Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a implementat împreună cu societatea emitentă, Pluxee, o procedură privind înlocuirea cardurilor pierdute, furate, nefuncționale sau emise cu date incorecte.
Conform procedurii, angajații din școli care au pierdut sau nu mai pot folosi cardurile de primă de carieră și de carieră profesională din diverse motive, pot primi unele noi. Aceștia trebuie să contacteze compania prin telefon sau email.
„Reprezentanții emitentului cardului Pluxee vor prelua solicitările, vor prelucra informațiile și ulterior se va plasa comanda pentru înlocuirea suporturilor electronice.
Pentru a se emite carduri noi, beneficiarii O.U.G. nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învățământul de stat pot contacta Pluxee:
• număr de telefon: 021 207 27 27;
• adresă de email: socialplus.ro@pluxeegroup.com.”
Documente atașate
Adresa Pluxee către Ministerul Educației și Cercetării
Ca urmare a sesizărilor primite din partea organizațiilor afiliate, cu adresa Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” nr. 368/01.04.2025, am solicitat Ministerului Educației și Cercetării un punct de vedere privind frecvența depunerii certificatului de cazier judiciar și a certificatului/adeverinței de integritate comportamentală de către personalul didactic, în conformitate cu prevederile Metodologiilor-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2025-2026, pentru verificarea îndeplinirii condițiilor de la art. 168 alin. (7) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare
Prin adresa nr. 26504/09.04.2025, Ministerul Educației și Cercetării – Direcția Generală Management, Carieră Didactică și Rețea Școlară în Învățământul Preuniversitar ne-a comunicat că „Prezentarea certificatului de cazier judiciar și a certificatului/adeverinței de integritate comportamentală (...) este reglementată de metodologiile-cadru privind mobilitatea (...), respectiv în perioadele prevăzute în Calendarul mobilității personalului didactic de predare pentru:
- încadrarea personalului didactic de predare la nivelul unităților de învățământ;
- modificarea duratei contractului individual de muncă din durată determinată de un an în contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei, conform prevederilor art. 180 din Legea nr. 198/2023 (...);
- înscrierea/validarea înscrierii la concursul național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învățământul preuniversitar;
- înscrierea la concursul județean, respectiv testarea organizată la nivel județean pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate;
- înregistrarea cererilor privind repartizarea candidaților pe perioadă determinată în baza rezultatelor obținute la concursurile naționale, sesiunile anterioare (maximum 6 sesiuni anterioare);
- înregistrarea cererilor privind angajarea în regim de plata cu ora a personalului didactic asociat și pensionat;
- în perioadele de înscriere la orice etapă a mobilității personalului didactic de predare care presupun încheierea unui contract individual de muncă pe perioadă determinată/nedeterminată la nivelul unei unități de învățământ.”
Adresa M.E.C. confirmă punctul de vedere exprimat de reprezentanții F.S.E. „SPIRU HARET” pe această problemă: obligarea personalului didactic de predare titular de a depune certificatul de cazier judiciar și certificatul/adeverința de integritate comportamentală la fiecare 6 luni – pe motiv că cele anterioare și-au pierdut valabilitatea – este lipsită de fundament.
Faptul că respectivele certificate au valabilitate de 6 luni nu înseamnă că trebuie depuse de 2 ori pe an, ci că, atunci când sunt depuse (în situațiile și perioadele stabilite de metodologia-cadru și calendarul mobilității personalului didactic), acestea trebuie să fie valabile (să fie în interiorul termenului de 6 luni de la eliberare).
Marți, 8 aprilie a.c., a avut loc ședința de lucru a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Pe ordinea de zi au fost înscrise următoarele probleme:
I. Solicitări de la unități de învățământ
II. Diverse
În cadrul ședinței au fost luate următoarele hotărâri:
I. Se aprobă solicitările unităților de învățământ, conform Anexei 1.
II. Diverse:
1. Se prezintă Procedura operațională referitoare la fișele posturilor din cadrul I.S.J. Hunedoara. Se amână până la ședința viitoare pentru verificare.
2. Se aprobă reînmatricularea unui elev la Școala Gimnazială ”Dr. Aurel Vlad” Orăștie.
3. Se respinge transferul unui elev de la școala profesională, clasa a IX-a, la Liceul de Arte ”Sigismund Toduță” Deva, începând cu anul școlar 2025/2026, deoarece nu permite legislația transferul elevilor de la școala profesională la liceu.
4. Se aprobă lista excepții plata cu ora, cadre didactice, luna martie 2025, conform Anexei 2.
5. Se aprobă rapoartele de doctorat ale inspectorilor școlari și directori unități de învățământ, luna martie 2025.
6. Se respinge închirierea unei garsoniere din sediul I.S.J. Hunedoara.
Anexele la care se face referire în articol sunt postate la rubrica ISJ HUNEDOARA - CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE
AÈ™a cum cunoaÈ™teÈ›i, conform cu viziunea È™i misiunea asumate, S.I.P. JudeÈ›ul Hunedoara, pe lângă obiectivele care È›in de raÈ›iunea existenÈ›ei sale ca organizaÈ›ie sindicală de nivel judeÈ›ean, în primul rând apărarea È™i promovarea drepturilor colective ale salariaÈ›ilor din învățământ, a iniÈ›iat È™i a dezvoltat constant un program social menit să vină în sprijinul membrilor de sindicat.
Astfel, la ora actuală, programul social al S.I.P. JudeÈ›ul Hunedoara, ale cărui măsuri le cunoaÈ™teÈ›i È™i pe care le reamintim în întregime în documentele ataÈ™ate acestui articol, cuprinde următoarele categorii de ajutoare sociale:
1. întreÈ›inerea sănătății membrului de sindicat;
2. decesul membrului de sindicat;
3. decesul membrilor familiei (soț/soție/copil/părinți);
4. pensionare membru de sindicat;
5. naștere copil membru de sindicat;
6. întreÈ›inere sănătate soÈ›/soÈ›ie/copil al membrului de sindicat;
7. cazuri speciale.
Numărul ajutoarelor sociale È™i sumele acordate (acestea, potrivit cu prevederile statutare, pot atinge un cuantum de maxim 10% din totalul veniturilor) au evoluat în ultimii trei ani după cum urmează:
2017: 331 ajutoare sociale, în sumă de 106.335 lei;
2018: 484 ajutoare sociale, în sumă de 197.900 lei;
2019: 442 ajutoare sociale, în sumă de 213.400 lei.
Din dorinÈ›a de a extinde acest program social È™i beneficiind de disponibilitatea societății de asigurări Groupama, în ultimele luni, după cum aÈ›i fost informaÈ›i, au fost purtate discuÈ›ii cu privire la posibilitatea încheierii unei asigurări colective de sănătate.
DiscuÈ›iile È™i negocierile cu această societate de asigurări, iniÈ›iate mai întâi la nivel judeÈ›ean, iar după aceea extinse la nivelul federaÈ›iei sindicale, au fost îndelungi, decizia finală, în ceea ce priveÈ™te S.I.P. JudeÈ›ul Hunedoara fiind adoptată de Biroul Executiv în È™edinÈ›a din data de 29 ianuarie 2020.
În urma analizei programului social comparativ cu oferta finală de asigurare colectivă È™i a implicaÈ›iilor care decurgeau din încheierea unei astfel de asigurări, Biroul Executiv al S.I.P. JudeÈ›ul Hunedoara a adoptat decizia de a NU da curs ofertei societății Groupama.
Argumentele care au stat la baza deciziei de a nu încheia o asigurare colectivă au fost următoarele:
1. oferta de asigurare colectivă nu acoperea decât două dintre categoriile de ajutoare sociale oferite de S.I.P. JudeÈ›ul Hunedoara, È™i anume întreÈ›inerea sănătății membrului de sindicat È™i decesul membrului de sindicat;
2. costurile implicate de încheierea acestei asigurări colective, față de oferta iniÈ›ială de aproximativ 3 lei/membru de sindicat, au fost majorate potrivit ofertei finale (motivaÈ›ia principală fiind aceea de a nu lua în calcul istoricul de sănătate, la care s-au adăugat numărul de membri È™i sumele plătite în cadrul altor asigurări colective) la aproximativ 4,50 lei/membru de sindicat/lună, ceea ce însemna o cheltuială anuală de peste 270.000 lei;
3. analiza situaÈ›iilor în care au fost încheiate deja astfel de asigurări colective a arătat că din sumele plătite doar o parte se întorc sub forma efectivă a despăgubirilor, iar în majoritatea cazurilor sumele plătite de către S.I.P. JudeÈ›ul Hunedoara sunt superioare celor acordate de societatea de asigurări (singura situaÈ›ie în care comparaÈ›ia era net superioară în favoarea societății de asigurări privea decesul membrului de sindicat);
4. comparaÈ›ia sumelor acordate pentru cele două categorii de ajutoare sociale de către S.I.P. JudeÈ›ul Hunedoara (vezi materialul ataÈ™at: SituaÈ›ie comparativă: prezent, punctele 1 È™i 2) È™i acoperite de către asigurarea colectivă nu era în avantajul membrilor de sindicat (în anul 2019, de exemplu, sumele acordate de organizaÈ›ia sindicală numai pentru aceste două categorii de ajutoare au fost în cuantum de 128.400 lei, în schimb sumele plătite sub formă de despăgubiri nefiind cu mult mai mari față de situaÈ›ia curentă);
5. în condiÈ›iile menÈ›inerii celorlalte prevederi ale programului social È™i a încheierii asigurării colective, cheltuielile S.I.P. JudeÈ›ul Hunedoara se majorau la un nivel de aproximativ 350.000 lei, ceea ce însemna simultan o încălcare a prevederilor statutare, fără ca această majorare de cheltuieli să reprezinte un beneficiu direct pentru membrii de sindicat;
6. procedura care trebuia urmată în situaÈ›ia solicitării unor despăgubiri a fost apreciată ca relativ greoaie, cu aspecte birocratice potenÈ›ial generatoare de nemulÈ›umiri, „decontul” acestora urmând să fie asumat de organizaÈ›ia sindicală, fără ca ea să fie responsabilă în vreun fel de aceste aspecte.
S.I.P. JudeÈ›ul Hunedoara, prin organele sale de conducere È™i bazându-se pe o consultare permanentă a membrilor de sindicat, rămâne deschisă posibilității de a încheia o asigurare colectivă, dar apreciem că acest lucru se poate întâmpla doar în măsura în care aceasta ar oferi beneficii reale comparabile pentru membrii de sindicat, iar acestea ar acoperi un număr cât mai mare dintre membrii de sindicat.
CunoaÈ™tem, desigur, faptul că la nivel naÈ›ional au fost încheiate de către diferite organizaÈ›ii judeÈ›ene astfel de asigurări colective, dar situaÈ›iile identificate au arătat că acest lucru s-a întâmplat în absenÈ›a unor programe sociale furnizate de către respectivele organizaÈ›ii sindicale.
În concluzie, È›inând seama de toate aspectele precizate, cea mai bună opÈ›iune rămâne în prezent aceea de a continua È™i de a dezvolta programul social furnizat de S.I.P. JudeÈ›ul Hunedoara.
Numărul
curent |
Titlul
documentului |
Dimensiune
(octeți) |
Extensia
documentului |
Data
atașării |
1 | Precizări privind acordarea ajutoarelor sociale | 561.620 | APPLICATION/PDF | 2020-02-08 18:16:01 |
2 | Situație comparativă: Program social SIP - Ofertă Groupama | 58.586 | APPLICATION/PDF | 2020-02-08 18:15:09 |