Nr. 170 / 27.04.2007
Tipul știrii:
Actualitate
Data știrii:
27.4.2007
Data ultimei actualizări:
22.11.2024
Numărul de vizualizări:
1697
Către organizațiile sindicale afiliate
În atenția liderului și membrilor de sindicat
Ref.
informare aprilie
Stimați colegi,
Vă prezentăm în cele ce urmează principalele activități derulate în ultima perioadă.
I. Comisia paritară I.S.J. – S.I.P. Hunedoara
Miercuri, 4 aprilie a.c. s-a desfășurat ședința Comisiei paritare de la nivelul I.S.J. Hunedoara.
Au fost discutate următoarele aspecte:
1. Propunerile I.S.J. Hunedoara pentru modificarea Legii învățământului preuniversitar
I.S.J. ne-a pus la dispoziție propunerile pentru modificarea Legii învățământului care au fost înaintate ministerului.
2. Încadrarea personalului didactic auxiliar care a absolvit studii superioare
Până la data de 31 mai a.c., în conformitate cu prevederile art. 7 din Ordonanța Guvernului 10/2007, se va proceda la evaluarea persoanelor îndreptățite să treacă într-un nou grad de salarizare.
3. Demersurile I.S.J. Hunedoara către M.E.C.T. privind acordarea sporului de izolare pentru personalul didactic auxiliar
Deoarece la vechea adresă către minister nu s-a primit încă un răspuns, în cadrul discuțiilor s-a convenit să se redacteze o nouă adresă, comună, în care să se prezinte toate argumentele legale care ar putea conduce la acordarea acestui spor.
4. Modul de stabilire a ponderii gradațiilor de merit-2007 pe specializări/funcții de conducere
Reprezentanții S.I.P. Hunedoara au semnalat faptul că în acordarea gradațiilor de merit-2007 s-au respectat doar parțial cele convenite cu sindicatul în cadrul Comisiile paritare anterioare.
Reprezentanții I.S.J. au arătat că evaluarea acestor persoane s-a făcut separat, doar afișarea rezultatelor făcându-se pe liste comune la disciplinele de învățământ.
S-a propus ca pe viitor personalul de conducere care candidează la obținerea gradației de merit să fie evaluat separat și să constituie o categorie distinctă care nu intră în competiție cu personalul de execuție.
5. Demersuri pentru acordarea distincțiilor „Gheorghe Lazăr”-2005
S-a stabilit ca fiecare parte să facă demersuri pentru semnarea unui nou ordin de ministru pentru candidații la această distincție din anul 2005.
Între timp, ordinul respectiv a fost semnat. În prezent se caută resurse financiare la nivelul consiliilor locale.
6. Acordarea sporului de ecran pentru angajații din I.S.J. și modalitatea de extindere pentru angajații unităților școlare din rețea
Reprezentanții S.I.P. au semnalat faptul că sporul de ecran este acordat personalului din cadrul I.S.J., dar nu s-au făcut nici un fel de demersuri pentru ca acest spor să fie acordat și personalului îndreptățit din unitățile de învățământ.
S-a convenit ca I.S.J. să pună la dispoziție documentația pe care a folosit-o pentru acordarea sporului menționat și să se facă demersuri comune pentru extinderea sporului și la nivelul unităților de învățământ.
7. Problema desființării postului de psiholog de la școala Generală Călan
Ca urmare a unei erori, s-au scos la concurs mai multe posturi de psihologi școlari decât cele aprobate de minister. Pentru că postul de la școala Generală Călan este ocupat de un suplinitor și pentru că un asemenea post este normat la liceul din Călan, cel de la școala generală a fost desființat pentru încadrarea în numărul de posturi aprobat de minister.
Explicația dată de I.S.J. a fost considerată ca nesatisfăcătoare și s-a cerut rezolvarea situației pentru următorul an școlar.
8. Modul de punere în practică a celor convenite în ședințele anterioare; alte probleme punctuale semnalate de membri de sindicat
II. Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului
1. Proiecte privind plata comisiilor de examene
În data de 18 aprilie 2007 a avut loc o nouă ședință a Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, pe a cărei ordine de zi s-au aflat următoarele: proiectul Normelor privind plata comisiilor de examen pentru concursul de ocupare a posturilor didactice / catedrelor vacante/rezervate din învățământul preuniversitar; proiectul Normelor privind plata comisiilor de examen pentru concursul de ocupare a posturilor didactice / catedrelor vacante/rezervate din învățământul preuniversitar din județele nominalizate în Hotărârea Guvernului nr. 1942/2004; proiectul Ordinului privind modul de plată a personalului care face parte din comisiile pentru organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal și profesional de stat pentru anul școlar 2007-2008; proiectul Ordinului privind modul de plată a personalului care face parte din comisiile pentru testele naționale, bacalaureat și absolvire a învățământului profesional și postliceal – sesiunile anului 2007.
Federația Sindicatelor din Învățământ „SPIRU HARET” a formulat propuneri pentru fiecare dintre proiectele mai sus menționate, însă acestea nu au fost puse deloc în discuție, fiind respinse în bloc de toți ceilalți membri ai comisiei (o singură persoană a votat alături de reprezentanții federației noastre).
Motivul respingerii a fost acela că respectivele materiale au fost discutate în comisii tehnice. Acest aspect este irelevant, de vreme ce rolul Comisiei de Dialog Social este acela de a dezbate actele inițiate de minister; mai mult, în ceea ce privește ultimele două proiecte menționate, trebuie subliniat faptul că acestea nu au fost discutate nici măcar în comisia tehnică, nefiind puse la dispoziția federațiilor sindicale decât cu ocazia Comisiei de Dialog Social – în comisia tehnică s-au discutat strict sumele cu care vor fi remunerați participanții la examene.
Este important de reținut faptul că propunerile noastre nici măcar nu au fost puse în discuție (deși acestea vizau, pe lângă majorarea sumelor, și decontarea cheltuielilor de deplasare, plata diurnei, asigurarea de apă pentru toți participanții, inclusiv elevii aflați în examene), textele fiind aprobate și cu greșeli nepermise (referiri la acte normative abrogate în baza cărora să se facă diferite plăți).
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați site-ul federației – www.fsiispiruharet.ro – unde veți putea găsi atât proiectele inițiate de minister, cât și forma acestora conținând propunerile Federației „Spiru Haret”.
2. Plata personalului implicat în desfășurarea tezelor unice
Reprezentanții federației noastre au solicitat și reglementarea modului de plată al personalului din învățământ implicat în desfășurarea tezelor cu subiect unic. Reprezentanții ministerului s-au arătat însă refractari, pe considerentul că, oricum, tezele se susțineau în clasa a VII-a, astfel că nu este necesară o plată suplimentară pentru o activitate care se prestează în mod curent.
3. Echivalarea unor funcții nedidactice
Tot în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social, reprezentanții federației noastre au reiterat problema echivalării unor funcții nedidactice – informatician, analist programator, inginer de sistem, analist (programator) ajutor, operator, controlor date din inspectoratele școlare și unitățile conexe – cu funcții didactice auxiliare și au solicitat să fie supus dezbaterilor proiectul ORDINULUI pentru aprobarea Metodologiei privind echivalarea funcțiilor de specialitate prevăzute la pct. V din anexele nr. V/1 a, V/1 b, V/1 c la Ordonanța Guvernului nr. 10/2007, cu unele funcții didactice auxiliare cuprinse în anexa nr. 3 la Ordonanța Guvernului nr. 11/2007, elaborat de federația noastră.
Pe această problemă, am întâmpinat opoziția reprezentanților ministerului care au apreciat că un asemenea ordin nu poate fi promovat, deoarece persoanele în cauză nu își desfășoară activitatea în unitățile de învățământ preuniversitar și, pe cale de consecință, nu pot avea statut de personal didactic auxiliar.
Discuțiile vor fi reluate, deoarece proiectul nu a fost supus la vot.
4. H.G. privind 100 euro
Un alt aspect pus în discuție a vizat nepromovarea Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 315/2006 privind stimularea achiziționării de cărți sau de programe educaționale pe suport electronic, necesare îmbunătățirii calității activității didactice în învățământul preuniversitar.
Reprezentanții ministerului au precizat că au existat o serie de obiecții succesive din partea Ministerului Finanțelor Publice (în special) și a Ministerului Justiției, care au determinat o modificări în textul proiectului respectiv (plata nu se va face eșalonat, nu se vor putea achiziționa reviste pentru că textul legii nu permite etc.). Materialul conținând toate aceste modificări va fi pus la dispoziția federațiilor sindicale reprezentative într-un termen cât mai scurt.
III. Întâlnire cu noul ministru al educației
În data de 19 aprilie 2007 a avut loc o întâlnire cu noul ministru al educației – domnul Cristian Mihai Adomniței, inițiată de acesta pentru discuții cu reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ.
Vă prezentăm în cele ce urmează unele dintre problemele abordate în cadrul întrunirii.
1. Domnul ministru nu dorește promovarea legilor fundamentale ale învățământului separat, ci sub forma unui pachet legislativ național pentru educația românească, care să cuprindă Legea învățământului superior, Legea învățământului preuniversitar și Statutul personalului didactic (acte care includ și strategia de descentralizare). În opinia sa, pachetul legislativ nu poate fi rupt de motivarea financiară corespunzătoare a resursei umane și se vor analiza posibilitățile de acordare a unor majorări salariale substanțiale, în strânsă relație cu aspectele calității actului educațional.
2. Cu privire la pachetul legislativ, federația noastră a solicitat elaborarea unui Statut al personalului din învățământ, nu numai al personalului didactic, fiind susținută și de alți colegi.
3. Totodată ministrul și-a manifestat disponibilitatea pentru dialog social real și o colaborare permanentă cu federațiile sindicale, în toate formele sale (comisii paritare, de dialog social, tehnice etc.); de asemenea, dorește ca fiecare federație să aibă un reprezentant în minister, pentru a se putea realiza un flux continuu de informații între administrație și sindicate. În plus, domnul Cristian Adomniței a solicitat să fie invitat la prima întâlnire a structurilor de conducere ale fiecărei federații.
4. Au fost clarificate și o serie de aspecte privind aplicabilitatea OMECT nr. 861/10.04.2007, urmare a solicitării formulate atât în scris, cât și verbal, în cadrul discuțiilor, de către FSI „Spiru Haret”.
Astfel, deși din cuprinsul ordinului mai sus menționat rezultă că acesta vizează strict suspendarea organizării și desfășurării concursurilor de ocupare a posturilor vacante din minister și instituțiile subordonate și a funcțiilor de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare, casele corpului didactic și unitățile de învățământ preuniversitar, unele direcții din minister au informat în mod greșit reprezentanții din teritoriu, în sensul că este blocată organizării concursurilor pentru ocuparea tuturor posturilor din unitățile de învățământ preuniversitar.
La sesizarea noastră (adresa federației nr. 616/18.04.2007) ministrul a precizat că ordinul în cauză nu vizează celelalte posturi și categorii de personal din unitățile de învățământ preuniversitar, ci strict pe cele mai sus menționate, sens în care va dispune emiterea unei adrese și informarea celor din teritoriu în acest sens.
5. Reprezentanții federației noastre au reiterat și solicitarea formulată în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social din data de 18.04.2007, în sensul reglementării modului de plată al personalului din învățământ implicat în desfășurarea tezelor cu subiect unic - ministrul urmând să analizeze această propunere.
6. O altă solicitare formulată de reprezentanții federației noastre, cu care domnul ministru Cristian Mihai Adomniței a fost de acord a fost aceea ca echipele ministerului (colectivele/comisiile) trimise în teritoriu în control / inspecție / evaluare să îi contacteze și pe reprezentanții sindicatelor, pentru a verifica aspectele semnalate de aceștia.
7. În ceea ce privește negocierea unui nou contract colectiv de muncă, domnul ministru a precizat că apreciază că aceasta este oportună numai după finalizarea pachetului legislativ prezentat la pct. 1 (ceea ce este în concordanță cu poziția FSI „Spiru Haret” și a FSLI)
8. Un ultim aspect important: la propunerea Federației „Spiru Haret”, ca urmare a faptului că 1 Mai este într-o zi de marți, ministrul a fost de acord cu emiterea unui ordin în care să se instituie ca zi liberă și ziua de 30 aprilie 2007, urmând ca ea să fie recuperată în data de 5 mai 2007.
IV. Consiliul Național al F.S.I. „Spiru Haret”
Joi, 26 aprilie 2007, a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Sindicatelor din Învățământ „Spiru Haret”. La ședință au fost invitați și au participat din partea Ministerului Educației Cercetării și Tineretului: dl. Mihai Cristian Adomniței – ministru, d-na Liliana Preoteasa – director general, Oana Badea – consilier al ministrului, dl. Cristian Alexandrescu – inspectorul școlar general la I.S.M. București.
Domnul ministru a solicitat dialogul cu federația noastră apreciind că aceasta este „federația sindicală cea mai activă și mai constructivă”.
La început de mandat ministrul și-a propus patru obiective:
1. Finalizarea pachetului de legi referitoare la învățământ
Până la toamnă se dorește ca, împreună cu sindicatele, să se finalizeze cele două legi pentru a fi înaintate Parlamentului, dezbătute, aprobate și aplicate de la 01.01.2008. Dl ministru a apreciat că:
- „nu doresc imagine fără fond”;
- „este de neconceput ca cele două legi în proiect să nu fie corelate”;
- „ne retragem în munți împreună cu sindicatele, le finalizăm și la toamnă le prezentăm Parlamentului”;
- „în noul pachet de legi se impune a se elabora un statul al întregului personal din învățământ”.
2. Semnarea unui nou Contract Colectiv de Muncă
După finalizarea pachetului de legi referitoare la învățământ va începe și negocierea unui nou Contract Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Învățământ. Acesta trebuie să fie în concordanță cu noul pachet de legi ale învățământului.
3. Continuarea investițiilor în infrastructură
În următoarele două săptămâni se vor repartiza banii necesari reparațiilor ce urmează a fi efectuate în unitățile de învățământ în această vară.
4. „Investiții” în salarizarea cadrelor didactice
„Al doilea proces de investiții va fi cel în salariile profesorilor”. Noul ministru se declară un „prieten și un aliat pentru investițiile în salarizare” și în același timp a precizat că „vom da cu dreapta, iar cu stânga vom cere calitate în învățământ”.
Dl. ministru a mai apreciat că:
- „vreau să fiu un ministru al elevilor, părinților și al cadrelor didactice”;
- „în privința descentralizării, rezultatele obținute în județele pilot sunt egale cu 0; mi se pare ideală implicarea sindicatelor și elaborarea unui nou proiect de descentralizare”;
- „am o mare disponibilitate de dialog cu sindicatele, cu cei care cunosc situația reală din învățământ”.
Toate aceste aprecieri făcute de dl. ministru Adomniței, modul în care s-a purtat dialogul, conduc spre o concluzie optimistă. În același timp nu putem uita că am mai „pățit-o” și cu alți miniștri. Așteptăm ca toate aceste gânduri frumoase să fie puse în practică.
V. Ofertă turistică
Autoritatea Națională pentru Tineret ne-a pus la dispoziție oferta turistică pentru vara 2007.
Aceasta poate fi consultată la sediile organizațiilor sindicale de zonă, la sediul și pe site-ul S.I.P. Hunedoara
VI. Materiale de interes general
Vă informăm că pe site-ul S.I.P. Hunedoara au fost publicate o serie de materiale care prezintă interes pentru colegii noștri:
1. Metodologia de mobilitate a personalului.
2. Calendarul mișcării personalului
3. Criterii și punctaje
4. Centralizatorul disciplinelor de învățământ
Cu deosebită considerație,
Consiliul Județean
S.I.P. Hunedoara
Președinte
Paul Rusu