După cum s-a putut constata de către cei îndreptățiți, în cursul lunii aprilie s-a realizat plata aferentă tranșei anului 2022 cu privire la drepturile salariale obținute prin sentințe judecătorești.
Reamintim în acest sens că este vorba în principal de speța calculul drepturilor salariale la salariul de bază aflat în plată (învățământ special, gradație de merit, predare simultană, dirigenție, control financiar preventiv), respectiv de drepturile obținute de către S.I.P. Județul Hunedoara în numele membrilor de sindicat în cele peste 1400 de dosare de instanță. În general, plata acestor drepturi salariale câștigate în instanță se află în cel de al doilea an de plată, tranșa aferentă fiind astfel de 10% din debitele existente.
Această problemă a fost reglementată începând cu luna iunie a anului 2021, prin adoptarea, în urma demersurilor sindicale, a O ME nr. 3993/16.06.2021 cu privire la calculul și plata drepturilor salariale de care beneficiază personalul didactic din învățământul preuniversitar la salariul de bază aflat în plată.
Totodată este de subliniat adoptarea OUG nr. 48/2022 privind plata diferențelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din învățământul de stat pentru perioada 1 iulie 2017-31 august 2021, al cărei text a fost elaborat de către organizațiile sindicale și adoptat la solicitarea acestora.
Prin acest act normativ se stipulează în primul rând faptul că „personalul didactic din învățământul preuniversitar și universitar de stat beneficiază de plata diferențelor de drepturi salariale cuvenite, rezultate din stabilirea salariului de bază prin utilizarea tranșelor de vechime în învățământ, instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 38/2017 pentru aplicarea prevederilor art. 34 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, pentru perioada 1 iulie 2017-31 august 2021.” Cu alte cuvinte, este vorba despre recunoașterea de către Guvernul României a existenței unor drepturi salariale cuvenite personalului din învățământ dar neacordate rezultate din neaplicarea în această perioadă a creșterilor salariale provenind din trecerea într-o nouă tranșă de vechime (vechiul sistem al tranșelor de vechime).
De asemenea, actul normativ menționat instituie plata de diferențe salariale cu privire la calculul drepturilor salariale la salariul aflat în plată și pentru cei care din varii motive nu au obținut aceste diferențe printr-o sentință judecătorească (la nivelul județului Hunedoara este vorba în principal de omisiuni, dar la nivel național în numeroase județe sentințele judecătorești acoperă doar o mică parte a membrilor de sindicat).
Pentru diferențele salariale rezultate din adoptarea OUG nr. 48/2022 prima tranșă (5% din debite) ar trebui să fie plătită în termen de 90 de zile de la data adoptării actului normativ, respectiv până la finalul lunii iulie a anului 2022.
Miercuri, 11 mai 2022, a avut loc ședința Biroului Executiv S.I.P. Județul Hunedoara. La ședință au participat cei 13 lideri de zonă, președintele și consilierul juridic al organizației.
Ședința a avut pe ordinea de zi următoarea problematică:
Materiale suport folosite în cadrul ședinței:
- Informare mai 2022, nr. 679 din 10 mai 2022
- Situația financiară pentru luna martie 2022
- Situația financiară pentru luna aprilie 2022
- Situație statistică: predarea borderourilor
Dintre problemele propuse pe ordinea de zi sau ridicate în timpul ședinței subliniem:
1. Au fost plătite diferențele salariale (tranșa a doua, 10 % din total) rezultate din calculul corect al drepturilor salariale (dirigenție, gradație de merit, indemnizații învățământ special, simultan, viza CFP) la salariul de bază în plată (în urma procesului câștigat de SIP).
2. În următoarele 90 de zile se vor plăti diferențe salariale celor care în ultimii 4 ani trebuiau să treacă într-o altă tranșă de vechime și nu au fost încadrați corect, urmare a OUG 48/2022, act normativ „scris” de sindicatele din educație și aprobat la solicitarea acestora. Funcție de modul de calcul, actualizarea sumelor ținând cont de indicele de inflație și dobânzi, vom decide dacă continuăm demersurile pentru acționarea în instanță.
3. În cursul acestei luni sau cel târziu în luna iunie se vor alimenta cardurile de vacanță cu suma de 1450 lei.
4. Continuă demersurile pentru obținerea sporului pentru condiții de muncă: stabilirea în cadrul comisiilor paritare a locurilor de muncă care se încadrează în prevederile legale; proceduri de evaluarea efectuate de firme specializate / autorizate și Direcția de Sănătate Publică.
5. Concursul pentru acordarea gradației de merit 2022 se află în derulare.
6. S-au produs o serie de schimbări în conducerea și echipa I.S.J. Hunedoara.
7. Activitățile curente ale S.I.P. Județul Hunedoara, în pofida calendarului încărcat, se desfășoară în mod normal.
Informarea prezentată în cadrul ședinței și transmisă în grupele sindicale poate fi consultată/descărcată și aici:
S-a reiterat nevoia/rugămintea ca în actuala situație:
- să verificăm informațiile la care avem acces, cu precădere cele pe teme sindicale și profesionale;
- să fim mai „rezervați” în privința comentariilor pe teme sindicale și profesionale de pe rețelele de socializare;
- să folosim în primul rând informațiile primite din surse sigure (lideri, sindicat, federație);
- să manifestăm încredere în organizația sindicală, acțiunile întreprinse de aceasta fiind întotdeauna conforme scopului existenței sale.
Toate materialele utilizate în cadrul ședinței pot fi consultate/descărcate de pe site, de la rubrica: S.I.P. HUNEDOARA / Activitate / Consiliul Liderilor sau urmând link-ul.
Joi, 17 mai a.c., a avut loc ședința de lucru a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Pe ordinea de zi au fost înscrise următoarele probleme:
I. Modificarea planului de școlarizare ca urmare a aprobării cifrei de școlarizare pentru anul școlar 2022-2023
II. Solicitări de la unități de învățământ
III. Diverse
În cadrul ședinței au fost luate următoarele hotărâri:
I. Se aprobă modificarea planului de școlarizare ca urmare a aprobării cifrei de școlarizare pentru anul școlar 2022-2023, conform Anexei 1.
II. Solicitări din partea unităților de învățământ, după cum urmează:
a. se acordă aviz organizare concurs pentru ocuparea posturilor vacante, conform Anexei 2;
b. se aprobă eliberare acte studii, modificare clase/grupe în planul de școlarizare, suplimentare locuri, conform Anexei 3.
III. Diverse:
1. Se aprobă numirea unui reprezentant al I.S.J. Hunedoara în Consiliul de Administrație al Centrului de Excelență Hunedoara.
2. Se aprobă neatacarea sentinței civile privind acordarea unor drepturi bănești pentru personalul I.S.J. Hunedoara.
Anexele la ce se face referire în articol sunt postate la rubrica ISJ HUNEDOARA–CONSILIUL DE ADMINISTRATIE.
Miniștrii educației și sănătății au semnat ordinul comun pentru aprobarea măsurilor de organizare a activitații în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică. Noul ordin vine ca urmare a deciziei de a decupla scenariile de funcționare a școlilor de rata de infectare dintr-o localitate după ce incidența a depășit pragul de 6 la mia de locuitori.
Principala modificare din noul ordin comun este aceea că se suspendă cursurile DOAR la apariția unui caz pozitiv într-o clasă și NU la rata de infectare din localitate, cum era până în prezent.
„Suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune pentru o perioadă de 14 zile la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.
La data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor, se suspendă activitatea cu prezența fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioada de 14 zile.
Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat în ultimele 24 de ore.
Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau Rt-PCR, reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.
Prin excepție de la prevederile alin (1), elevii claselor VII- XII/XIII, vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și elevii care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică.”
Cele două scenarii care erau până acum construite în jurul pragului de infectare de 6 la mie se transformă, astfel:
Scenariul 1: Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție – indiferent de rata de incidență cumulată;
Scenariul 2: Participarea zilnică, în sistem online a elevilor.
Consiliul de administrație al unității de învățământ este cel care propune ISJ aplicarea unuia dintre cele două scenarii de desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ.
Din conferința de presă susținută de ministrul educației au mai rezultat următoarele:
- luni NU merg la școală copiii din cele 6.600 de clase în care sunt cazuri de infectare;
- toți ceilalți, inclusiv cei din cele 201 de localități în care rata a depășit 6 la mie, merg la școală luni;
- dacă jumătate dintre clasele unei școlai au intrat în online, atunci întreaga școală va intra în online pentru o perioadă de 14 zile;
- în curând Agenția Națională a Medicamentului va decide ce fel de teste non-invazive, pe bază de salivă, vor putea fi omologate;
- vom avea și protocolul sanitar de utilizarea și periodicitatea de utilizarea a acestor teste.
Alte detalii în Ordinul comun atașat.
Documente atașate
ORDIN nr. 5338 din 1 octombrie 2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2
Numărul
curent |
Titlul
documentului |
Dimensiune
(octeți) |
Extensia
documentului |
Data
atașării |
1 |
O ME nr. 5338/2021
pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 |
81.611 | APPLICATION/PDF | 2021-10-02 16:50:23 |