Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a implementat împreună cu societatea emitentă, Pluxee, o procedură privind înlocuirea cardurilor pierdute, furate, nefuncționale sau emise cu date incorecte.
Conform procedurii, angajații din școli care au pierdut sau nu mai pot folosi cardurile de primă de carieră și de carieră profesională din diverse motive, pot primi unele noi. Aceștia trebuie să contacteze compania prin telefon sau email.
„Reprezentanții emitentului cardului Pluxee vor prelua solicitările, vor prelucra informațiile și ulterior se va plasa comanda pentru înlocuirea suporturilor electronice.
Pentru a se emite carduri noi, beneficiarii O.U.G. nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învățământul de stat pot contacta Pluxee:
• număr de telefon: 021 207 27 27;
• adresă de email: socialplus.ro@pluxeegroup.com.”
Documente atașate
Adresa Pluxee către Ministerul Educației și Cercetării
Ca urmare a sesizărilor primite din partea organizațiilor afiliate, cu adresa Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” nr. 368/01.04.2025, am solicitat Ministerului Educației și Cercetării un punct de vedere privind frecvența depunerii certificatului de cazier judiciar și a certificatului/adeverinței de integritate comportamentală de către personalul didactic, în conformitate cu prevederile Metodologiilor-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2025-2026, pentru verificarea îndeplinirii condițiilor de la art. 168 alin. (7) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare
Prin adresa nr. 26504/09.04.2025, Ministerul Educației și Cercetării – Direcția Generală Management, Carieră Didactică și Rețea Școlară în Învățământul Preuniversitar ne-a comunicat că „Prezentarea certificatului de cazier judiciar și a certificatului/adeverinței de integritate comportamentală (...) este reglementată de metodologiile-cadru privind mobilitatea (...), respectiv în perioadele prevăzute în Calendarul mobilității personalului didactic de predare pentru:
- încadrarea personalului didactic de predare la nivelul unităților de învățământ;
- modificarea duratei contractului individual de muncă din durată determinată de un an în contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei, conform prevederilor art. 180 din Legea nr. 198/2023 (...);
- înscrierea/validarea înscrierii la concursul național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învățământul preuniversitar;
- înscrierea la concursul județean, respectiv testarea organizată la nivel județean pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate;
- înregistrarea cererilor privind repartizarea candidaților pe perioadă determinată în baza rezultatelor obținute la concursurile naționale, sesiunile anterioare (maximum 6 sesiuni anterioare);
- înregistrarea cererilor privind angajarea în regim de plata cu ora a personalului didactic asociat și pensionat;
- în perioadele de înscriere la orice etapă a mobilității personalului didactic de predare care presupun încheierea unui contract individual de muncă pe perioadă determinată/nedeterminată la nivelul unei unități de învățământ.”
Adresa M.E.C. confirmă punctul de vedere exprimat de reprezentanții F.S.E. „SPIRU HARET” pe această problemă: obligarea personalului didactic de predare titular de a depune certificatul de cazier judiciar și certificatul/adeverința de integritate comportamentală la fiecare 6 luni – pe motiv că cele anterioare și-au pierdut valabilitatea – este lipsită de fundament.
Faptul că respectivele certificate au valabilitate de 6 luni nu înseamnă că trebuie depuse de 2 ori pe an, ci că, atunci când sunt depuse (în situațiile și perioadele stabilite de metodologia-cadru și calendarul mobilității personalului didactic), acestea trebuie să fie valabile (să fie în interiorul termenului de 6 luni de la eliberare).
Marți, 8 aprilie a.c., a avut loc ședința de lucru a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Pe ordinea de zi au fost înscrise următoarele probleme:
I. Solicitări de la unități de învățământ
II. Diverse
În cadrul ședinței au fost luate următoarele hotărâri:
I. Se aprobă solicitările unităților de învățământ, conform Anexei 1.
II. Diverse:
1. Se prezintă Procedura operațională referitoare la fișele posturilor din cadrul I.S.J. Hunedoara. Se amână până la ședința viitoare pentru verificare.
2. Se aprobă reînmatricularea unui elev la Școala Gimnazială ”Dr. Aurel Vlad” Orăștie.
3. Se respinge transferul unui elev de la școala profesională, clasa a IX-a, la Liceul de Arte ”Sigismund Toduță” Deva, începând cu anul școlar 2025/2026, deoarece nu permite legislația transferul elevilor de la școala profesională la liceu.
4. Se aprobă lista excepții plata cu ora, cadre didactice, luna martie 2025, conform Anexei 2.
5. Se aprobă rapoartele de doctorat ale inspectorilor școlari și directori unități de învățământ, luna martie 2025.
6. Se respinge închirierea unei garsoniere din sediul I.S.J. Hunedoara.
Anexele la care se face referire în articol sunt postate la rubrica ISJ HUNEDOARA - CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE
O profesoară româncă a transmis un mesaj dur tuturor elevilor din România care se plâng de obicei de faptul că nu le place la È™coală, dar È™i părinÈ›ilor È™i profesorilor din România care sunt nemulÈ›umiÈ›i de felul în care se „face carte” la noi.
Doctorand la Universitatea din Poitiers (FranÈ›a) È™i la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din IaÈ™i, Ana-Maria Constantin predă în prezent la un liceu de prestigiu din FranÈ›a, iar, de curând, a postat pe Facebook o analiză comparativă asupra sistemelor de educaÈ›ie din FranÈ›a È™i România, cu accent pe disciplina existentă în sistemul francez.
Nu È™tiu câÈ›i dintre voi aÈ›i văzut filmul „Liceenii”. Era o frântură din educaÈ›ia care a dispărut acum 25 de ani. S-au dus regulamentele È™colare dure, s-au dus uniformele obligatorii È™i profii exigenÈ›i.
Eu încă am mai prins câÈ›iva, în anii 1990, în faÈ›a cărora îmi mănânc unghiile, ba mai ziceam È™i-un „Tatăl nostru” de frică să nu mă scoată la tablă.
Azi, profesorii se plâng că elevii nu mai învață, că sunt mai bine îmbrăcaÈ›i ca ei, că la È™coală se face parada modei, atunci când elevii catadicsesc să vină la È™coală.
Dar nu vă spun mai multe, pentru că È™tiÈ›i È™i voi cam cu ce se mănâncă È™coala românească, cu milioane de absenÈ›e È™i promovabilitate mediocră la Bacalaureat de când s-au pus camere video care inhibă inspiraÈ›ia.
Nici să fii la catedră nu e mai bine, pentru că rezultatele dezastruoase le sunt imputate profesorilor. Dacă se chiulește, e vina lor, că nu știu să țină un curs care să-i atragă, care să le mențină interesul treaz, care să-i țină la școală și să nu-i trimită pe stradă sau prin baruri.
Dacă nu se învață e tot vina lor, a profesorilor. Aceasta era situaÈ›ia când încă eram profesoară în È›ară. Acum lucrez din nou în învățământ, în FranÈ›a, la Lycée de La Rochelle. Pentru că, un liceu care se respectă are o reputaÈ›ie. ReputaÈ›ie care se construieÈ™te în ani È™i cu mult efort.
Reputația se face pe baza rezultatelor de mai sus, dar și prin absolvenții săi. Absolvenții trebuie să continue studiile sau să fie angajați. Pentru a ajunge la studii universitare sau angajatul ireproșabil, liceul nu se joacă cu regulile.
Regulamentul este foarte dur È™i dacă vă povesteam de „Liceenii”, nu o făceam întâmplător. Toată lumea are uniformă. Uniforma este obligatorie. Obligatorie este È™i coafura fetelor, un coc micuÈ›, ca È™i barba permanent rasă a băieÈ›ilor.
Obligatorii sunt È™i pantofii negri cu toc de trei centimetri pentru fete. Balerinii nu sunt acceptaÈ›i, cum nu sunt permise nici tocurile mai mari de trei centimetri. Cine nu se încadrează este exclus de la cursuri sau mai bine zis, trimis acasă să se schimbe.
Dacă ai reuÈ™it să treci de prima selecÈ›ie de la poartă, te poate trimite acasă orice profesor sau Consilierul Principal Educativ care răspunde de ViaÈ›a Școlară. Și apoi, e problema ta dacă rămâi cu absenÈ›e nejustificate.
O să regreÈ›i cu ocazia consiliilor clasei care se reunesc la fiecare sfârÈ™it de semestru pentru a analiza situaÈ›ia È™colară È™i disciplinară a tuturor elevilor. Acolo, în È™edință, de față cu toÈ›i profesorii È™i directorii, absenÈ›ele, excluderile, abaterile disciplinare sunt tocate mărunt.
Dacă exagerezi, poÈ›i fi sigur că n-o să ai o diplomă pe care să scrie Lycée de La Rochelle ci o diplomă oarecare, fără prea multă valoare. Să revenim la regulament.
ȘtiÈ›i că, în România, se filmează orele cu telefonul mobil, că elevii se amuză între ei sau pe socoteala profesorului care, vrând-nevrând, e profesorul lor. Ei bine, aici e absolut imposibil.
Telefoanele mobile nu sunt permise în incinta È™colii (È™i nici în internat între anumite ore, cum e ora de studiu sau după stingere) È™i orice folosire a gadgeturilor mobile este sancÈ›ionată simplu prin confiscare.
Ulterior, aparatul ajunge la Directorul Adjunct care judecă singur dacă È™i când îl returnează proprietarului. Se poate ajunge la o lună, două, sau tot anul È™colar. În funcÈ›ie de gravitatea faptei. La ore, dacă nu eÈ™ti disciplinat, profesorul nu se încurcă cu tine.
Nu ai chef de oră, te pofteÈ™te afară, dar nici asta nu e de bine, pentru că nu ai voie să părăseÈ™ti liceul aÈ™a, când ai tu chef. Practic eÈ™ti obligat să rămâi în È™coală, È›i se notează excluderea, È™i o să lucrezi de unul singur la ViaÈ›a Școlară.
Ba, mai mult, o să mai primeÈ™ti È™i o pedeapsă ca să nu te mai amuzi în ore în loc să asculÈ›i lecÈ›ia. Pedepse se dau uÈ™or. Se numesc „ReÈ›ineri”. O să faci teme, eseuri, pe diverse subiecte, în general legate de greÈ™eala făcută.
Dacă ai fost lipsit de respect, o să scrii câteva pagini despre respect È™i nevoia de respect. Dacă ai copiat, o să argumentezi cum dăunează copiatul disciplinei È™colare... Dacă excelezi în greÈ™eli o să faci multe chestii practice.
De exemplu, o să lucrezi pentru colectivitate la restaurantul unde mănâncă elevii, o să faci curat prin È™coală sau la spălătorie. Și vă spun sincer, nimic din toate astea nu e amuzant. Dar e meritat. GreÈ™elile meritate sunt asumate.
O reÈ›inere sau o excludere pleacă în plic la părinÈ›i care o retrimit semnată la È™coală. Ele rămân în dosarul elevului pentru posteritate. AbsenÈ›ele sunt foarte bine supravegheate. Practic, sistemul îÈ›i poate arăta la orice oră cine nu e prezent la cursuri È™i din ce motiv.
Motiv necunoscut înseamnă că echipa de la ViaÈ›a Școlară pune mâna pe telefon È™i sună. Te sună pe tine, părinte sau tutore. PărinÈ›ii pot vedea È™i ei de acasă dacă odrasla e la È™coală au ba. Dacă părintele e cu copilul acasă, sună la È™coală ca să-i anunÈ›e absenÈ›a È™i motivul.
Totul e contabilizat. Dacă ai lipsit, când apari la È™coală te prezinÈ›i cu carnetul personal pentru a justifica absenÈ›a È™i a o reglementa informatic. PărinÈ›ii semnează absenÈ›ele elevilor minori, majorii pot să È™i le semneze singuri, în consecință de cauză.
Elevii È™i părinÈ›ii au semnat contractul cu È™coala. Contractul e lege È™i toată lumea se supune. DemocraÈ›ia... e în altă parte. (Material preluat de pe site-ul „stiridiaspora.com”)