Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a implementat împreună cu societatea emitentă, Pluxee, o procedură privind înlocuirea cardurilor pierdute, furate, nefuncționale sau emise cu date incorecte.
Conform procedurii, angajații din școli care au pierdut sau nu mai pot folosi cardurile de primă de carieră și de carieră profesională din diverse motive, pot primi unele noi. Aceștia trebuie să contacteze compania prin telefon sau email.
„Reprezentanții emitentului cardului Pluxee vor prelua solicitările, vor prelucra informațiile și ulterior se va plasa comanda pentru înlocuirea suporturilor electronice.
Pentru a se emite carduri noi, beneficiarii O.U.G. nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învățământul de stat pot contacta Pluxee:
• număr de telefon: 021 207 27 27;
• adresă de email: socialplus.ro@pluxeegroup.com.”
Documente atașate
Adresa Pluxee către Ministerul Educației și Cercetării
Ca urmare a sesizărilor primite din partea organizațiilor afiliate, cu adresa Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” nr. 368/01.04.2025, am solicitat Ministerului Educației și Cercetării un punct de vedere privind frecvența depunerii certificatului de cazier judiciar și a certificatului/adeverinței de integritate comportamentală de către personalul didactic, în conformitate cu prevederile Metodologiilor-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2025-2026, pentru verificarea îndeplinirii condițiilor de la art. 168 alin. (7) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare
Prin adresa nr. 26504/09.04.2025, Ministerul Educației și Cercetării – Direcția Generală Management, Carieră Didactică și Rețea Școlară în Învățământul Preuniversitar ne-a comunicat că „Prezentarea certificatului de cazier judiciar și a certificatului/adeverinței de integritate comportamentală (...) este reglementată de metodologiile-cadru privind mobilitatea (...), respectiv în perioadele prevăzute în Calendarul mobilității personalului didactic de predare pentru:
- încadrarea personalului didactic de predare la nivelul unităților de învățământ;
- modificarea duratei contractului individual de muncă din durată determinată de un an în contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei, conform prevederilor art. 180 din Legea nr. 198/2023 (...);
- înscrierea/validarea înscrierii la concursul național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învățământul preuniversitar;
- înscrierea la concursul județean, respectiv testarea organizată la nivel județean pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate;
- înregistrarea cererilor privind repartizarea candidaților pe perioadă determinată în baza rezultatelor obținute la concursurile naționale, sesiunile anterioare (maximum 6 sesiuni anterioare);
- înregistrarea cererilor privind angajarea în regim de plata cu ora a personalului didactic asociat și pensionat;
- în perioadele de înscriere la orice etapă a mobilității personalului didactic de predare care presupun încheierea unui contract individual de muncă pe perioadă determinată/nedeterminată la nivelul unei unități de învățământ.”
Adresa M.E.C. confirmă punctul de vedere exprimat de reprezentanții F.S.E. „SPIRU HARET” pe această problemă: obligarea personalului didactic de predare titular de a depune certificatul de cazier judiciar și certificatul/adeverința de integritate comportamentală la fiecare 6 luni – pe motiv că cele anterioare și-au pierdut valabilitatea – este lipsită de fundament.
Faptul că respectivele certificate au valabilitate de 6 luni nu înseamnă că trebuie depuse de 2 ori pe an, ci că, atunci când sunt depuse (în situațiile și perioadele stabilite de metodologia-cadru și calendarul mobilității personalului didactic), acestea trebuie să fie valabile (să fie în interiorul termenului de 6 luni de la eliberare).
Marți, 8 aprilie a.c., a avut loc ședința de lucru a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Pe ordinea de zi au fost înscrise următoarele probleme:
I. Solicitări de la unități de învățământ
II. Diverse
În cadrul ședinței au fost luate următoarele hotărâri:
I. Se aprobă solicitările unităților de învățământ, conform Anexei 1.
II. Diverse:
1. Se prezintă Procedura operațională referitoare la fișele posturilor din cadrul I.S.J. Hunedoara. Se amână până la ședința viitoare pentru verificare.
2. Se aprobă reînmatricularea unui elev la Școala Gimnazială ”Dr. Aurel Vlad” Orăștie.
3. Se respinge transferul unui elev de la școala profesională, clasa a IX-a, la Liceul de Arte ”Sigismund Toduță” Deva, începând cu anul școlar 2025/2026, deoarece nu permite legislația transferul elevilor de la școala profesională la liceu.
4. Se aprobă lista excepții plata cu ora, cadre didactice, luna martie 2025, conform Anexei 2.
5. Se aprobă rapoartele de doctorat ale inspectorilor școlari și directori unități de învățământ, luna martie 2025.
6. Se respinge închirierea unei garsoniere din sediul I.S.J. Hunedoara.
Anexele la care se face referire în articol sunt postate la rubrica ISJ HUNEDOARA - CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE
Recent, respectiv la începutul lunii decembrie, Camera de Comerț Americană în România a lansat un document intitulat „Priorități în România”, acesta, după cum se precizează în preambulul acestuia, înscriindu-se în seria demersurilor sistematice ce își propun orientarea, încurajarea și aducerea în dezbaterea publică a unor teme strategice pentru economia și societatea românească.
Documentul este destul de amplu, printre temele aduse în discuție regăsindu-se și educația. Astfel, avem punctul nr. 8, intitulat „Reforma în educație”, în cadrul căruia sunt puse în evidență o serie de imperative pentru educația românească:
Îmbunătățirea infrastructurii instituțiilor de învățământ ar trebui să vizeze cu prioritate:
- construirea și reabilitarea infrastructurii școlare;
- construirea și reabilitarea infrastructurii școlare sanitare;
- asigurarea conformării tuturor instituțiilor de învățământ la normativele DSP, DSVSA și ISU;
- asigurarea accesului la internet pentru toate instituțiile școlare din România, precum și asigurarea accesului acestora la baze de date care conțin resurse educaționale;
- dotarea tuturor școlilor cu dispozitive care să permită utilizarea internetului și a resurselor educaționale digitale (calculatoare, laptop-uri, tablete etc.).
Mai mult, este evident că acestea sunt doar câteva dintre aspectele care ar trebui rezolvate în educația românească, astfel încât să putem aspira la o creștere a calității acesteia. Și cele semnalate în cadrul documentului menționat și toate celelalte cărora ar trebui să li se dea atenție sunt cunoscute, ceea ce a lipsit și lipsește fiind metodele și mijloacele adecvate inițierii unui parcurs pozitiv. Cu alte cuvinte, ca întotdeauna în ultimele trei decenii ale educației românești, avem nevoie de reformă. Ținând însă seama de eșecul oricăreia dintre reformele inițiate în această perioadă în educația românească (la nivel general, oricât de neplăcut sună, ținând seama de efecte, nu putem lua în calcul decât această idee a eșecului), anunțarea oricărei noi reforme nu poate fi privită decât cu scepticism.
Astfel, ținând cont de evoluțiile politice, pe care nu le putem ignora, ar fi de dorit ca deciziile cu privire la educație să aibă în vedere problemele reale ale acesteia, multe și în primul rând legate de mijloace, și nu doar dorința de a schimba pentru a schimba (sau, și mai nefericit, modificări motivate de fapt de interese strict private sau doar de experiențe personale mai mult sau mai puțin accidentale), cea care s-a dovedit până în prezent predominantă.
Documentul „Priorități în România” se regăsește în forma integrală la rubrica Informații utile/Alte resurse virtuale/ Analize/cercetări de interes educațional.