articol sunt postate la rubrica ISJ HUNEDOARA - CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE
Ziua de 5 octombrie, Ziua Mondială a Educației, a educatorilor, este ziua în care sunt celebrați cei prin ale căror eforturi tinerii ajung să-și valorifice potențialul de care dispun și astfel să contribuie la un viitor mai bun.
Marcată în județul Hunedoara din anul 2007, la inițiativa S.I.P. Județul Hunedoara, acestei zile i-au fost dedicate începând cu anul 2007 o serie de manifestări, acestea grupate sub titlul generic de „Săptămâna educației”.
Astfel, Săptămâna educației 2022, în intervalul 3-7 octombrie, a implicat organizarea și derularea următoarelor activități:
„Cupa Educatorului” – derulată la Complexul EuroCenter Hunedoara și Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara, competiția sportivă a implicat participarea a peste 150 membri de sindicat din județul Hunedoara, în cadrul a două secțiuni: fotbal – băieți și demonstrații sportive și artistice - fete. În cadrul competiției dedicate băieților s-au înscris 9 echipe din majoritatea zonelor județului (Deva, Hunedoara, Brad, Hațeg, Călan, Orăștie, Vulcan, Zona Rurală și selecționata Lupeni-Uricani), iar în competiția fetelor au susținut reprezentații efective echipe din cinci zone ale județului (Lupeni, Deva, Zona Rurală-Brad, Uricani, Hunedoara). Manifestările s-au finalizat, într-o notă festivă, la cantina Colegiului Economic ,,Emanuil Gojdu'' Hunedoara, prilej cu care au fost decernate premiile, fiecărui participant fiindu-i oferit un certificat de participare. Dincolo de caracterul competițional al activităților, a fost o zi plină de bună-dispoziție, precum la fiecare ediție, care ne-a permis să petrecem câteva ore împreună într-un cu totul alt context decât cel curent. Imagini surprinse în cadrul manifestării vor fi postate la rubrica FOTO-VIDEO/GALERIA FOTO, iar informații suplimentare pot fi regăsite în articolul dedicat: „Cupa Educatorului 2022”, postat la rubrica ACTUALITATE.
Conferința/dezbatere „Educația se face cu educatori motivați” – organizată cu scopul de a trage un semnal de alarmă cu privire la statutul cadrelor didactice, activitatea s-a derulat în două părți: conferința/dezbatere propriu-zisă și derularea mai multor ateliere de lucru. Organizată în colaborare cu I.S.J. Hunedoara, Casa Corpului Didactic Hunedoara și Asociația Dascălilor Hunedoreni, conferința/dezbatere a atras participarea, alături de lideri de sindicat, de directori de unități de învățământ și de inspectori școlari, a mai multor oameni politici: senatori, deputați și reprezentanți ai administrației publice centrale și locale. Informații suplimentare, precum și materialele-suport oferite participanților pot fi regăsite în cadrul articolului dedicat, Conferința/dezbatere „Educația se face cu educatori motivați”, care poate fi regăsit în cadrul rubricii IMPORTANT.
Vernisajul expoziției „ProfArt”, ediția 2022 – „Viața culorilor” – expoziția, ajunsă la cea de a IX-a ediție, a beneficiat și în acest an de sprijinul doamnei Adriana Emilia Popa Cănija, eforturilor sale adăugându-se cele ale noului inspector de specialitate de la nivelul I.S.J. Hunedoara, domnul Robert Humel. Organizată la sediul S.I.P. Județul Hunedoara, unde poate fi vizionată până la finalul lunii septembrie a anului viitor, expoziția „ProfArt” 2022 a atras până la ora deschiderii sale 38 de lucrări, aparținând unui număr de 27 de participanți, cadre didactice în învățământul hunedorean.
Lansarea volumului expoziției „ProfArt”, ediția 2021 – „Reflecții” – închiderea ediției 2021 a expoziției „ProfArt” a prilejuit lansarea volumului dedicat, volum al cărui conținut reunește într-o formă grafică cele 24 de lucrări expuse timp de un an la sediul S.I.P. Județul Hunedoara (fiecare participant va primi un volum tipărit, precum și un certificat de participare). Conținutul acestui volum, precum și al celor publicate cu prilejul edițiilor anterioare, poate fi consultat pe site-ul organizației sindicale, https://siphd.ro, în cadrul rubricii SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI/SALONUL JUDEȚEAN „PROFART”.
Lansarea volumului simpozionului județean „Învățământul românesc între tradiție și modernism”, ediția 2021 – „Pozitiv și negativ în educația românească” – reprezentând cea de a XI-a ediție a simpozionului, acesta organizat începând cu anul 2007, volumul dedicat reunește, pe lângă articolul introductiv, „Trecut și prezent pentru viitor”, lucrările participanților, cadre didactice din învățământul hunedorean. Volumul în format electronic este pus la dispoziția celor interesați în cadrul rubricii ACTIVITATE EDITORIALĂ/ SIMPOZIONUL JUDEȚEAN, câte un exemplar tipărit urmând a fi oferit fiecărui participant (alături de o diplomă de participare) și totodată fiecărei biblioteci școlare din județul Hunedoara. Totodată, ținând cont de participarea tot mai restrânsă din ultimii ani la lucrările acestui simpozion, în acest an s-a luat decizia suspendării sale, urmând a fi reluat în măsura în care va reveni interesul pentru această formă de comunicare.
Concursul de manuscrise „Magister”, ediția 2021 – organizat și în acest an (a IX-a ediție), concursul nu s-a putut derula efectiv, motivul fiind participarea deosebit de restrânsă. Ca atare, în acest an va fi publicat un singur volum, în afara concursului, aparținând unuia dintre laureații edițiilor precedente, care se adaugă celor 25 publicate până în prezent (laureații fiecărei ediții se regăsesc în cadrul rubricii ACTIVITATE EDITORIALĂ/CONCURSUL DE MANUSCRISE), câte un exemplar tipărit urmând a fi donat fiecărei biblioteci școlare.
Publicarea numărului 43 al buletinului informativ „Magister” – editat de S.I.P. Județul Hunedoara, buletinul informativ încearcă să ofere în acest număr, în debutul noului an școlar, o sinteză a diferitelor evoluții cu impact pentru învățământul preuniversitar înregistrate în ultimele luni. Acest număr al buletinului informativ, transmis și tipărit în unitățile de învățământ, poate fi descărcat/consultat în cadrul rubricii ACTIVITATE EDITORIALĂ/BULETIN INFORMATIV.
Desigur, nu trebuie uitat că și în acest an, în virtutea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă, întreg personalul din învățământ a beneficiat de ziua de 5 octombrie ca zi liberă.
Mulțumim tuturor celor implicați în activitățile derulate, în primul rând cele amintite mai sus, dar fără a uita de acțiunile derulate, la inițiativa organizațiilor sindicale, la nivelul unităților de învățământ, este de subliniat, încă o dată, că doar „uniți suntem puternici”. Cu alte cuvinte, fiind dat că „un sindicat este puternic și eficient atât cât membrii săi îl fac”, cu așteptarea ca și cei mai puțin implicați, fie că este vorba de lideri de sindicat sau de simpli membri de sindicat, să găsească motivațiile necesare, vă asigurăm încă o dată de întreaga dedicare cu care S.I.P. Județul Hunedoara promovează și apără interesele și drepturile personalului din învățământul hunedorean.