Nr. 52 / 29.01.2008
Tipul știrii:
Actualitate
Data știrii:
29.1.2008
Data ultimei actualizări:
18.04.2025
Numărul de vizualizări:
1736
Către organizațiile sindicale afiliate
În atenția liderului și membrilor de sindicat
Ref. informare ianuarie
Stimați colegi,
Vă prezentăm în cele ce urmează principalele evenimente derulate de la începutul anului.
I. Gradația de merit - 2008
Au fost aprobate fișele pe baza cărora se va evalua activitatea candidaților pentru acordarea gradației de merit în anul 2008. Fișele de evaluare sunt afișate pe site-ul S.I.P. Hunedoara la rubrica INFORMAțII UTILE - LEGISLAțIE ÎNVățăMÂNT și cuprind criteriile și punctajele pentru următoarele categorii de personal: educatoare, învățători, profesori, profesori din învățământul special, din învățământul vocațional, profesori de educație fizică, profesori-antrenori din cluburile sportive școlare, directori, secretari, bibliotecari, laboranți, contabili, administratori, informaticieni/ingineri de sistem. Fișele au fost discutate cu inspectorii de specialitate și au fost aprobate în ședința Consiliului de administrație al I.S.J. din data de 11 ianuarie a.c.
Conform graficului desfășurării concursului pentru acordarea gradațiilor de merit - sesiunea 2008, în perioada 21 ianuarie - 15 februarie se depun dosarele care conțin documentele justificative privind activitatea cadrului didactic respectiv, la registratura inspectoratului școlar. Dosarele vor fi evaluate de consiliul consultativ al disciplinei în perioada 18 - 25 februarie 2008. Până la data de 10 martie 2008 consiliul de administrație al inspectoratului școlar aprobă lista cuprinzând punctajele acordate în urma evaluării. Rezultatele vor fi afișate în data de 13 martie.
Alte detalii pot fi consultate în Metodologia de acordare a gradației de merit aprobată prin Ordinul MECT 2575/2007 afișată pe site-ul S.I.P. Hunedoara la rubrica INFORMAțII UTILE - LEGISLAțIE ÎNVățăMÂNT.
II. ,,Negocieri'' privind acordarea tichetelor cadou
Marți, 15 ianuarie a.c. au avut loc la sediul Inspectoratului școlar al Județului Hunedoara lucrările Comisiei de Dialog Social de la Nivelul Instituției Prefectului Județului Hunedoara. Comisia a fost convocată la solicitarea S.I.P. Hunedoara și a luat în discuție aspecte legate de modul de plată al drepturilor salariale cuvenite personalului din unitățile școlare din județul Hunedoara pentru luna decembrie 2007, plata premiului anual și acordarea tichetelor cadou.
Au participat subprefectul Cristian Marius Vladu, inspectorul școlar general Ionel Moș, primarii din 52 de localități ale județului, precum și directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice Hunedoara Lucian Heiuș. S.I.P. Hunedoara a fost reprezentat de liderii organizațiilor sindicale de zonă (16 persoane).
În prima parte a ședinței reprezentanții S.I.P. Hunedoara au arătat că în rândul angajaților din unitățile școlare din județul Hunedoara se manifestă o stare de tensiune și iritare. Această stare se datorează faptului că, în timp ce în alte județe ale țării s-au găsit resurse financiare pentru plata unor premii, tichete cadou sau altor drepturi de natură salarială, în județul nostru nu s-au plătit, ca în alți ani, nici drepturile salariale cuvenite lunii decembrie, ba chiar mai mult au fost blocate posibilitățile de plată a indemnizațiilor de concedii. În plus, amânarea zilei de plată a salariilor personalului din învățământ, precum și zvonurile privind amânarea plății premiului anual nu au făcut decât să amplifice starea de nemulțumire.
Primarii din mai multe localități au arătat că, deși ne aflăm la începutul anului financiar, sumele repartizate pentru plata salariilor și premiului anual sunt insuficiente. În privința tichetelor cadou nu se știe care este sursa de finanțare a acestora.
Dl. Lucian Heiuș, directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice Hunedoara, a adat asigurări că există bani suficienți pentru plata drepturilor salariale cuvenite pentru luna decembrie, precum și pentru plata premiului anual.
În privința tichetelor cadou, dl. director a sugerat primarilor mai multe posibilități de rezolvare a problemei. Există chiar și promisiunea că se vor acorda tichete cadou și pentru un eveniment din luna decembrie 2007. În concluzie, există sumele necesare și, foarte important, există și voința necesară rezolvării problemelor semnalate, cel puțin la nivel județean, fiindcă din teritoriu vin semnale contradictorii.
Pentru că politicieni români uită repede ce au promis, rugăm liderii sindicali de zonă, liderii și directorii unităților de învățământ să reia discuția cu primarii și să solicite consiliilor locale din zona unde activează acordarea tichetelor cadou.
III. O dezbatere ratată - pachetul de legi pentru educație
Ministrul educației, Cristian Adomniței, a făcut un popas în județul nostru pentru discuții pe marginea pachetului de legi privind educația. După o mobilizare făcută destul de în pripă, cel puțin la nivelul discuțiilor în școli, s-a organizat vineri, 19.01.2007, la I.S.J. Hunedoara o dezbatere la care au participat, pe lângă ministru, reprezentanți ai părinților, elevilor, sindicatelor, administrației publice locale și manageri ai unităților de învățământ
A fost însă o dezbatere ratată. De ceș Întâlnirea, care a debutat la ora 8.30, s-a transformat foarte repede într-un lung monolog, prin care domnul ministru ar fi dorit să argumenteze că proiectele au drept scop creșterea calității actului educațional și eliminarea metodei clasice de "aruncare a batistei pe țambal" (o expresie deosebit de dragă ministrului, care a repetat-o de nenumărate ori), prin care "se fentează asumarea responsabilității individuale sau colective".
Povestea frumoasă declamată de domnul ministru s-a finalizat după aproape trei ore. În acel moment, când toată lumea credea că va începe dezbaterea efectivă, s-a dovedit care este de fapt scopul întâlnirilor de genul acesta: o informare despre ceea ce se pregătește învățământului, fără ca el sau ministerul pe care îl conduce să mai fie dispuși la a modifica ceva din ceea ce au gândit. Ce se pregăteșteș Inspirați probabil de domeniul economic, reglat de concurență, vor să inaugureze capitalismul educațional, dar unul sălbatic, în care asupra educației își va putea da cu părerea sau lua decizii orișicine, exceptând pe cei care fac efectiv educație.
Cu alte cuvinte, dacă mai exista o oarecare îndoială, ministerul ține cu toată tăria la modificarea structurii învățământului, deși îi lipsesc argumentele solide, după cum se ține la eliminarea titularizării, chiar dacă, formal, se păstrează expresia "titular în sistemul național de învățământ". La fel de bine, s-a clarificat faptul că se dorește o descentralizare totală, lăsându-se la decizia sau cel puțin influența administrației publice locale probleme precum: decizia privind cifra de școlarizare, concursul pentru ocuparea posturilor de management, concursul de titularizare, finanțarea direcționată etc.
Suntem de acord cu toate acesteaș Răspunsul nu poate fi decât negativ. Iar dacă prin descentralizare se înțelege libertatea oricui de a avea un cuvânt de spus, dar mai puțin cadrele didactice și cele care îi reprezintă, sindicatele, atunci descentralizarea este, cu tot regretul pentru o idee în esență bună, de respins. Ce ne-ar putea motiva în acest sensș Decizia ministerului, a clasei politice de a face mari investiții în infrastructura învățământului, fără însă să ia în considerare o singură clipă și necesitatea motivării personalului din învățământ (refuzată, de altfel, de ministru, care a făcut apel la vocația pentru meseria didactică atunci când a fost adusă în discuție problema salarizării)ș Nicidecum!
O opinie de final: proiectele legislative, atâta vreme cât nu se rectifică anumite aspecte, sunt de respins și trebuie să ne opunem atât cât se poate. Ce dorimș Precizăm doar câteva, cele mai importante dintre punctele sensibile:
- o structură a învățământului care să reprezinte o contribuție pozitivă (clasa 0 în grădinițe, clasa a IX-a în licee, generalizarea învățământului liceal);
- păstrarea titularizării și în practică, prin concurs național, obligativitatea declarării posturilor vacante pentru transferări și posibilitatea transferului indiferent de mediu;
- finanțarea acordată direct școlilor și existența în finanțarea de bază a sumelor necesare asigurării tuturor drepturilor salariale pentru personalul din învățământ;
- concursul pentru ocuparea posturilor de management să se desfășoare la nivelul direcțiilor județene de învățământ, iar numirea să se facă numai după obținerea acordului Consiliului profesoral din școala în cauză;
- concurs de admitere în licee, respectiv abandonarea experimentelor de genul capacitate, teste naționale, teze unice etc.
Problemele ridicate de pachetul legislativ sunt, desigur mult mai numeroase. Le-am semnalat și în alte materiale ale sindicatului județean (vezi "Magister" nr. 5), după cum așteptăm de la dumneavoastră semnalarea tuturor carențelor sesizate.
IV. Consiliul Național al F.S.I. ,,Spiru Haret''
- Organizarea Conferinței Naționale
- Noi afilieri
- O nouă dezbatere publică
Vineri, 25 ianuarie 2008, a avut loc la București ședința Consiliului Național al Federației Sindicatelor din Învățământ "Spiru Haret", problemele aduse în discuție referindu-se la afilierea a două noi organizații sindicale și la organizarea Conferinței Naționale a Federației Sindicatelor din Învățământ "Spiru Haret".
Punctual, este vorba în primul rând de afilierea Sindicatului Salariaților din Învățământul Preuniversitar Suceava și a Sindicatului Independent al Salariaților din Învățământ - Sector 2 București. Cu alte cuvinte, activitatea desfășurată în beneficiul membrilor de sindicat de Federația "Spiru Haret" își găsește încă o dată confirmarea, tot mai multe organizații sindicale considerându-se a fi efectiv reprezentate de aceasta.
În al doilea rând, s-a decis organizarea Conferinței Naționale a Federației Sindicatelor din Învățământ "Spiru Haret" în luna februarie 2008. S-au stabilit comisiile de lucru (comisia de organizare, secretariatul, comisia pentru statut, comisia pentru strategie), numărul de delegați pentru fiecare organizație afiliată, precum și alte detalii legate de organizare.
După desfășurarea lucrărilor Consiliului Național, reprezentanții organizațiilor sindicale au participat la o dezbatere pe tema pachetului legislativ pentru educație, organizată de către "Tribuna învățământului", cu participarea doamnei Liliana Preoteasa din partea MECT. Deoarece se știa despre organizarea acestei dezbateri, reprezentanții organizațiilor sindicale au fost pregătiți să ridice problemele pe care legile educației, în formularea actuală, nu le rezolvă sau chiar dimpotrivă. Aceste probleme au fost aduse în discuție, dar ele au fost consemnate doar într-un proces verbal, doamna Liliana Preoteasa, pentru a sublinia încă o dată dezinteresul Ministerului Educației pentru educație, părăsind sala după prezentarea punctului de vedere oficial.
Astfel, deși se clamează pe toate canalele importanța educației se pare că singurii care mai acordă importanță acesteia sunt doar cei care fac educație, din păcate din ce în ce mai mult lăsați în afara deciziilor privind problemele educației. O spunem cu părere de rău, dar pare că educația devine pe zi ce trece mai curând un domeniu destinat rezolvării intereselor particulare ale unor grupuri de presiune din afara sistemului, decât acel cadru în care tinerii își găsesc calea în viață.
V. În sfârșit au început negocierile salariale
În data de 15 ianuarie 2008, la sediul ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, a avut loc o întâlnire a domnului ministru Cristian Mihai Adomniței cu reprezentanții tuturor federațiilor sindicale din învățământ. Discuțiile s-au axat pe trei probleme majore, pe care le detaliem în cele ce urmează:
1. În ceea ce privește creșterile salariale pentru personalul din învățământ în anul 2008, s-a făcut o analiză a dispozițiilor din Legea bugetului de stat pe anul 2008 și s-a convenit să aibă loc o nouă discuție, la care să participe reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ, ministrul educației, cercetării și tineretului, ministrul economiei și finanțelor și ministrul muncii, familiei și egalității de șanse. În cadrul acesteia urmează a ni se prezenta o serie de date importante pentru negocierea oricărei majorări salariale, cum ar fi: rata inflației, creșterea economică, creșterile prognozate pentru întregul sistem bugetar și pentru fiecare sector în parte etc.
2. La propunerile domnului președinte Gheorghe Isvoranu (însușită și de reprezentanții celorlalte federații sindicale) s-a hotărât ca, într-un termen cât mai scurt, să înceapă și negocierile pentru Legea salarizării personalului din învățământ (care să reglementeze salarizarea întregului personal din sistemul didactic de predare și instruire/pregătire practică, didactic auxiliar și nedidactic).
3. Un ultim punct discutat a fost necesitatea negocierii unui nou contract colectiv de muncă unic la nivel de ramură învățământ, în condițiile promovării pachetului legislativ privind educația și a legii salarizării personalului din învățământ.
Vineri, 25 ianuarie, a avut loc la București o nouă rundă de negocieri între M.E.C.T. și sindicatele reprezentative din educație pe tema creșterilor salariale din anul 2008. Sindicatele au cerut o majorare salarială de 50%, in vreme ce Guvernul oferă o mărire de doar 11 procente, in doua transe.
În aceste condiții s-a apreciat că oferta Guvernului este inacceptabilă și "cu mult sub limita decentei". În prezent există bani la bugetul educației și ar putea fi găsite soluții pentru o creștere mai consistentă a salariilor. În învățământ nu se poate vorbi de calitate bazată numai pe infrastructura sau dotări, dar fără investiții in resursa umană.
Negocierilor vor fi reluate în cursul acestei săptămâni.
Cu deosebită considerație,
Consiliul Județean
S.I.P. Hunedoara