Nr. 558 / 01.11.2005
Tipul știrii:
Actualitate
Data știrii:
1.11.2005
Data ultimei actualizări:
18.04.2025
Numărul de vizualizări:
1673
Vă prezentăm sinteza celor mai importante evenimente
sindicale ale începutului de an școlar.
,,Frunze''
,,Anul școlar a început energic. Politicienii au luat cu asalt liceele pentru a împărtăși elevilor ceva din experiența lor, profesorii au luat cu asalt ministerul pentru a-i împărtăși ministrului opiniile lor (,,Miclea nu este ministru, e un psiholog sinistru''), în mod elevat - ,,ne-ați promis salar dublat și ne-ați dat numai rahat'' - iar elevii au luat lucrurile ca atare: cei din zonele sărace sau sinistrate au luat-o la pas câțiva kilometri până la cea mai apropiată școală rămasă în picioare, iar cei din școlile centrale și-au luat telefoanele mobile, bijuteriile și țigările și au purces la învățătură.
Ca oaspete al liceului ,,A.D. Xenopol'' din Capitala, președintele Băsescu a făcut puțină istorie personală mărturisind că și acum are emoții ,,când vede un dascăl'' și că n-a fost un premiant: ,,un an cu mențiune, unul cu nimic, asta-i viața''. și viata politica-i la fel: un an cu promisiuni, patru cu nimic. Paradoxurile ei au făcut ca președintele să vorbească după Paul Niculescu - Mizil. O fi avut dl. Băsescu emoții când a văzut un dascăl al comunismului înaintea saș Cum la școala Centrală directoarea se numește Svetlana Bodnaras - un nume ce trezește și el amintiri -, politicienii au depănat și ei câteva: dl. Boc a povestit că părinții l-au îmboldit spre carte oferindu-i alternativa ,,ori cu gâștele, ori la scoală''. Dl. Boc a ales școala și acum păzește găștile PD. Ministrul Miclea preferă copacii: ,,vă propun să ne luam cu toții angajamentul, în prima zi de școală, să facem din acest an anul copacului, să plantăm fiecare câte un copac pe care să-l creștem și să-l îngrijim''. Buna idee! În lipsă de profesori, copacii ar putea preda fără leafă: ,,vom învăța de la ei cum să fim puternici și liberi, cum să ne uitam la cerul înstelat''. O fi plantat mulți copaci dl. Miclea până acumș Căci pare complet adormit la umbra lor. În fine, festivitățile fiind încheiate să speram ca repetenții și corigenții de azi vor deveni puternicii de mâine și că vor intra în topurile celor 300 de bogați și al celor 100 de puternici - ca să trăiască bine, cu cărți puține. Diplomele se pot cumpăra, iar universitățile scot pe banda rulantă absolvenți și absolvente care nu știu să lege o propoziție, dar care dau bine pe micile ecrane - de unde sar direct în anturajul puternicilor zilei (,,licurici'', cum le zice dl. Băsescu), cărora le storc sentimentele. În fond, sunt și ei sensibili: îi vezi plângând la Parchet chiar dacă sunt atât de puternici încât de pe urma lor nu rămâne aproape nimic și atât de pricepuți încât nu greșesc decât pe milioane de dolari. Poate ca micuții școlari vor fi cuminți și vor planta copaci destui - pentru ca diriginții patriei să se poată urca unde le este locul.''
(Articol preluat din ziarul ,,Curentul'' - Tia șerbănescu)
Colaborare sindicală
În data de 27.09.2005 a avut loc o întâlnire a conducerilor Federației Sindicatelor din Învățământ ,,SPIRU HARET'' și Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. Având în vedere faptul că acțiunile noastre de protest de până acum nu au dat rezultate, iar Ministerul Educației și Cercetării și Guvernul României nu au dat curs nici uneia dintre revendicările noastre, în cadrul întrunirii s-a hotărât organizarea de pichete în data de 5 OCTOMBRIE 2005 - ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI, în toate ORAȘELE și MUNICIPIILE din țară în care cele două federații sunt reprezentate, după cum urmează:
- în municipiile reședință de județ - în fața sediului Prefecturii
- în municipii și orașe - în fața sediului Primăriei / Consiliului local.
Revendicări: negocierea proiectului de ,,Strategie privind descentralizarea învățământului preuniversitar'' cu federațiile sindicale reprezentative din învățământ; legiferarea proiectului negociat numai în condițiile alocării a 6% din P.I.B. pentru învățământ; elaborarea proiectului Legii salarizării, care să conducă la dublarea salariilor personalului din învățământ până la 01.01.2007 și aprobarea lui în Parlament; anularea O.U.G. nr. 63/2005, care anulează fondurile de premiere, blochează posturi etc.; respectarea de către Ministerul Educației și Cercetării a Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură - Învățământ, a principiilor și a prevederilor legale ce reglementează dialogul social; păstrarea titularizării în învățământ; acordarea de tichete de masă; acordarea unui fond de carte; asigurarea abonamentelor la Internet pentru personalul didactic.
Pichetări și proteste de Ziua Mondială a Educației
Ziua Mondială a Educației, 5 octombrie, a găsit învățământul hunedorean într-o stare de spirit tensionată. De fapt, nemulțumirea a devenit, de mai mulți ani, o condiție firească în sfera educației.
Peste 500 de profesori din județ au luat atitudine și au încercat să se facă auziți de către autorități. Au fost pichetate prefectura și primăriile și au fost purtate discuții cu reprezentanții administrației locale din orașele județului. Acțiunea a reprezentat un semnal de alarmă față de subfinanțarea învățământului, față de atitudinea disprețuitoare a Ministerului Educației și Cercetării, față de lipsa unui adevărat dialog social și a unei dezbateri publice referitoare la Strategia de descentralizare a învățământului preuniversitar.
Pichetările s-au desfășurat între orele 10 și 11. La Deva peste 100 de cadre didactice au pichetat sediul Prefecturii. Subprefectul Dan Pricăjan a acceptat după mai multe insistențe discuțiile cu noi. Ne-a vorbit despre lipsa fondurilor, dar și despre faptul că, în calitate de reprezentanți ai Guvernului în teritoriu, au datoria de a aplica politica acestuia. La Vulcan primarul a fost nemulțumit de faptul că unii dascăli au salariul mai mare ca al lui. În localitatea Hațeg primarul a declarat că este de acord cu descentralizarea învățământului preuniversitar în ceea ce privește conducerea administrativă a acestuia, dar nu și din punct de vedere financiar.
În general am constatat că prevederile Proiectului Strategiei de descentralizare a învățământului preuniversitar nu sunt cunoscute de reprezentanții comunităților locale și atunci ne punem întrebarea:
Cum vrea Ministerul Educației și Cercetării să pună în aplicare acest proiect fără o cunoaștere și o înțelegere a prevederilor luiș
Ulterior datei de 5 octombrie am primit și răspunsuri scrise din partea primăriilor din localitățile Petroșani, Simeria, Călan, Pui, Rapoltu Mare, Brănișca. În toate aceste răspunsuri se manifestă disponibilitatea spre dialog, interesul față de problemele învățământului, dar și faptul că în acest moment nu există suficiente resurse financiare și materiale.
Referendum sindical
În prima jumătate a lunii octombrie s-a desfășurat în toate unitățile de învățământ din județ un referendum sindical prin care s-a solicitat membrilor de sindicat poziția referitoare la ,,Strategia privind descentralizarea învățământului preuniversitar'' și față de formele de protest propuse.
Nu toate sindicatele afiliate au depus formularele cu semnăturile membrilor de sindicat și din acest motiv nu vă putem prezenta decât rezultate parțiale.
Au răspuns întrebărilor din chestionar un număr de 3315 sindicaliști. În ceea ce privește strategia propusă de Ministerul Educației și Cercetării pentru descentralizarea învățământului preuniversitar, 3299 persoane, 99,5% din cei chestionați se pronunță împotriva acesteia. Referitor la formele de protest propuse, opțiunile celor care au răspuns chestionarului sunt următoarele:
- grevă pe termen limitat: 361 - 10,8%;
- grevă pe termen nelimitat: 2020 - 61,1%;
- boicotarea examenelor naționale: 918 - 27,6%;
Grevă de avertisment
Conducerile operative ale Federației Sindicatelor din Învățământ ,,SPIRU HARET'', Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Naționale Sindicale ,,ALMA MATER'', analizând stadiul în care se află soluționarea revendicărilor formulate în comunicatul comun, ținând cont de mandatul dat de Birourile Executive reunite ale celor 3 federații vizând acțiunile de protest, au hotărât ca miercuri, 26 octombrie 2005, începând cu orele 11.00, să se desfășoare în toate unitățile de învățământ o grevă de avertisment, pe durata a două ore (respectiv până la orele 13.00).
Greva de avertisment reprezintă o continuare a mitingului organizat de F.S.I. ,,SPIRU HARET'' în data de 12 septembrie și a pichetelor comune din data de 12 octombrie 2005 și s-a desfășurat în săptămâna în care Comisiile învățământ din Parlament au luat în discuție proiectul Legii Bugetului de Stat pe anul 2006. Acțiunea din data de 26 octombrie a avut la bază revendicările celor 3 federații, astfel cum sunt prezentate în comunicatele comune emise înainte și cu ocazia pichetărilor din data de 12 octombrie:
- alocarea unui procent de 6 % din PIB pentru învățământ;
- anularea OUG 63/2005 și acordarea premiului lunar de 2%, precum și a altor premii și drepturi cuvenite conform legii și contractelor colective de muncă;
- elaborarea, discutarea și promulgarea Legii salarizării personalului din învățământ prin care salariile să se dubleze până la data de 01.01.2007;
- negocierea strategiei de descentralizare a învățământului preuniversitar cu federațiile reprezentative din învățământ; legiferarea proiectului numai în condițiile alocării a 6% din PIB pentru învățământ;
- menținerea titularizării în învățământ;
- acordarea unui fond sau spor special pentru carte de specialitate, acces la Internet, acordarea de tichete de masă;
- susținerea necesității creșterii calității serviciilor educaționale, dar în condiții de echitate competițională cu sistemele de învățământ din țările U.E. (condiții de muncă, dotări, salarizare).
În județul nostru toți membrii de sindicat au aderat la greva de avertisment. Din datele oferite de liderii sindicatelor de zonă rezultă că în aproximativ 80% din unitățile școlare greva s-a desfășurat cu întreruperea cursurilor și trimiterea elevilor acasă, dar au fost și situații în care elevii au rămas în școală și au fost supravegheați.
Conform prevederilor legale, toți cei care au participat la grevă trebuie să semneze în condică: ,,grevă de avertisment''. Orele respective nu vor fi plătite.
Tributari mentalității conform căreia ,,vor lupta ceilalți și pentru noi, iar ceea ce se obține se va acorda tuturor'', un număr relativ mic de cadre didactice și-au desfășurat activitatea în mod normal fără a ține cont de protestul colegilor.
Programul acțiunilor sindicale viitoare
Conducerile federațiile sindicale din învățământ, în baza mandatului care le-a fost acordat și ținând cont de rezultatele referendumului, au hotărât următorul ,,plan de acțiune'':
- participarea reprezentanților sindicatelor la discuțiile din Comisiile învățământ și buget finanțe referitoare la bugetul educației, concomitent cu pichetarea Parlamentului în zilele respective;
- grevă pe termen limitat în săptămâna când se va discuta în plenul Parlamentului proiectul Legii bugetului;
- declanșarea grevei generale în cazul nealocării unui buget satisfăcător pentru învățământ.
Precizări privind indexările salariale
Având în vedere neclaritățile care ne-au fost semnalate în legătură cu indexarea salarială, vă aducem la cunoștință următoarele:
- Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2005, astfel cum a fost aprobată prin Legea nr. 138/2005, a prevăzut indexarea salariilor de bază ale personalului didactic și didactic auxiliar, în două tranșe - o primă tranșă de la 1 martie 2005 și o a doua tranșă, de la 1 octombrie 2005.
- Potrivit art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 63/2005 pentru reglementarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor de personal în anul 2005, publicată în Monitorul Oficial nr. 568/01.07.2005, prevederile referitoare la creșterile salariale ce urmau a fi acordate personalului din sectorul bugetar începând cu luna octombrie 2005, stabilite prin O.U.G. nr. 18/2005 s-au prorogat până la data de 31 decembrie 2005.
- ATENȚIE!!! Articolul 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 63/2005 (prin care s-a blocat acordarea indexării) a fost ABROGAT EXPRES de art. 6 din Ordonanța Guvernului nr. 33/2005 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 634/19.07.2005.
În consecință, de la data de 1 octombrie 2005 se acordă indexarea prevăzută de O.U.G. nr. 18/2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 138/2005.
Precizări referitoare la procesele privind plata diferențelor salariale
După cum am informat și în alte materiale, prin sentințele civile pronunțate de Tribunalul Hunedoara s-au admis acțiunile formulate de Sindicatul Învățământ Preuniversitar Județul Hunedoara în numele membrilor de sindicat și s-a dispus obligarea pârâților (unitatea de învățământ, inspectoratul școlar, consiliul local și primarul) la calcularea corespunzătoare a salariilor personalului didactic și didactic auxiliar și la plata retroactivă (începând cu data de 01.01.2003) a diferențelor salariale dintre sumele cuvenite conform prevederilor legale și sumele efectiv plătite. În perioada următoare fiecare unitate școlară va primi prin poștă sentința în forma scrisă.
Pentru a putea cuprinde diferențele salariale menționate în proiectele de buget ale anului următor, vă rugăm să luați legătura cu conducerea unității de învățământ pentru recalcularea salariilor începând cu data de 01.01.2003, chiar dacă deocamdată nu ați primit sentința judecătorească. Recalcularea se va face, conform legii, numai pentru cei care s-au constituit parte în proces și sunt cuprinși în tabelele nominale depuse la Tribunalul Hunedoara. Pentru membrii de sindicat care nu au semnat tabelele menționate, se vor deschide alte procese. Tabele nominale cu semnături pentru noile procese trebuie depuse la sindicatul județean până la sfârșitul lunii noiembrie.
Am fost informați că, în contextul de mai sus, există cereri de intrare în sindicat din partea nemembrilor. Procedura este următoarea:
- se completează o cerere de intrare în sindicat;
- cererea, vizată de liderul din unitate, se înregistrează la secretariatul unității pentru reținerea cotizației pe statul de plată;
- se plătește retroactiv, la sindicatul județean, cotizația sindicală începând cu 01.01.2005;
- se completează tabelele pentru darea în judecată.
Cu stimă,
Consiliul Județean
S.I.P. Hunedoara
Președinte,
Paul RUSU